Terveys ja hyvinvointi
Silmän lasiainen kutistuu iän myötä ja usein irtoaa verkkokalvosta – Ensimmäinen oire harsomainen samentuma – Apu-klinikka
24.8.2020
 |
Apu

Kysymys:

Minulla on lasiaisen kellukkaita. Olen käynyt silmälääkärissä, mutten saanut hoito-ohjeita. Olen lukenut, että vaivaa hoidetaan laserilla. Uskaltaako tällaiseen hoitoon mennä?

Vastaus:

Silmän sisällä paistattelevaa geelimäistä hyytelöä kutsutaan lasiaiseksi. Nuorena se on kimmoisa, kuten muutkin kudoksemme. Vanhemmiten lasiainen kutistuu, ja sen ja verkkokalvon kiinnityskohdat löystyvät. Tällöin lasiainen usein irtoaa verkkokalvosta.

Ensimmäinen oire on harsomainen samentuma, joka karkaa katseen mukana. Useat kuvaavat näköhäiriön tuntuvan ”kuin olematon kärpänen lentäisi näkökentässä”. Nähdään heiluvia varjoja, liikkuvia roskia tai samentumia, joiden läpi kuitenkin näkee. Kyseessä ovat lasiaiskalvon riekaleet. Kipuja ei ole.

Lasiaisen irtaumaan voi liittyä salamointia, jossa aistitaan lyhyitä valonvälähdyksiä erityisesti näkökentän laidoilla. Useimmiten salamointia esiintyy näkökentässä ohimon puolella. Sen katsotaan aiheutuvan verkkokalvoon irtautumisen yhteydessä liittyvästä vedosta. Puolella lasiaisirtaumapotilaista on salamointia.

Jos irtaumaan liittyy nokisademaista muutosta, se voi olla merkki lasiaisen sisäisestä verenvuodosta. Jos salamointia esiintyy molemmissa silmissä yhtä aikaa ja se liittyy päänsärkyyn, kyse voi olla migreenistä (Matti Seppänen).

Pelkkää lasiaisen irtaumaa ei tarvitse hoitaa. Sitä on ohimenevästi kahdella kolmesta keski-iän ohittaneesta. Selvät oireet ovat aihe silmälääkärin tutkimukselle muutaman viikon sisällä, ettei irtauma ole aiheuttanut verkkokalvoon reikää, jonka kautta lasiaistilan nestettä voi päästä verkkokalvon taakse sitä irrottamaan.

Verkkokalvon irtauma aiheuttaa näkökenttään läpinäkymättömän varjon. Sen ja esiintyvän reilun nokisateen vuoksi hoitoon on syytä mennä jo vuorokauden kuluessa.

Jos verkkokalvo on kiinni eikä siinä ole reikiä, kontrolleja ei tarvita. Voimakkaasta fyysisestä rasituksesta pidättäytymistä suositellaan kuukauden ajaksi.

Oireet lientyvät kuukausien kuluessa, kun lasiainen irtoaa kokonaan. Näkökenttiin voi jäädä pieniä liikkuvia varjostumia ja roskia pysyvästi, mutta harvoin ne haittaavat näkemistä. Jos muutos on häiritsevästi keskellä näkökenttää, sitä on joskus periaatteessa mahdollista hoitaa laserilla.

Pienet reiät laseroidaan. Menetelmää käytetään myös sokeritautimuutoksissa lasiaisvuotojen ehkäisemiseksi. Suurin osa lasiaisvuodoista kirkastuu vähitellen itsestään.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Katja Murtoniemi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede

Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka

Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.