Terveys ja hyvinvointi
Kysy Kiminkiseltä: Miksi verenpaineeni heittelee?
24.12.2018
 |
Apu

Kysymys:

Verenpaineeni on illalla 82/45/50, mutta aamulla 135/85/70. Huimaa ja kaataa taakse! Tutkittu on, eikä kuulemma mitään löydy. Väsyttää ja ahdistaa. Mitä ­tutkimuksia pitäisi tehdä?

Vastaus:

Heli on nyt selvästi helisemässä näiden esitietomurusten perusteella. Olisi välttämätöntä tietää vähintään Helin ikä, mahdolliset sairaudet ja niihin käytettävät lääkkeet sekä jo suoritetut tutkimukset.

Olettamusten tielle on mutkasta kääntyminen. Toden­näköisesti olisit maininnut ­sairauksista ja lääkityksistä, jos niitä olisi.

Puuhun on syytä kiivetä ­tyvestä. Tässä tapauksessakin pitää tietää, mikä verenpainetasosi on vuorokaudenmittaisesti. Satunnainen paine voi olla ihan mitä tahansa erityisesti mukaan lukien se, ettei automaattimittarilla saatuja yksittäisiä täysin poikkeavia arvoja tule noteerata. Mikäli ­tilanne vaikuttaa epäselvältä, tiheiden kotimittausten lisäksi suositan ambulatorista mittausta. Siinä vempain kiinnitetään olkavarteen, ja se mittaa paineet tietyin väliajoin koko vuorokauden.

Jos sinulla olisi verenpaine­lääkitys, se tulisi säätää sellaiseksi, että iltahumpsaus jäisi pois. Suosin aamulla otettavia pitkä- ja ennustevaikuttavia valmisteita, joilla yleensä ­päästään tasaiseen tulokseen. Joskus toki säätöä tarvitaan silloinkin.

Korkeaa aamupainetta selittää usein huono yöuni (uniapnea etukenossa) ja läträäminen pitkäripaisen tuotteilla. Paine laskee yleensä reippaan riittävän pitkän lenkin ja rentouttavan saunomisen jälkeen, jolloin arvot saattavat hetkellisesti pudota melkoisesti.

Käytännössä vuorokauden mittainen ”matala” verenpaine ennustaa pitkää ikää – muuta haittaa siitä harvemmin koituu. Meidän on pakko tehostaa maassamme verenpaineen mittaamista ja hoitamista. Tällä hetkellä tilanne on sietämättömän huono!

Jos paineesi on pystyssä ­pysymistä vaikeuttavan matala pitkin vuorokautta ja se vaikeuttaa elämääsi, on asiaa ­syytä selvittää. Rohkenen ­uskoa, että anemia sekä kilpirauhasen ja muidenkin elinten vajaatoiminta on jo pois kartoitettu. Yksi hyvin harvinainen syy matalaan paineeseen on kortisolin ja aldosteronin tuotannon väheneminen lisämunuaisen kuorikerroksesta (Addisonin tauti). Tällöin ihminen väsähtää, tuppaa laihtumaan ja verenpaine mataloituu. Natriumin määrä veressä vähenee. Kortisolin tuotannon voi sammuttaa myös lääkkeenä pitkään käytetty kortisoni. Veren korti­solipitoisuus tulee mitata vasta parin viikon lääketauon jälkeen – jo pistos niveleen ­aiheuttaa matalia arvoja.

Huono olo, väsymys ja verenpaineen aleneminen voivat olla oireita mistä sairaudesta tahansa. Mikäli tilanteesi ­hankaloituu, tulee taustoja maalaisjärkisesti selvittää.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.