Kunnioittavasti köyhyydestä -kunniamaininta Avun artikkelille
Puheenaiheet
Kunnioittavasti köyhyydestä -kunniamaininta Avun artikkelille
Avun toimittaja Eve Hietamiehen artikkelia suomalaisista nälkäisistä kuvailtiin monipuoliseksi ja tärkeäksi.

(Kuvassa Sari, joka kertoo palkitussa artikkelissa pahimmista ajoistaan. Silloin saattoi käydä niin, että hänen koiransa sai vielä ruokaa, mutta hän itse ei.)

Avun suomalaista köyhyyttä ja nälkää käsitellyt "Nyt puhuvat nälkäiset suomalaiset: "Leipäjonoon ei ollut helppoa mennä"" -artikkeli on saanut tunnustusta. Jutun kirjoittanut Avun toimittaja Eve Hietamies perehtyi artikkelissa tarinoihin ja ihmisiin köyhyyden takana.

Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto EAPN-Fin (European Anti Poverty Network Finland) myönsi Eve Hietamiehelle Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen 2. kunniamaininnan.

Päätöksessä artikkelin kiitettiin olevan "monipuolinen, laaja, analyyttinen ja tärkeä". Siinä todettiin olevan mukana "tutkimustietoa niin historiasta kuin tulevaisuudesta".

– Artikkeli on realistinen, elävä: se vie leipäjonon todellisuuteen. Mukana on erilaisten eri tilanteissa olevien ihmisten haastatteluita. Jutussa on Kirsi Tuuran tasokkaat kuvat, raati kuvaili.

Tunnustuksella halutaan tukea laadukasta, köyhyyttä käsittelevää journalismia. Tunnustuksen saajan valitsi raati, joka koostui köyhyyttä kokeneista ihmisistä.

Eve Hietamies

Kunnioittavasti köyhyyttä kokeneista

Myös muita juttuja palkittiin. Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus annettiin Helsingin Sanomissa julkaistulle Anna-Stina Nykäsen artikkelille. Se kertoi siitä, mitä niukkuudessa eläminen tekee ihmiselle. Ensimmäinen kunniamaininta annettiin valokuvaaja Markus Jokelan ja toimittaja Heidi Väärämäen Helsingin Sanomissa julkaistulle kuvareportaasille leipäjonossa käyvistä ihmisistä. Erityiskiitos annettiin myös professori Juha Siltalalle, joka kirjoitti Yle.fihin kolumnin aktiivimallin vastustamisesta.

Verkosto kertoo, että kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus jaettiin nyt kolmatta kertaa. Se annetaan toimittajille artikkeleista tai ohjelmista, joissa on käsitelty köyhyyttä analyyttisesti, sen taloudellisia ja sosiaalisia syitä analysoiden ja köyhyyttä kokeneita ihmisiä kunnioittaen.

Apu on aina heikomman puolella

Avulla on pitkä historia hädänalaisten auttamisessa. Lehti sai alkunsa vuonna 1933, kun yleismaallinen lama oli levittänyt suurtyöttömyyden myös Suomeen. Yrjö ja Aune Lyytikäinen perustivat Avun auttamaan työttömiä – lehteä saivat myydä vain työttömät, ja myyjä sai 2 markan myyntihinnasta itselleen 1,25 markkaa.

Kun työttömyys talouden kohenemisen myötä pieneni, Apua alettiin myydä normaalisti vuonna 1935. Vahva sosiaalinen omatunto, yhteiskuntavastuu ja heikomman puolella oleminen on kuitenkin edelleen kirjattu Avun arvoihin.

Kommentoi »