Terveys ja hyvinvointi
Emättimen alueen sisäelimet tuntuvat synnytyksen jälkeen valahtaneen alaspäin – Voiko minulla olla laskeuma? – Apu-klinikka vastaa
21.8.2020
 |
Apu

Kysymys:

Sain toisen lapseni vuosi sitten. Synnytyksen jälkeen on tuntunut, että emättimen alueen sisäelimet ovat jotenkin valahtaneet alaspäin. Ihan kuin ne eivät olisi ihan samoilla kohdin kuin aiemmin. Ulkoapäin kaikki näyttää normaalilta, eikä minulla ole virtsaamis- tai ulostamisongelmia. Silti huolettaa. Voiko minulla olla laskeuma?

Vastaus:

Kysymyksesi on varsin tuttu gynekologille. Aiemmin, kun toimin vielä yksityislääkärinä, minulla kävi varsin usein synnyttäneitä naisia tarkastuksessa. He halusivat gynekologin kannanoton siihen, että kaikki oli kunnossa, vaikka he olivat jo käyneet jälkitarkastuksessa.

Niiden yhdentoista vuoden aikana, joina pidin iltavastaanottoja, en kertaakaan törmännyt kliinisesti merkittävään laskeumaan hiljattain synnyttäneellä naisella. Mahdotonta se ei ole, mutta todella harvinaista.

Gynekologisella laskeumalla tarkoitetaan tilannetta, jossa lantionpohja tai sen osa on pettänyt siten, että vatsaontelon ja lantion elimet tai rakenteet pullistuvat synnytyskanavaan tai siitä ulos.

Pullistumia luokitellaan sen mukaan, mikä anatominen rakenne on pettänyt tai työntyykö pullistuma emättimen ulkosuun tasolle vai jopa sen yli. Voidaan ajatella, että kyseessä on lantion alueen tyrä samalla tavalla kuin nivusessakin voi olla erilaisia tyriä.

Laskeuman katsotaan olevan kliinisesti merkittävä, kun se aiheuttaa oireita. Ikävä pullistuman tunne on tavallisin oire. Laskeumat aiheuttavat usein myös kipua, joka pahenee päivän mittaan sitä mukaan, mitä enemmän on jalkeillaoloa ja fyysistä ponnistelua.

Lantionpohjan muuttunut anatomia voi aiheuttaa ulostamis- ja virtsaamisvaivoja. Emättimen ulkopuolelle työntyvä laskeuma on altis hankautumiselle, jolloin limakalvo voi vaurioitua.

Seurauksena voi olla alueen haavaumia ja tulehtumista.

Lantionpohja toipuu alatiesynnytyksestä kuusi kuukautta. Jotkin lähteet puhuvat kahden vuoden ajanjaksosta, jonka jälkeen toipumista voidaan vasta aivan lopullisesti arvioida.

Toipumista edistää, jos nainen jaksaa tehdä säännöllisesti lantionpohjan lihaskuntoa parantavia harjoituksia.

Ohjeet jumppaan olet varmaan saanutkin joko kotiutuessasi lapsivuodeosastolta tai neuvolasta. Jos lantionpohjan lihaksia on vaikea löytää itse, apua harjoitteluun voi saada asiaan perehtyneeltä fysioterapeutilta.

Anatomia ei tietenkään ole aivan sama kuin ennen synnytystä, mutta jos virtsaaminen, ulostaminen ja yhdynnät sujuvat normaalisti eikä emättimestä työnny mitään ulos, kuten kysymyksessäsi kuvailit, on tilanne normaali.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.