Terveys ja hyvinvointi
Miten ikääntyneen anemiaa pitää hoitaa? 90-vuotiaan muistisairaan äitini vatsa ei kestä rautaa – Apu-klinikka vastaa
19.1.2023
 |
Apu

Kysymys:

Yli 90-vuotias äitini asuu ­muistisairautensa vuoksi lähellä minua hoivakodissa, jonne hän muutti toiselta puolelta Suomea. Hänellä todettiin täällä anemia, johon liittyy matala verihiutalearvo. Ilmeni, että asia oli huomattu entisellä kotipaikkakunnalla jo vuosia sitten. Siellä oli kuitenkin katsottu, ettei tuossa iässä kannata enää tutkia tarkemmin. Äidin vatsa ei siedä rautaa. Mitä mieltä Kiminkinen on?

Vastaus:

Kun kyseessä on iäkäs etenevää muistisairautta poteva hoivakotiasukas, tutkimukset ja mahdolliset hoidot on suunniteltava sillä periaatteella, voidaanko hänen elämänlaatuaan parantaa. Kun toimintakyky on jo heikko ja perustarpeista, kuten ravitsemuksesta ja puhtaudesta, huolehtiminen on hoitajien varassa, ei ole perusteltua ryhtyä enää esimerkiksi raskaisiin ruoansulatuskanavan tähystyksiin. Jos tutkimuksissa paljastuisi pahanlaatuinen tauti, parantavan hoidon toteuttaminen ei olisi enää mahdollista.

Anemian perusselvittely on asia erikseen, sillä sen korjaaminen parantaa jaksamista ja kohentaa mahdollisen vajaatehoisen sydämen ja monen muunkin elimen tai elinjärjestelmän toimintaa. On tapana sanoa ”parempi ruoka, parempi mieli”. Lisäisin käyttöön uuden, erityisesti senioreille suunnatun hokeman ”parempi hemoglobiini, virkeämpi mieli”. Miksi elää käsijarru päällä?

Hoivakotiasukkailta on syytä tarkistaa vähintään kerran vuodessa pieni verenkuva. Vastauksesta näkee yhdellä vilkaisulla hemoglobiinin, punasolujen koon sekä puna- ja valkosolujen ja verihiutaleiden eli trombosyyttien määrän. Solu­laskin suoltaa tuloksen nopeasti, eikä ­tutkimus vie kuntaa vararikkoon.

Anemiassa veren hemoglobiini (Hb) on miehillä alle 134 ja naisilla 117 grammaa litrassa. Se voi aiheutua veren punasolujen niukkuudesta, punasolujen muodostuksessa tarvittavien aineiden puutteesta tai niiden sairaudesta. Vaikeampaan anemiaan liittyy väsymystä, huimauksen tunnetta ja hengenahdistusta. Suorituskyky voi heiketä jo lievässä anemiassa. Erityisesti viime vuosituhannella kestävyys­urheilijat pyrkivät parantamaan hemoglobiiniaan vippaskonsteilla. Urheilu­tuloksien perusteella tuo ei taida olla harvinaista nykyäänkään.

Raudan vajauksessa punasolut yleensä pienenevät (MCV-arvo), mutta eivät aina. B12-vitamiinin puute taas suurentaa niitä. Etenkin iäkkäällä ­anemiaa voivat selittää monet asiat, joten kannattaa testata niin rauta, B12-vitamiini kuin foolihappokin. Punasolujen muodostumiseen tarvitaan rautaa, jonka vaje on yleinen anemian syy. Sukukypsillä naisilla runsaat kuukautiset voivat johtaa raudan puutteeseen. Jos potilas on ikääntynyt, mielessä on pidettävä kirkkaana myös ruoansulatuskanavan verenvuoto.

Raudan puutteen toteaminen edellyttäisi ruoansulatuskanavan tähystämistä mahdollisen vuotokohdan löytämiseksi, mutta äitisi tapauksessa se ei taitaisi tulla enää kyseeseen.

B12-vitamiinia ja foolihappoa tarvitaan punasolujen ja hemoglobiinin muodostumisessa, minkä vuoksi niiden puute johtaa anemiaan. Punasolut ja niiden esiasteet luuytimessä ja veressä ovat tavallista suurempia, ja verihiutaleiden määrä veressä voi laskea. Äidiltäsi selvittäisin ehdottomasti rautavarastot mittaamalla transferriinin saturaation, joka on tuossa iässä luotettavin koe. B12-vitamiini on välttämätöntä tutkia tarkimmalla testillä (B12-TC2). Verihiutaleiden mataluus viittaa tähän suuntaan. On mahdollista, että äidilläsi on puutetta molemmista.

Foolihapon vaje on melko harvinaista hoivakodissa, koska ravitsemus suunnitellaan yleensä hyvin. Diabeteslääke metformiini voi häiritä B12-vitamiinin imeytymistä. Jos B12-vitamiinin puutos todettaisiin, sen hoito on kätevintä, halvinta ja tehokkainta injektiona kankkuun kolmen kuukauden välein. Hoito kannattaa aloittaa muutamana pistoksena (2–4) kahden viikon aikana.

Raudan puutteen toteaminen edellyttäisi ruoansulatuskanavan tähystämistä mahdollisen vuotokohdan löytämiseksi, mutta äitisi tapauksessa se ei taitaisi tulla enää kyseeseen. Tietenkin on täysin mahdollista, että matalan raudan taustalla voi piillä myös jokin pitkälle edennyt syöpä­sairaus. Toisaalta jos laboratoriokokeiden historiasta näkee, että anemia on ollut jo vuosikausia, sen syy ei todennäköisesti ole pahanlaatuinen sairaus.

Joka tapauksessa äitisi kaltaisen hoivakotiasukkaan anemia on syytä selvittää kertomallani tavalla. Se tulee myös hoitaa. Hyvin usein näen, että pitkään jatkunutta anemiaa selitetään kroonisella sairaudella. Uskon tähän vasta sen jälkeen, kun mahdolliset raudan ja B12-vitamiinin vajeet on korjattu. Jos suun kautta otettava rauta ei korjaa varastoja tai ei sovi potilaalle, rautaa annetaan suoneen. Kokenut sairaanhoitaja voi toteuttaa hoidon hoivakodissakin. Kun rauta annostellaan suun kautta joka toinen aamu, se imeytyy paremmin. Tapaan niin paljon rautavajeisia senioreita erityisesti kotihoidossa ja hoivakodeissa, että kehotan vakavasti kiinnittämään huomiota asiaan.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.