Eve Hietamiehen kolumni: Etelän hetelmä eli EU:n kielletyt kasvit
Puheenaiheet
Eve Hietamiehen kolumni: Etelän hetelmä eli EU:n kielletyt kasvit
Eve Hietamies paljastaa, että tuo Britanniasta aina lempikasvinsa taimia. Kun brexit iskee, loppuuko lysti?
22.1.2020
 |
Apu

Korfun lentoasemalla lähtöselvitysjono pysähtyi totaalisesti. Oli helle, oli jano, alkoi väsyttää, lapset alkoivat kitistä, aikuiset hermostua. Lopulta jumituksen syy selvisi: suomalaismies oli ostanut 50 kilon perunasäkin ja kailotti kovaan ääneen, että ”reikkalaiset perunat ovat paremman makuisia kuin Suomessa, paljon parempia kuin mitkään etelän hetelmät”.

Lähtöselvitysvirkailija yritti hiki otsalla selvittää, saako pottusäkkiä viedä a) pois Kreikasta, b) Suomeen. Lopulta matkatoimiston opas sekaantui asiaan ja lättäsi tyynesti säkkiin lähtöselvityslipukkeen. Helsingin päässä ukko kantoi leveästi hymyillen pottusäkkiään lentoasemalla.

Olen tuonut jokaiselta brittireissulta lempikasvini orjanlaakerin eli piikkipaatsaman taimia. Vaikeuksia on monia, yksi niistä piikkipensaan kuljetus käsimatkatavaroissa Englannista Suomeen. Yrityksistä huolimatta taimet eivät ole suostuneet kasvamaan. Ehkä pian uskon, että niiden kasvattamista kannattaa kokeilla sisätiloissa. Mutta kysymys kuuluu: saako sitä enää tuoda Suomeen?

EU:n kasvinterveyslainsäädäntö uudistui 14.12.2019. Tavoitteena on estää kasvitautien ja tuholaisten leviäminen. Muutos tarkoittaa, että kaikille EU:n ulkopuolelta tuotaville eläville kasveille tai kasvinosille, tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille, yrteille ja juureksille tarvitaan viranomaisen myöntämä kasvinterveystodistus. Yksityismatkailijana sen saaminen on käytännössä hyvin vaikeaa.

Banaani on poikkeus.

Jos Korfun suomalaisukko siis päättäisikin matkustaa Norjaan, Kanariansaarille tai Thaimaahan, hän ei saisi enää tuoda sieltä pottusäkkiä Suomeen. ”Etelän hetelmistä” ainoat poikkeukset ovat banaani, ananas, taateli, durio ja kookospähkinä, joita voi vielä tuoda ilman kasvinterveystodistusta.

Ruokaviraston nettisivuilta löytyy lista kielletyistä kasveista ja tuotteista nimellä Maahantuontikiellot Euroopan unionin ulkopuolelta. Kohtia on lähes kolmekymmentä: ”Sukujen Acacia, Acer, Albizia, Alnus, Annona, Bauhinia, Berberis, Betula, Caesalpinia, Cassia, Castanea, Cornus, Corylus, Crataegus, Diospyros, Fagus, Ficus carica, Fraxinus, Hamamelis, Jasminum, Juglans, Ligustrum, Lonicera, Malus, Nerium, Persea, Populus, Prunus, Quercus, Robinia, Salix, Sorbus, Taxus, Tilia ja Ulmus istutettaviksi tarkoitetut kasvit, lukuun ottamatta siemeniä, in vitro -materiaalia ja istutettavaksi tarkoitettuja luonnollisesti tai keinotekoisesti kääpiöityjä puuvartisia kasveja.”

Britannia on pian brexit eli EU:n ulkopuolella. Koska joudun googlaamaan maahantuontikieltolistasta jokaisen Persean, Populuksen ja Prunuksen, kestää jonkin aikaa selvittää, saanko tuoda anopin takapihan orjanlaakeripensaan pistokkaita brexitin jälkeen Suomeen.

Luonnosta kannattaa pitää kiinni. Parikymmentä vuotta sitten appivanhempani matkustivat Ranskaan. He keräsivät kauniita kiviä Atlantin rantahietikolta. Tullissa kuitenkin tullimies sai raivokohtauksen nähdessään kivet.

– Tiedättekö, mitä tapahtuu, jos kaikki britit ottaisivat kiviä matkamuistoiksi? Kohta ei Ranskaa olisi olemassakaan!

1 kommentti