Terveys ja hyvinvointi
Voiko pitkäaikainen väsymykseni johtua testosteronin puutteesta? Olen huomattavan ylipainoinen – Apu-klinikka vastaa
17.3.2022
 |
Apu

Kysymys:

Olen 48-vuotias mies. Minua on väsyttänyt jo monta vuotta, eikä ­siihen ole auttanut oikein mikään. Sokeritautia en pode. Lääkäri mittasi testo­steronin, ja arvo oli alle 10. Voisiko väsymykseni johtua siitä? Minulla on painoa noin 150 kiloa.

Vastaus:

Kysymykselläsi on melkoista kansanterveydellistä merkitystä. Testosteroni on tämän ajan kuumia aiheita. Alan kaupoissa vilisee testo-alkuisia lisäravinteita, joilla ei ole nimistään huolimatta mitään tekemistä testosteronihormonin kanssa.

Testosteronin merkittävä ja oikein arvioitu vaje eli hypogonadismi kyllä ankeuttaa miestä. Sen oirerepertuaariin kuuluvat muun muassa erektiohäiriöt (aamu­erektioiden nuukahtaminen), heikentynyt seksuaalinen halu (libido), vähentynyt seksuaalinen aktiivisuus, väsymys, ­ärtyneisyys, masentuneisuus, keskittymiskyvyn puute, heikentynyt fyysinen suorituskyky, lihasvoiman hiipuminen ja huono­unisuus. Testosteronivaje suurentaa osteoporoosin, anemian ja kehon koostumuksen epäedullisten muutosten riskiä.

Erektiohäiriöllä tarkoitetaan kyvyttömyyttä saavuttaa ja ylläpitää sukupuolisen kanssakäymisen mahdollistava erektio. Suomessa sen esiintyvyys 40–70-vuotiailla miehillä vaihtelee 60–70 prosenttiin. Ikääntymisen myötä erektiohäiriön esiintyvyys ja häiriön vaikeusaste lisääntyvät.

"Jos miehellä ei ollut todellista testosteronin vajetta, hänelle provosoitiin vain ketutus, kun erektio ei kohentunutkaan."
Tapani Kiminkinen

Kyseessä ei ole itsenäinen sairaus, vaan ennemminkin taustalla olevan sairauden eli valtimokovettumataudin oire. Vaivaa valittava on siten tutkittava perusteellisesti eikä vain tyydyttävä tarjoamaan korrenvahvistajalääkettä (Otto Ettala).

Erektiohäiriön hoitoon käytettävät lääkkeet ovat erinomaisia, joten oireesta ei kannata jäädä kärsimään. Ennen Viagra­-aikaa testosteronia käytettiin usein erektiohäiriön hoitoon. Sillä kyllä saatiin halut pintaan annosta nostamalla, mutta jos miehellä ei ollut todellista testosteronin vajetta, hänelle provosoitiin vain ketutus, kun erektio ei kohentunutkaan.

"Esipuheeni perusteella matalahko ­testosteronisi täytyy liittyä melkoiseen painoosi. Toki oletan, että arvo on mitattu useamman kerran ja tulkittu kertomallani tavalla."
Tapani Kiminkinen

Miehen hypogonadismi voi johtua kivesten sairaudesta, esimerkiksi siko­taudin komplikaatiosta, aivolisäke-hypotalamustason säätelyhäiriöstä tai olla synnynnäistä. Akuutit ja krooniset maksan ja kilpirauhasen sairaudet, aivolisäkkeen kasvaimet sekä lihavuus vaikuttavat testosteronin ja sukupuolihormoneja sitovan globuliinin (SHBG) pitoisuuksiin.

Testosteronin (testo) tuotantoa säätelee aivolisäkkeen luteinisoiva hormoni (LH). Testosta on vapaana ja vaikuttavana verenkierrossa vain 1–3 prosenttia. Sen ­pitoisuudet veressä ovat korkeimmillaan aamulla, jolloin mittaus tehdään. Viite­arvot ovat nuorilla aikuisilla 10–35 nanomoolia litrassa, iäkkäillä alhaisemmat. Yleisesti hyväksyttyä viitealueen alarajaa vanhoille miehille ei ole.

Tason 7–8 alittava pitoisuus on poikkeava, jos löydös toistuu useissa näytteissä ja potilaalla on oireita. Tällöin määritetään myös LH, jonka kohoaminen viittaa kivesperäiseen ja alentuminen sekundaariseen syyhyn. Jos on viite jälkimmäisestä, tarkistetaan prolaktiini ja tarvittaessa kuvataan aivo­lisäke. EMAS-tutkimuksessa primaari hypogonadismi todettiin 2 prosentilla miehistä. Se lisääntyi siten, että yli 70-vuotiailla luku oli 5 prosenttia. Sekundaarista hypogonadismia (11,8 prosenttia tutkituista) ennustavat parhaiten lihavuus sekä muut sairaudet, eikä se lisäänny iän myötä (Satu Vehkavaara).

Esipuheeni perusteella matalahko ­testosteronisi täytyy liittyä melkoiseen painoosi. Toki oletan, että arvo on mitattu useamman kerran ja tulkittu kertomallani tavalla. Kun painoindeksi eli BMI on yli 30, testosteronin pitoisuus on 4–5 nmol/l pienempi kuin normaalipainoisilla. ­Painoindeksisi täytyy olla 50:n paikkeilla, joten lihavuutesi vaikutus testoon voi olla paljon suurempi. Olen nähnyt laihtumisen nostavan testoa yli 10 yksikköä.

"Testosteronillakin voi olla merkitystä, mutta ensisijaista on nyt pyrkiä pudottamaan painoa. Samalla kannattaa tehdä suppea unipolygrafia."
Tapani Kiminkinen

Tapauksessasi väsymystä voivat aiheuttaa muun muassa mahdollinen uniapnea ja paino sinänsä. Sokeritautia et pode. Testosteronillakin voi olla merkitystä, mutta ensisijaista on nyt pyrkiä pudottamaan painoa. Samalla kannattaa tehdä suppea unipolygrafia. Testosteroni­korvaushoidon aloittamista heti kättelyssä en pidä tilanteessasi oikeana.

Olen jopa niin varovainen testosteronikorvaushoidossa, että annan sen aloittamisen endokrinologille. Perustutkimukset teen perusteellisesti, minkä jälkeen laadin konsultaatiolähetteen. Korvaushoitoon liittyy sen verran vaaroja, että hoidon tulee olla hyvin perusteltua ja ­seurattua. Valmisteina kyseeseen tulevat geeli ja pitkävaikutteinen injektio. Suun kautta otettavia lyhytvaikutteisia ja heikkotehoisia kapseleita ei kannata käyttää.

Hoidossa pyritään teston viitealueen alakolmannekseen. Lisäksi seurataan etusormen ja PSA:n varaisesti eturauhasta, sillä testo voi lehahduttaa aggressiivisen eturauhassyövän. On myös tarkkailtava, ettei veren punasolumassa suurene liikaa, sillä testo stimuloi luuydintä. Kaikesta huolimatta oikein varmennettu ja oirehtiva hypogonadismia poteva mies tulee hoitaa. Oireettomiin ei kajota.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.