Afrikan tähti oli aikansa tuote, samoin Ulataksi ja Syöksypommitus – Nämä 10 suomalaista lautapeliä erottuivat erikoisuudellaan
Kulttuuri
Afrikan tähti oli aikansa tuote, samoin Ulataksi ja Syöksypommitus – Nämä 10 suomalaista lautapeliä erottuivat erikoisuudellaan
Suomen pelimuseon tutkija Niklas Nylund laati listan 10 omaperäisestä kotimaisesta lautapelistä, joissa seikkaillaan Nordeskiöldin koillisväylällä, käydään punaisten ja valkoisten sotaa sekä romutetaan myytti suomalaisesta taiteesta.
28.12.2021
 |
Apu

Porvoolaiset ja porvoonmieliset saivat oman lautapelinsä, kun Nähdään Vanhalla raatihuoneella -peli julkaistiin. Helsinkiläisen Jesper von Hertzenin suunnittelemassa pelissä edetään kohti Raatihuoneentoria vastaamalla oikein Porvoo-aiheisiin kysymyksiin. Pelistä kertoi Itäväylä.

Jesper von Hertzen on aiemmin suunnitellut myös Helsinki-, Tampere-, Jyväskylä- ja Turkupelit.

– Kaupunkiaiheisia pelejä on valtavasti, kertoo tutkija Niklas Nylund Suomen pelimuseosta.

– 1980- ja 1990-luvuilla tavallisia olivat Monopoli-tyyppiset pelit, jossa osteltiin tontteja eri kaupungeissa. Niitä saattoivat sponsoroida paikalliset yrittäjät.

Matkailu- ja sotapelejä

”Helsingin peli” -nimisen pelin ensimmäinen painos on jo vuodelta 1870. Ensimmäinen suomalainen lautapeli ei ole kovin paljon vanhempi: Huvi-matka Aavasaksaan -nimisen matkailupelin piirsi kuvataiteilija Hilda Olsson vuonna 1862.

– Matkailupelien lisäksi lautapelejä tehtiin ajankohtaisista aiheista, kuten sodista. Autonomian ajalla pelejä tehtiin esimerkiksi Venäjän käymistä sodista, Niklas Nylund kuvaa.

"Tarkoitus oli Stuka-syöksypommittajan pommeilla osua sotilaskohteisiin ja pyrkiä välttämään osumista siviilikohteisiin, kuten kirjastoihin ja sairaaloihin."
Niklas Nylund

Kansalliskirjaston kokoelmissa on muun muassa vuosina 1904–1905 käydystä Venäjä–Japani-sodasta parikin peliä, muun muassa Urhoollinen Port Arthur -niminen peli. Siinä puolustettiin japanilaisten piirittämään satamakaupunkia.

– Toisen maailmansodan aikana pelejä tehtiin todella paljon. Mieleen on jäänyt esimerkiksi Syöksypommitus-niminen peli, jossa pelaajan piti pudotella pelimerkkejä kaupungin kartalle. Tarkoitus oli näillä Stuka-syöksypommittajan pommeilla osua sotilaskohteisiin ja pyrkiä välttämään osumista siviilikohteisiin, kuten kirjastoihin ja sairaaloihin, kertoo Nylund.

– Idea kuulostaa nykyään makaaberilta, mutta peli on aikansa tuote.

Suomen pelimuseon kokoelmiin ja Kansalliskirjastoon on tallennettu lukuisia erikoisia pelejä. Löytöjäkin voi tehdä, sillä jossain vaiheessa lakia tulkittiin niin että peleistä ei tarvinnut toimittaa vapaakappaletta Kansalliskirjastoon, vaikka ne ovat painotuotteita. Nykyään vapaakappaleet kyllä vaaditaan.

Suomen lautapelien erikoisuudet – Top 10

Tässä Niklas Nylundin ja Suomen pelimuseon avustuksella laadittu lista 10 erikoisesta suomalaisesta lautapelistä.

1. Nordenskiöldin koillisväylä (1879)

A. E. Nordenskiöldin kuuluisan koillisväylä purjehduksen vielä kesken ollessa tehty peli. Kuvamateriaali perustui piirustuksiin, joita talveksi jäihin juuttuneelta laivalta onnistuttiin lähettämään koiravaljakolla. Pelissä spekuloidaan, miten matka jatkuu ja jossain liutaan fantasian puolelle: Nordenskiöldin matkassa voi mennä esimerkiksi naimisiin Panoraman hallitsijan kuningatar Pomadinen kanssa.

2. Electra (1900-luvun alku)

Saksasta peräisin oleva varhainen elektroniikkapeli, josta tehtiin suomen- ja ruotsinkielinen versio. Pelissä pitää yhdistää oikea kysymys ja vastaus johtimen avulla. Jos vastaus on oikea, valo syttyy.

3. Punaisten ja valkoisten taistelu Suomessa 1918 (1918)

Olikohan tämä joulun 1918 hittipeli? Kovin rauhaa rakentavalta se ei vaikuta, sillä sääntöjen mukaan ”pelin tarkoitus on voittaa vihollinen, niin ettei hänellä ole enää yhtään miestä eikä siis myöskään pelilaattaa jäljellä.” Mutta toisaalta molemmilla osapuolilla on mahdollisuus voittoon.

4. Radiopeli (1940)

Välirauhan aikana julkaistu peli on aikansa laadukkainta kärkeä. Pelaajat liikkuvat radiotaajuuden virittämistä kuvaavalla osiolla ja suorittavat tehtäviä, joissa pitää esittää mahdollisimman uskottavasti erilaisia radio-ohjelmia jalkapalloselostuksesta uutislähetyksiin.

5. Munapooli (1968)

Kari Suomalaisen piirtämä satiirinen politiikkapeli, jossa pelaajat valitsevat ensin puoluekirjan ja etenevät sitten noppaa heittäen ja ruuduissa annettuja noudattaen.

6. Ulataksi (1970)

Pelintekijät saivat idean ulatakseista, joissa oli radiopuhelimet. Pelissä liikkuminen perustuu taksien ja ulakeskuksen viestittelyyn.

7. Miniluuppi-”tietokonepeli” (1975)

Kimblen kaltainen peli, jossa pelaajien tietokoneohjelmat kilpailevat tietokoneen keskusyksikön rajallisesta kapasiteetista.

8. Sexual Game (1988)

Väestöliiton valistuspeli, jonka tarkoitus oli opettaa seksuaalisuuteen liittyviä asioita. Saattaa sisältää myötähäpeää.

9. Posti on kaikkialla (1989)

Postin sisäiseen koulutukseen suunnattu peli, jossa näppärästi noppaa heittämällä voidaan opetella muun muassa postinumeroalueita.

10. Myytti (2009)

Kalevala-aiheinen opetuspeli, jonka ideana on purkaa myyttiä, jonka mukaan Suomen taide olisi jotenkin erityisen omaperäistä. Pelissä opitaan, että suomalaiseen taiteeseen on tullut vaikutteita ympäri maailmaa.

Kuva: Toisen maailmansodan aikaisia liittoutuneiden Boeing B-17 -pommikoneita.

Kommentoi »