Jos koivunmahlaa aikoo juoksuttaa, aika alkaa olla käsillä – Näillä vinkeillä pääsee alkuun!
Kevät
Jos koivunmahlaa aikoo juoksuttaa, aika alkaa olla käsillä – Näillä vinkeillä pääsee alkuun!
Koivunmahlaa voi valuttaa elävästä koivusta. Mahla on kerättävä roudan sulamisen ja lehtien puhkeamisen välissä eli huhti-toukokuussa.
6.4.2023
 |
Apu

Juuri näihin aikoihin voi alkaa kerätä mahlaa, sillä se on tehtävä, kun maa ei ole enää roudassa, mutta lehti ei vielä ole ehtinyt puhjeta. Suomessa yleisin mahlapuu on koivu.

Keräämiseen on oltava aina maanomistajan lupa, sillä mahlanjuoksutus ei ole jokamiehenoikeus.

Samaa puuta voi käyttää monesti

Samasta puusta voi kerätä mahlaa useana vuotena. Tee kuitenkin joka kerralla reikä eri paikkaan. Keruu ei vaikuta haitallisesti puun tai sen lehtien kasvuun, mutta valutusreikä tekee puuainekseen värivikaa. Aikaa myöten se myös lahottaa. Siksi mahlankeräyspuun tukkiosa ei käy puuteollisuuden raaka-aineeksi.

Kerää näin

Tee poralla puuhun 3–4 cm syvä reikä. Aseta reikään holkki, ja vedä siitä letku keruuastiaan. Pidä huolta keruuvälineiden puhtaudesta. Sulje reikä vuolemallasi puutulpalla, joka on hieman liian suuri siihen. Iske tulppa puuhun. Varmista, että mahla lakkaa virtaamasta reiästä ulos.

Pakasta pikaisesti

Mahla säilyy huonosti. Siksi juomatta jäänyt mahla kannattaa pakastaa vuorokauden sisällä keruusta. Sen voi säilöä valmiina annoksina, jotka voi sulatuksen jälkeen nautittua heti.

Vain omista puista

Mahlaa virtaa muun muassa koivussa, tammessa ja vaahterassa. Koivu on Suomessa yleisin mahlapuu. Mahlaa saa kerätä vain omasta metsästä, omalta pihalta tai maanomistajan luvalla. Mahlan kerääminen ei ole jokamiehenoikeus.

1 kommentti