Terveys ja hyvinvointi
Levottomat jalat ja B6-vitamiini – voiko niillä olla yhteyttä? Kun lopetin käytön, oireet hävisivät – Apu-klinikka vastaa
24.1.2021
 |
Apu

Kysymys:

Voiko B6-vitamiinilla olla yhteyttä levottomiin jalkoihin? Kun lopetin sen käytön, kaikki oireet hävisivät kahdessa viikossa. Aiemmin oli myös kovaa pohjesärkyä, mutta sekin loppui. Nyt on mennyt jo yli kymmenen vuotta oireettomana. Olen 68-vuotias mies Kuusamosta.

Vastaus:

Aika mielenkiintoinen tuo kokemuksesi! Yleensähän erilaisilla vitamiineilla, mineraaleilla ja muilla ravintolisillä pyritään kansan keskuudessa vähentämään erilaisia vaivoja, kuten jalkojen kramppeja tai särkyjä. Tein aihepiiristä kirjallisuushaun. Huomasin, että B-vitamiineilla on yritetty hoitaa levottomia jalkoja tai jalkakramppeja, mutta huonoin tuloksin. Ei ole ollut lumelääkettä parempaa tehoa.

Paradoksaalisesti liian suuret B6-vitamiiniannokset voivat aiheuttaa samoja oireita kuin vitamiinin puute.

Tieteellisen kirjallisuuden mukaan liian suuriin B6-vitamiiniannoksiin voi liittyä erilaisia hermostollisia haittavaikutuksia, kuten ataksiaa (hallitsemattomat liikkeet) tai raajojen hermohäiriöitä.

Näitä haittavaikutuksia voisivat olla esimerkiksi sinun pohje- ja säärialueiden tuntemuksesi. On siis hyvinkin mahdollista, että B6-vitamiinin liiallisen saannin lopettaminen on poistanut särkysi. B6-vitamiinin liikasaannin haittoja voivat olla myös kivuliaat ihottumat, äärimmäinen herkkyys valolle, pahoinvointi ja närästys.

Keskimäärin suomalaiset saavat B6-vitamiinia riittävästi ravinnosta. Jotkin epilepsialääkkeet lisäävät B6-vitamiinin tarvetta, joten tällaisissa erityistapauksissa saatetaan tarvita pillereitä.

Kysymyksesi on hyvä muistutus siitä, että vitamiineilla ja hivenaineilla voi olla ikäviä haittavaikutuksia. Monet ottavat nyt isoja annoksia C-vitamiinipillereitä. Kannattaisi mieluummin syödä paprikaa, parsa- ja kukkakaalia, appelsiineja, satsumia, kiivejä, mustaherukkaa ja tyrniä.

Suuret C-vitamiiniannokset pillereinä nimittäin lisäävät oksalaatti-kalsiumkivien eli kivuliaiden munuaiskivien vaaraa. Mainitut elintarvikkeet eivät lisää munuaiskivien vaaraa, vaan tuovat mukanaan C-vitamiinin lisäksi kuitua, kaliumia, polyfenoleita, A-vitamiinin esiasteita karotenoideja ja folaattia (B9-vitamiini). Liika A- ja E-vitamiinipillereiden käyttö voi olla myös uhka terveydelle: vuosien käytössä ne voivat lisätä erityisesti syöpäriskiä tai syöpäsairaan kuoleman vaaraa.

Levottomat jalat ovat raskauden ja keinomunuaishoidon aikana kohtalaisen yleinen vaiva. Tällöin rautalisän käyttö voi helpottaa oireita. Valitettavasti samanlaista näyttöä ei ole saatu muissa väestöryhmissä. Kannattaa silti muistaa, että ainakin teoriassa elimistön huono rautatilanne voi aiheuttaa levottomat jalat.

Magnesiumpillerit ovat yleisesti käytössä, mutta tutkimusten mukaan niistä on vain vähän tai ei lainkaan apua jalkakramppien ehkäisyssä. Maltilliset annokset (< 500 mg/päivä) tuskin aiheuttavat vakavia haittoja: yleisin haitta on löysävatsaisuus. Kofeiini voi pahentaa levottomien jalkojen oireilua.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.