Nyt tutkitaan mahdollisuutta hoitaa Alzheimeria kuin hiviä: "Tautia vastaan pitää hyökätä usealta rintamalta"
Terveys ja hyvinvointi
Nyt tutkitaan mahdollisuutta hoitaa Alzheimeria kuin hiviä: "Tautia vastaan pitää hyökätä usealta rintamalta"
Dementiaa aiheuttama Alzheimer on ainakin vielä toistaiseksi parantumaton sairaus.
12.3.2018
 |
Apu

Alzheimer vie muistin lisäksi potilaalta hissukseen puhekyvyn ja kyvyn syödä ja huolehtia itsestään. Alzheimerin oireet johtuvat aivomuutoksista, joiden seurauksena muistijärjestelmän toimintaan liittyviä aivoalueita ja hermosoluja tuhoutuu. Suomessa tautia arvioidaan sairastavan yli 70 000 potilasta, maailmanlaajuisesti potilaita on miljoonia.

Dementiaa aiheuttama Alzheimer on parantumaton sairaus, mutta nyt tutkijat toivovat, että jatkossa sitä voisi hoitaa kroonisena sairautena hivin tavoin. Hiviin tauti vertautuu siksi, että hiviä hoidetaan lääkecocktaililla. Michel Goedert, Cambridgen yliopiston tutkija ja yksi tämän vuoden The Brain Prize -neurotiedepalkinnon neljästä voittajasta, uskoo Men's Health -lehdessä, että myöskään Alzheimeriin ei tulevaisuudessakaan saada yhtä lääkettä, vaan monen yhdistelmä. Samaa sanoo toinen lehden haastattelema asiantuntija, Yhdysvaltain Alzheimer-järjestön asiantuntija Maria Carrillo.

- Olemme nähneet yhdistelmähoitojen menestyksen hivin ja aidsin ja sydäntautien hoidossa. Erittäin tappavat taudit on saatu käännettyä hoidettaviksi, kroonisiksi sairauksiksi. On hyvä syy uskoa, että jotta voisimme hoitaa monimutkaista Alzheimeria, tautia vastaan pitää hyökätä usealta rintamalta, Carrillo toteaa.

Professori, kansainvälisesti arvostettu dementiatutkija Miia Kivipelto arvioi jo vuosi sitten Avulle, että yhdistelmähoidot voisivat olla avain Alzheimeriin:

- On ehkä turha toivoa, että löytyisi yksi suuri selitys Alzheimerille tai yksi kaikkiin potilaisiin tepsivä hoito. Tilannetta voisi verrata syöpään: myös sen syntymiseen on monia syitä, ja toisaalta eri syöpätyyppeihin on iso joukko toimivia hoitoja, joita yhdistelemällä saadaan ihmisiä paranemaan. Tämä voi olla tulevaisuutta myös Alzheimerin taudissa.

1 kommentti