Avun pääkirjoitus: Tänäänkin kotona
Puheenaiheet
Avun pääkirjoitus: Tänäänkin kotona
Toimituspäällikkö Samuli Isola kirjoittaa, että kotoilu ja puutarhanhoito ovat kasvattaneet suosiotaan erityisesti nuoremman väestönosan keskuudessa.
27.4.2020
 |
Apu

On torstai 23.4. kello 8 ja etätyöpäivä nro. 30. Teams-viestejä satelee, videokokouksia on jonossa. Ikkunan takana kevät ja takatalvi ovat mitelleet voimiaan. Hiekkatiellä sauvakävelijä turvavälikohtaa koiraihmisen.

Maaliskuussa ruokapöydälle laskeutunut Avun pop up -etätoimituspiste on jo vakiintunut romuluiseksi osaksi kodin arkea. Jotakin piti tehdä. Ruokahuoneen piirongin päälle hankittiin nettihuutokaupasta 1800-luvun maalaus, lehmiä matkalla aurinkoiseen rantaan. Vaikea aika vaatii paluuta unelmiin.

Kun Suomi on ollut koronteenissa, kodeissa ja pihoilla on tapahtunut enemmän kuin vuosiin. Vaatekaappini on yllätysjärjestyksessä, alppiruusuja on istutettu, naputtelua on ollut siellä, korjailua täällä.

Samaa kuulen tuttavilta, Facebook näyttää Suomen tilaavan kotiin ja kaverille tsemppauskukkia. Ikkunalautatomaatteja on kasvatettu ja maata möyritty. Vaikka seinät usein kaatuvat päälle, koti on tarjonnut koronan aikaan turvapaikan. Miksei siitä voisi myös nauttia?

Vuoden alku oli koronasta huolimatta rautakaupalle suotuisa, kertoo alan etujärjestö. Eniten myyntiään kasvattivat sisustustarvikkeet, erityisesti lattiamateriaalit ja maalit.

Puutarhakaupassa taas on eletty koronakurjaa aikaa, mutta valoa on siinäkin ikkunassa. Puutarhailun suosio on tuoreen tutkimuksen mukaan kasvanut 18–34-vuotiaiden parissa, erityisesti alle 25-vuotiaiden miesten keskuudessa. Muutama vuosi sitten heistä vain neljä prosenttia oli innostunut kotiviljelystä, nyt jo joka neljäs. Kotoilu on nousemassa kunniaan.

Kommentoi »