Viisikko kirjastossa: Suomi sai uuden hallituksen
Puheenaiheet
Viisikko kirjastossa: Suomi sai uuden hallituksen
Hallitusohjelma ja puolueiden ministerisalkut julkaistiin tänään virallisesti Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Tilaisuuden avoimuus yleisölle, ohjelman sisältö, puheenjohtajien esiintyminen ja koko tapahtuman luonne alleviivasi eroa edelliseen hallituskokoonpanoon, sen arvoihin ja toimintaan.
3.6.2019
 |
Apu

Kieltämättä ero on melkoinen. Siinä missä ”kolme ässää” eli Juha Sipilä (kesk.), Timo Soini (tuolloin ps) ja Alexander Stubb (kok.) pönöttivät tutusti Säätytalolla vain tilaisuuteen akkreditoidun median edessä ja tekivät keskenään rehvakkaita nyrkkitervehdyksiä, nyt viiden hallituspuolueen puheenjohtajat kokoontuivat kaikille avoimeen yleisötilaisuuteen Helsingin Oodi-kirjaston valoisaan kolmoskerrokseen. Yleisöllä oli jopa tilaisuus esittää kysymyksiä ennen tiedotusvälineitä, joskin niitä sallittiin ajanpuutteen vuoksi vain kolme.

- Tässä nyt on viisikko kirjastossa, vähän niin kuin Enid Blytonin kirjoissa. Niissä tarinoilla on yleensä onnellinen loppu, ja sitten suunnataan kohti uusia haasteita. Ministerit tulevat jatkossa kiertämään ympäri maan kirjastoissa kertomassa kansalaisille hallitusohjelmasta, ja kiertueella voidaan puhua myös paikkakunnan asioista, kommentoi Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Politiikkaa ei tehdä pelkillä mielikuvilla, mutta sekä hallituksen koostumus että tavoitteet ovat hyvin erilaiset kuin edelliskerralla. Jokaisen puolueen puheenjohtaja korosti omilleen tärkeitä asioita, joita ohjelmaan oli saatu.

Sdp:n Antti Rinteen puheessa painottuivat sosiaalinen oikeudenmukaisuus, investoinnit ja puolueen lupausten (hoitajamitoitus ja hoitotakuu, aktiivimallin leikkurin purku, pienimpien eläkkeiden korotus) lunastaminen.

Kun Rinnettä grillattiin menolisäyksistä ja niiden rahoituksesta, hän korotti ääntään yleisemmällä lausumalla:

- Teemme vastuullista talouspolitiikkaa, mutta valtiovarainministeriö tai muukaan taho ei enää sanele leikkauslistoja hallitukselle. Nyt asioista sovitaan yhdessä ja katsotaan, mikä on mahdollista.

Jokaiselle jotakin

Muutkin painottivat omia linjojaan, jotka he katsoivat saaneensa mukaan ohjelmaan. Eli keskustan väistyvä johtaja Sipilä aluepolitiikkaa ja koko maan kehittämistä; vihreiden Pekka Haavisto tasa-arvoa, ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa ja sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta; vasemmistoliiton Li Andersson hyvinvointivaltiota, perusturvaa ja leikkauslinjan lopettamista; Rkp:n Henriksson kielikysymyksiä, koulutusta ja varhaiskasvatusta.

Suurimmat naurut niin toimittaja- kuin yleisöjoukosta kirvoitti Juha Sipilän kommentti hallitusohjelman ”järkivihreydestä, johon keskusta on sitoutunut”. Antti Rinnettä kiiteltiin kautta linjan ”rakentavista ja taitavasti vedetyistä neuvotteluista” ja Li Anderssonin mukaan myös porukan parhaista hermoista.

Entä omat hermosi, olivatko ne koetuksella?

- Niinkin voi sanoa, Andersson alkoi nauraa, ennen kuin turvamiehet kiirehtivät saattamaa puheenjohtajia eteenpäin.

Vasemmistoliitto on muista poikkeavassa tilanteessa siinä, että sen jäsenistö äänestää vielä hallitukseen menosta. Ohjelmaa pidetään yleisesti kuitenkin niin vasemmistolaisena, että olisi pieni ihme, mikäli puolueen jäsenistö haluaisi jäädä oppositioon arkkivihollisensa kokoomuksen ja perussuomalaisten seuraksi.

Salkkujako käy kiivaana

Ministereitä uuteen hallitukseen tulee 19. Hallituksen muodostajapuolue Sdp saa eniten paikkoja eli 7. Antti Rinteen pääministeriyden lisäksi sille tulevat eurooppaministerin, kunta- ja omistajaohjausministerin, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin, perhe- ja peruspalveluministerin, liikenneministerin sekä työministerin salkut.

Keskusta saa valtiovarainministerin, tiede- ja kulttuuriministerin, elinkeinoministerin, puolustusministerin ja maa- ja metsätalousministerin pestit. Viittä salkkua ja niiden painoarvoa voi pitää suurena saaliina vaalien suurimmalle häviäjälle.

Vihreille kuuluvat ulkoministerin, ympäristö- ja ilmastoministerin ja sisäasiainministerin salkut. Vasemmistoliitto ja RKP saavat kaksi paikkaa kumpikin: opetusministerin ja sosiaali- ja terveysministerin sekä oikeusministerin ja pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministerin.

Ministerinimiä ei ole vielä julkistettu, mutta Ylen tietojen mukaan juristi Anna-Maja Henriksson ottaa hänelle tutun oikeusministerin salkun, ja pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeriksi nousee kansanedustaja Thomas Blomqvist.

Li Andersson ilmaisi kiinnostuksena opetusministeriksi, ja todennäköisesti hänet siihen myös valitaan. Juha Sipilä ilmoitti jo aiemmin, ettei keskustan vaalitappion jälkeen ole käytettävissä ministeriksi eikä eduskunnan puhemieheksi.

Millainen mies on Suomen uusi pääministeri Antti Rinne? Lue pitkän linjan politiikantoimittajan Unto Hämäläisen analyysi torstaina ilmestyvästä Avusta.

Kommentoi »