Vapaaehtoisryhmän kova tavoite: tuhat uutta hengityskonetta kesään mennessä
Puheenaiheet
Vapaaehtoisryhmän kova tavoite: tuhat uutta hengityskonetta kesään mennessä
Entä jos hengityskoneet loppuvat koronavirusepidemiassa? Tähän uhkaan pyrkii vastaamaan vapaaehtoisryhmä, joka haluaa tehdä peräti tuhat hätävarahengityskonetta kesäkuun alkuun mennessä.

Yksi koronavirusepidemian uhkakuvista on se, että sairaanhoidon voimavarat ylittyvät, eivätkä potilaat saa riittävää hoitoa. Julkisuudessa on keskusteltu paljon hengityskoneiden riittävyydestä, sillä jos koronaviruksen aiheuttama tauti äityy erityisen pahaksi, potilas voidaan joutua kytkemään hengityskoneeseen.

Joukko vapaaehtoisia yrittää ratkaista mahdollisen hengityskonepulan kovalla lupauksella: rakentamalla suomalaisen sairaanhoidon käyttöön tuhat uutta hätävarahengityskonetta kesäkuun alkuun mennessä.

Toivottavasti turha hanke

Hanketta vetävän diplomi-insinööri Paavo Heiskasen mukaan töitä hengityskoneiden eteen on tehty jo pari viikkoa ja mukana on yli 40 tekniikan ja lääketieteen ammattilaista.

Suurimman osan henkilöys on arvoitus. Heiskasen lisäksi nimellään hankkeessa ovat mukana henkilöstöhallinnon ja yritysvalmennuksen ammattilainen Riina Hellström ja tutkija ja tietokirjailija Janne M. Korhonen.

Ryhmän julkaiseman tiedotteen mukaan kyseessä on projekti, jonka mukana olijat toivovat osoittautuvan turhaksi. Nykyisten mallinnusten mukaan hengityskoneiden arvioidaan riittävän ja suurempi pula voi tulla niitä käyttävästä pätevästä henkilöstöstä.

Kyseessä onkin varautuminen, sillä hätävarakoneiden valmistaminen vie aikaa. Kesäkuun alku on otettu tavoitteeksi, sillä koronavirusepidemian huippu voitaisiin saavuttaa ennusteiden mukaan tuolloin.

Normaalikonetta yksinkertaisempi

Ryhmän suunnittelema laite on tavallista hengityskonetta yksinkertaisempi. Se ei myöskään korvaa täydellisesti hengityskonetta. Tarkoitus olisikin vapauttaa varsinaiset hengityskoneet pahiten sairastuneiden elossapitoon.

Hengityskoneiden valmistamiseen tähtääviä joukkoistamishankkeita on käynnissä useita eri puolilla maailmaa. Tiedotteessaan ryhmä kertoo käyttäneensä oman koneensa pohjana yhdysvaltalaisen huippuyliopisto MIT:n suunnitelmaa.

Sitä on kuitenkin muokattu, jotta kone voitaisiin rakentaa mahdollisimman pitkälle osista, joita on saatavilla Suomessa tai joita voi valmistaa Suomessa. Suunnitelman mukaan osa osista voitaisiin tehdä 3D-tulostimilla. Lisäksi ajatuksena on käyttää hätävarahengityskoneessa esimerkiksi sukelluslaitteiden osia.

Rahoitus auki

Ryhmän tiedotteessa kerrotaan, että mukana projektissa on konepajoja ja tuotantolaitoksia, joissa laitteita voitaisiin valmistaa.

Toistaiseksi valmistamisen rahoitus ja lupakysymykset ovat auki. Normaalisti tämänkaltaisen laitteen luvitus voi viedä vuosiakin. Työryhmä kertoo nyt selvittelevänsä viranomaisten kanssa, millä edellytyksillä laitetta voisi hätätilanteessa käyttää.

Kommentoi »