Koronarokote kannattaa ottaa, vaikka sen teho ei olisi täydellinen – Professori Mika Rämet kertoo miksi
Puheenaiheet
Koronarokote kannattaa ottaa, vaikka sen teho ei olisi täydellinen – Professori Mika Rämet kertoo miksi
– Kaikki Suomessa käytettävät rokotteet suojaavat koronaviruksen vaikeaa tautimuotoa vastaan, sanoo Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämet.

Maaliskuisen tutkimuksen mukaan Astra Zenecan rokotteen teho eteläafrikkalaisen koronavirusvariantin aiheuttamien lievien ja kohtalaisen vakavien tautitapausten estämisessä oli vähäinen. Tammikuussa lääkeyhtiö Moderna kertoi, että sen rokote ei tehoa eteläafrikkalaiseen muunnokseen yhtä hyvin kuin alkuperäiseen kantaan.

Tuoreen, vielä vertaisarvioimattoman suomalaistutkimuksen perusteella Pfizerin rokote antoi suojaa myös eteläafrikkalaiselta muunnokselta, vaikkakaan ei niin hyvää kuin alkuperäiseltä kannalta tai brittimuunnokselta.

– Kaikki Suomessa käytettävät rokotteet suojaavat koronaviruksen vaikeaa tautimuotoa vastaan, sanoo Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämet.

Eteläafrikkalaisen muunnoksen hyvät vasta-aineet

Suomessa on havaittu Ison-Britannian, Etelä-Afrikan ja Brasilian virusmuunnoksia. Muunnokset leviävät tehokkaasti. Tammikuussa eteläafrikkalainen virusmuunnos levisi bussimatkalla Helsingistä Savonlinnaan. Tartuntaketjujen kautta kaikkiaan 64 ihmistä sairastui.

Suomessa tartuntatautirekisteriin ilmoitettuja koronavirustapauksia oli viime viikon puolivälissä yli 72 000. Niistä muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tapauksia oli noin kaksi tuhatta. Britannian virusmuunnosta oli eniten, yli 1 800 tapausta. Etelä-Afrikan virusmuunnoksen aiheuttamia tartuntoja oli vajaa 150 ja Brasilian virusmuunnoksen aiheuttamia yksi.

"Koronavirus ei muunnu niin nopeasti kuin influenssavirus. Näin tehosteannoksia ei välttämättä tarvittaisi vuosittain."
Professori Mika Rämet, Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja

Rämet kertoo, että jos on sairastanut koronaviruksen eteläafrikkalainen muunnoksen, näyttäisi se suojaavan koronaviruksen muilta muunnoksilta. Eteläafrikkalaisen muunnoksen kehittämät vasta-aineet näyttävät tehoavan hyvin myös muihin koronavirusvariantteihin. Esimerkiksi lääkeyhtiö Moderna kehittää jo seuraavan sukupolven rokotetta eteläafrikkalaista virusmuunnosta vastaan.

– Lääkeyhtiöt eivät aloita koronavirusrokotteiden kehitystyötä uusia virusvariantteja vastaan nollasta niin kuin vuosi sitten, muistuttaa Rämet.

Kohti kesää rokotustahti kiihtyy

Samaan aikaan rokotustahti kiihtyy kesää kohden. Lääkeyhtiöt ovat kuitenkin varovaisia kertomaan, saadaanko virusmuunnoksiin paremmin vastaavia rokotteita jakeluun tämän vuoden aikana.

Vielä ei ole selvää, annetaanko jo rokotteen ja sen tehosteannoksen saaneille virusmuunnosten suojaksi vielä toinen rokote tai tehosteannoksia. Myös niiden ajoittaminen on vielä epäselvää.

– Koronavirus ei muunnu niin nopeasti kuin influenssavirus. Näin tehosteannoksia ei välttämättä tarvittaisi vuosittain, arvioi Rämet.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL aikanaan ratkaisee, otetaanko muuntoviruksiin paremmin tepsivät rokotteet tai niiden tehosteannokset osaksi kansallista rokotusohjelmaa.

– Aika näyttää. Mennään nyt askel kerrallaan kohti kesää, sanoo Rämet.

Tästä on kyse

Tutkimusten perusteella rokotteet voivat suojata heikommin etenkin koronaviruksen eteläafrikkalaiselta variantilta. Vaikealta taudilta rokote joka tapauksessa suojaa. Lisäksi rokotteita kehitetään koko ajan.

Kommentoi »