Koronarokote suojaa taudilta, mutta rokotettu voi levittää virusta – THL: Varotoimista ei ole syytä luopua
Puheenaiheet
Koronarokote suojaa taudilta, mutta rokotettu voi levittää virusta – THL: Varotoimista ei ole syytä luopua
Vanhimpien ikäluokkien rokotukset ovat edenneet Suomessa hyvin. Suurin osa kaikkein iäkkäimmistä on rokotettu kerran. Rokotus ei vapauta koronarajoitteista, sillä ei ole varmaa, miten hyvin se estää leviämistä.

Suomalaisten rokottaminen koronavirusta vastaan etenee, mutta samaan aikaan tartuntaluvut kasvavat yhä. Koronaviruksen aiheuttama tauti on vaarallisin iäkkäille ihmisille ja niille, joilla on taudille altistavia muita sairauksia.

Siksi Suomessa on rokotettu ensin juuri niitä ryhmiä. Viime viikon lopulla jo noin neljä viidestä 80-vuotiaasta ja heitä vanhemmasta kansalaisesta oli saanut ainakin yhden rokoteannoksen.

Valitettavasti se ei vielä tarkoita sitä, että ikäihmiset voisivat alkaa elää vapauden aikaa. Rokotettuja koskevat edelleen samat suositukset kuin muita. Hyvä uutinen on se, että rokotuksen jälkeen vaikkapa lapsenlapsia voi tavata turvallisemmin.

– Etenkin, kun on tullut uusia, nopeasti leviäviä virusvariantteja, olisi hyvä, ettei heti luovuttaisi varotoimista, johtava asiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta THL:sta sanoo.

Rokotuksen jälkeenkin on siis huolehdittava edelleen turvaväleistä ja käytettävä kasvomaskia, jos etäisyyden pitäminen ei onnistu. Jos saa koronaan viittaavia oireita, on syytä mennä heti testiin. Rokotteen antama suoja sinänsä on Kontion mukaan erittäin hyvä jo parin viikon päästä ensimmäisestäkin pistoskerrasta.

Mikään rokote ei suojaa sataprosenttisesti

Mikään rokote ei tarjoa sataprosenttista suojaa, muuta ne rokotetut, jotka ovat saaneet koronaviruksen aiheuttaman taudin, ovat sairastuneet vain lievästi.

Rokotteen saanut on siis itse hyvin turvassa erityisesti koronavirustaudin vakavilta muodoilta.

Vielä ei tiedetä, miten hyvin rokote estää virusta tarttumasta ihmisestä toiseen. Oletetaan, että rokotettu ihminen tartuttaa tautia heikommin, koska virusta on elimistössä vähemmän. Tällä hetkellä tartuttavuutta on vielä hyvin hankala arvioida.

Suosituksissa noudatetaan varovaisuusperiaatetta, kunnes tietoa karttuu sekä tartuttavuudesta että siitä, kuinka moni rokotteen saaneista sairastuu.

Milloin rokotusten teho alkaa näkyä?

Väestötason immuunisuoja tautia vastaan saavutetaan vasta, kun valtaosa ihmisistä on ehditty rokottaa.

Rokotteen jo saaneista monet ovat iäkkäitä ihmisiä, joista monilla on kova tarve päästä viettämään normaalisti aikaa läheistensä kanssa. Uskaltaisiko esimerkiksi lapsenlapsia nyt tavata, jos muuten elää vielä hiljaiseloa?

Ikääntyneelle itselleen se ainakin on turvallisempaa kuin aikaisemmin, sanoo THL:n asiantuntija Mia Kontio.

– Suurin vaara isovanhempien ja lastenlasten tapaamisissa on ollut se, että ikääntynyt sairastuu vakavasti. Jos ikääntynyt on rokotettu, sitä vaaraa ei käytännössä ole. Ilman muuta suositeltaisiin silti edelleen maskien käyttöä. Jo se on tietenkin huojentavaa ikääntyneille, että rokotetun oma suoja on todella hyvä.

Kommentoi »