Terveys ja hyvinvointi
Olen ollut eläkkeellä iät ajat, mutta näen yhä painajaisia töistä – Miten saisin ne loppumaan?
20.5.2023
 |
Apu

Kysymys:

Työurani kesti 40 vuotta, josta tein kolmivuorotyötä noin 30 vuotta. Olen ollut jo 17 vuotta eläkkeellä. Joka toinen yö näen hirveitä painajaisia työstäni. Aamulla tuntuu kuin olisin ollut koko yön työssä. Kaikki epäonnistuu, vaikka olen ollut lempityössäni sairaalassa. Kun herään, sydämeni hakkaa. On pahoja rytmihäiriöitä. Minulla on todettu sydämen vajaatoiminta. Hoitona on yritetty ablaatiota, mutta se ei onnistunut. Miten saisin hirveät painajaiset loppumaan?

Vastaus:

Siinä pulma, johon nykylääketiede ei vielä pysty antamaan täsmävastausta. Ablaatio viittaa siihen, että Sinulla on eteisvärinä tai ylipäänsä sellainen rytmin ongelma, jota on yritetty hoitaa johto­ratoja ronkkimalla.

Asia on maalaislääkärille sen verran vieras, että siteeraan FT Nils Sandmania, jolla oli aiheesta erinomainen artikkeli Lääketieteellisessä aikakauskirja Duodecimissa vuonna 2019.

”Painajaiset ovat intensiivisiä unia, joissa koetaan negatiivisia tunteita ja jotka usein herättävät nukkujan. Ne erottuvat yöllisistä kauhukohtauksista, koska niiden sisältö muistetaan heräämisen jälkeen. Painajaiset voidaan jakaa kahteen tyyppiin. Idiopaattiset painajaiset ovat ahdistavia unia, joiden sisältö ei selvästi liity valvemaailman tapahtumiin. Toinen tyyppi ovat traumaperäiset painajaiset. Niiden sisältö on yhdistettävissä johonkin traumaattiseen tapahtumaan. Ne ovat normaali reaktio traumaattiseen kokemukseen. Siihen liittyvät painajaiset vähenevät ja loppuvat ajan kuluessa. Unia ja siten myös painajaisia nähdään vilkeunen (REM) aikana enemmän kuin perus­unen. REM-vaiheessa nähdyt ovat monimutkaisempia.”

Pieni osa ihmisistä näkee painajaisia jatkuvasti. Jotkut lääkkeet, kuten beetasalpaajat, voivat provosoida niitä. Sydämen vajaatoiminnan on syytä olla hyvässä tasapainossa. Jos painajaiset ahdistavat päivälläkin, on viisasta keskustella asiasta psykologin kanssa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.