Terveys ja hyvinvointi
Kysy Kiminkiseltä: huonot jalat
4.7.2016
 |
Apu

Kysymys:

Olen 68-vuotias mies, ja minulla todettiin selässä juurikanavan ahtautuma 20 vuotta sitten. Kävely on vuosi vuodelta vaikeutunut: ensin särkevät pohkeet, sitten reidet ja lopuksi lantio. Kävely loppuu siihen.

Minulta leikattiin syöpä virtsarakosta ja eturauhasesta sekä laitettiin avanne. Leikkaus epäonnistui, ja sain jatkuvia tulehduksia. Lääkärit olivat ihmeissään, kunnes eräs naislääkäri keksi laittaa nefrostoomat munuaisiin. Vika on nyt korjattu ja virtsaputket istutettu uudelleen. Kerron tämän siksi, että kunto meni huonoksi, kun makasin vuoden sairaalassa. Onko mitään konstia saada jalat paremmiksi?

Vastaus:

Liikkumattomuus ei tee ihmiselle hyvää. Pitkä sairaalalepo romahduttaa kunnon ikäiselläsi totaalisesti ja todella pitkäksi aikaa. Kova kuntoutuminen on siis edessä. Tämä tarkoittaa sitä, että käytät aktiivisesti omia lihaksiasi ja otat tarvittaessa kuntoneuvolan fysioterapeutin valmentajaksesi.

Juurikanavan ahtautuminen ei yleensä sinällään vaikuta merkittävästi liikkumiskykyyn, minkä olet itsekin todennut 20 vuoden aikana. Se on voinut aiheuttaa satunnaisesti jalkaan säteileviä kipuja tai sitten ei. Tietenkin sitä esiintyy hankalampaakin sorttia, mikä saattaa joskus edellyttää juurikanavan avartamista tai muita lääkärin konsteja.

Nyt tilanne on toinen. Tietenkin taustalla pötköttelee kovin pitkä sairastaminen ja sen romahduttama lihaskunto. Toisaalta Sinulla on myös syöpäsairaus, joka voi vaikuttaa liikkumiskykyyn useallakin tavalla (polyneuropatia eli monihermosairaus, joka voi puuduttaa ja pistellä jalkoja sekä selkärangan etäpesäkkeet). En halua Sinua säikähdyttää, mutta on pakko vastata yleisluontoisesti, sillä vastausta lukevat muutkin. Joskus selän alueen kivut voivat aiheutua myös pahoista taudeista, minkä vuoksi on syytä olla tarkkana ja tarvittaessa virittää syvältä luotaavat kamerat kuntoon.

Tilanteesi voidaan tutkia tekemällä alaselkään magneettitutkimus. Sillä selviää selkäytimen ja juuriaukkojen nykytila ja se, ettei alueella piile mitään muuta, joka painaa hermorakenteita. Tarvittaessa tutkimuksia jatketaan ENMG:llä eli sähköhermotutkimuksella.

Joka tapauksessa kuntoilu, kuten lukeminen, ja matkoilla piipahtaminenkin kannattavat

aina!

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.