Vaalilaki: Nyt pitäisi muodostaa uusi hallitus – outo tilanne
Puheenaiheet
Vaalilaki: Nyt pitäisi muodostaa uusi hallitus – outo tilanne
Hallitus kaatui niin lähellä uusia eduskuntavaaleja, että vaalilakia ei kirjaimellisesti noudateta.

– Tilanne on poikkeuksellinen. Säännönmukaisesti eduskunnan pitäisi nyt heti ryhtyä muodostamaan uutta hallitusta, oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo.

Vaalilain pykälä 61 sanoo, että eduskunnan on valittava uusi hallitus.

– Kun hallitus erosi näin lähellä eduskuntavaaleja, päättääkö eduskunta sitten odottaa vaaleja tarkoituksenmukaisuusperiaatteella. Kiinnostava nähdä. Tällaista ei ole koskaan ennen tapahtunut, Jääskeläinen sanoo.

"Ei se ole niin tarkkaa"

Eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen ei tuijottaisi pykälää:

– Säätelyä asiasta ei ole niin tarkasti. Ei ole niin täsmällisesti määritelty, mitä pitää tehdä, kun eduskuntavaalit ovat näin lähellä.

Tuovinen sanoo, etteivät ainakaan virkamiehet ryhdy patistelemaan aiheessa kansanedustajia.

– Suurimpien ryhmien vetäjät käyvät tilannetta keskenään läpi ja voivat tarvittaessa konsultoida pääsihteereitä.

Normaalisti toimittaisiin näin:

Jos eduskuntavaaleihin olisi pidempi aika, eduskuntaryhmät nyt keskustelisivat, voidaanko muodostaa uusi hallitus. Jos hallitusta ei saataisi aikaan, edessä olisi uudet eduskuntavaalit.

Vaalit olisi järjestettävä aikaisintaan 50 päivän kuluttua ensimmäisenä sunnuntaina ja viimeistään 75 päivän ensimmäisenä sunnuntaina kuluttua siitä, kun määräys uusien vaalien toimittamisesta julkistettaisiin.

Puhemiesneuvosto oli lyhytsanainen

Eduskunnan puhemiesneuvosto ei perjantaina aamupäivällä sanonut tilanteesta mitään.

Se julkaisi perjantaina kello 11.30 tiedotteen: "Hallituksen eronpyynnön vuoksi eduskunnalla ei ole edellytyksiä käsitellä maakunta- ja sote -uudistusta. Aiemmin päätetyn istuntoaikataulun mukaisesti istuntokausi päättyy viimeistään tiistaina 19.3.2019."

Asia hallituksen suhteen täsmennettiin toimittajan kysyessä: "Tilanne on nyt tämä".

Eduskuntavaalit ovat 14. huhtikuuta.

Toimitusministeristö hoitaa vain rutiinit

Nyt nykyinen hallitus jatkaa toimitusministeristönä. Se pyörittää vain rutiineja eli asioita, jotka on pakko hoitaa. Mitään politiikkaan vivahtavaa sen ministerit eivät voi tehdä.

Valtioneuvostossa virkamiehet jatkavat valmistautumista uuden hallituksen aikaan. Nykyhallituksen eteen tehdään vain välttämättömät käytännöt tehtävät.

Kommentoi »