Diego Maradonan kuolema toi maansurun – ”Hän oli parasta, mitä Argentiina on koskaan tuottanut”
Puheenaiheet
Diego Maradonan kuolema toi maansurun – ”Hän oli parasta, mitä Argentiina on koskaan tuottanut”
Diego Maradonan elämää voi verrata Matti Nykäsen kohtaloon. Argentiinassa hän on kuitenkin esikuva siitä, miten karuista oloista voi nousta maailman suosituimman pelin huipulle.

Maailman kaikkien aikojen parhaaksi jalkapalloilijaksi kutsuttu Diego Maradona on kuollut. Hän sai sydänkohtauksen kotonaan Argentiinassa, Buenos Airesissa 25. marraskuuta.

Aiemmin marraskuussa hän oli joutunut sairaalahoitoon pian lokakuun lopussa olleen 60-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen. Hänellä oli aluksi masennuksena hoidettuja oireita, mutta Maradona joutui myös aivoverenvuodon vuoksi äkilliseen leikkaukseen.

Hänen oli ilmoitettu toipuvan, mutta sydänkohtaus iski kohtalokkaasti vuosikymmenten ajan koeteltuun kroppaan.

Ensin oli nousu huipulle, urheilu-uran rasitukset: ne toivat hänelle maineen kansallissankarina – ja aseman seuralegendana eurooppalaisissa huippujoukkueissa, Italian Napolissa ja Espanjan, Katalonian FC Barcelonassa.

Maradona-fani Buenos Airesissa, Argentiinassa.

Jumalan käsi ei unohdu

Argentiinan maajoukkueen hän johdatti MM-loppuotteluun 1986 ja 1990 – Meksikon kisojen mestaruus 1986 oli nimenomaan Maradonan juhlaa. Maailmanmestaruus vain kolme vuotta Argentiinan sotilasdiktaruurin kaatumisen jälkeen toi uskoa koko valtion uudelleenmuotoutumiseen diktatuurin hirmuvallan ja Falklandin sodan jälkeen.

”Jumalan käsi” -nimellä tunnettu maali Englantia vastaan MM-turnauksessa 1986 kuvaa Buenos Airesissa asuvan suomalaisen kulttuurivaikuttajan, entisen huippujääkiekkoilija Jali Wahlstenin mukaan osuvasti talouden romahduksesta ja voimakkaasta poliittisesta kahtiajaosta kärsivän maan yleistä moraalikäsitystä.

– Argentiinassa ajatellaan, että kun kaikki huijaavat, niin Englannin kaltaiset isot maat huijaavat enemmän. Sen rinnalla tuollainen käsimaali on hyväksyttävää moraalin venyttämistä, Wahlsten sanoo.

Ja Maradonalle moraalin venyttäminen oli vain pieni jatke sille, miten lahjakas ja taitava jalkapalloilija 165-senttinen Maradona oli huippuvuosinaan.

Hänet mainitaan maailman parhaimpia pelaajia lueteltaessa ensimmäisessä henkäyksessa brasilialaisen Pelén ja argentiinalaisen nykytähden, Lionel Messin kanssa.

Legendaarinen Jumalan käsi nostettiin El Pais -lehden Kolumbian painoksen etusivulle.

Koko Argentiina suree

Argentiinan julistettiin heti keskiviikkoiltana Suomen aikaa maansuru. Presidentti Alberto Fernández, Maradonan ikätoveri, kehottaa kansalaisia pidättäytymään kolmen päivän ajan myös jalkapallosta.

Suru lienee syvintä Buenos Airesin La Bocan kaupunginosassa. Aluetta ei nykyisinkään suositella turisteille, vaikka pohjoismaisena saattaa saada ihan hyvää kohtelua: jalkapallojoukkue Boca Juniorsin värit tulevat Ruotsin lipusta.

Maradonan nousu näistä kortteleista maailmantähdeksi antaa yhä uskoa karuissa oloissa, joissa pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta ei tosiaankaan muistuta muu kuin La Bombonera -stadionilla pelaavan seuran värit.

Maradonaa verrataan Matti Nykäseen perustellusti. Nykäsen alastulo mäkihyppyuran jälkeen tavalliseen elämään oli kompuroiva kuin Maradonan askellus maailmassa ilman nappulakenkiä: hän kärsi päihde- ja terveysongelmista eikä löytänyt paikkaansa valmentajaurallaan, vaikka pääsi johtamaan Messiä ja muuta Argentiinan maajoukkuetta jopa 2010 MM-turnaukseen.

Uran jälkeisien vuosien elämäntapa rasitti Maradonan kehoa enemmän sadat pelatut ottelut. Mainetta ei kuitenkaan nakertanut mikään.

– Täällä Argentiinassa sanotaan, että hän on parasta, mitä tämä maa on koskaan tuottanut, Wahlsten kommentoi.

– Hän sai kaiken anteeksi.

Kommentoi »