Terveys ja hyvinvointi
Kilpirauhasen toiminnassa vikaa? – Ylipainoa 10 kiloa ja dieetti 20 vuotta – en laihdu, vaikka liikun säännöllisesti – Apu-klinikka vastaa
Kuvat

9.8.2021
 |
Apu

Kysymys:

Olen 52-vuotias nainen. Olen kokeillut eri dieettejä ja elämäntapamuutoksia yli 20 vuoden ajan. Tällä hetkellä ylipainoa on noin 10 kiloa. Olen jättänyt pois makean, pastan, riisin, perunan ja einekset, mutta en silti laihdu. Liikun säännöllisesti 3–4 kertaa viikossa. Olen yrittänyt jättää myös leivän pois, mutta se ei onnistu, koska elimistöni vaatii myös hiilareita. Syön 3–4 ruisleipäpalaa päivässä. Vihanneksia ja hedelmiä syön runsaasti, samoin luonnonjugurttia ja rahkaa. Epäilen, että kilpirauhasteni toiminta ei ole normaalia. Pitäisikö mennä lääkäriin?

Vastaus:

Paino, jos nyt sen hallinnasta voi puhua, tottelee yhtälöä: ravitsemus, kulutus ja yöuni. Jokin Sinulla nyt mättää – osa-alueet eivät ole kunnossa. Jos oikeasti kalorin tarkkuudella saa ravintoa vähemmän kuin kuluttaa, on ihmisen pakko pitemmässä juoksussa laihtua. Tiedän – tämä on helppo sanoa.

Laadukas yöuni muodostaa merkittävän terveyden pilarin. Uniapneaa arvellaan olevan jopa 1,5 miljoonalla suomalaisella. Se aiheuttaa vaikeuskertoimen laihtumiselle. Onko petikaverilta tullut huomautuksia/tönimisiä yönaikaisista unikatkoista tai kuorsauksesta, pitääkö yöllä rampata pissalla, tuntuuko päivällä, että käsijarru on päällä ja torkahteletko helposti telkkaria katsoessa?

Huonolaatuinen yöuni yhdistyy laajoissa tutkimuksissa vaikeuteen pitää paino sopivana. Mutta ei hätää: asian selvittämisen äärelle pääsee suppealla unipolygrafialla, joka on terveyskeskustason tutkimus. Erittäin usein potilaat epäilevät lihavuuden taustalla ensi sijassa hormonaalista sairautta ja hakeutuvat vastaanotolle päästäkseen laboratoriotutkimuksiin.

"Elämän tarkoitus ei ole dieetti ja jatkuva huoli kiloista, vaan elämä itse."
Tapani Kiminkinen

Olen yli 40 vuotta kestäneellä urallani tutkinut melkoisen määrän ihmisiä, enkä muista yhtään tapausta, jossa painon nousu ainoana oireena olisi liittynyt kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Toki se hidastaa aineenvaihduntaa, joten painonnousu voi liittyä siihen yhdessä väsymyksen, paleluherkkyyden, ummetuksen, sydämen sykkeen hidastumisen ja ihon kuivumisen kanssa. Saattaa esiintyä myös turvotusta silmissä, kasvoissa ja säärissä.

Oireet alkavat hitaasti ja pahenevat hiljalleen kuukausien ja vuosien aikana. Asia on helppo selvittää kilpirauhasen toimintaa luotaavilla kokeilla (TSH, T4v ja kilpirauhasvasta-aineet).

Tarinastasi ymmärtää helposti, että 20-vuotisella tielläsi ei kannata enää jatkaa. Elämän tarkoitus ei ole dieetti ja jatkuva huoli kiloista, vaan elämä itse.

Voit hyvin aloittaa lääkärissä käynnillä, jolloin kartoitetaan tilanteesi (haastattelu, verenpaine, sydämen kuuntelu, tuki- ja liikuntaelimistön kunto, rasva-arvot, verensokeri, maksakokeet, kilpirauhanen jne.).

Hyvä olo koostuu monesta muuttujasta. Nykyaikaa ovat monet helposti tavoitettavat nettiterapiat, joiden valinnassa pitää varmistua siitä, että ne perustuvat vastuulliseen tutkittuun tietoon. Kovin paljon hömppää on markkinoilla. Sitä on kavahdettava. Painon hallinnassa voit tutustua vaikka muutos.net-sivustoon.

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.●

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.