Tällaisia isiä julkkismiehet ovat: läheiset kertovat
Puheenaiheet
Tällaisia isiä julkkismiehet ovat: läheiset kertovat
Läheiset kuvailevat, millaisia isiä muun muassa Kimi Räikkönen ja Mikko Alatalo ovat.
10.11.2017
 |
Apu

Apu julkaisee sunnuntaina 12.11. vietettävän isänpäivän kunniaksi läheisten ajatuksia julkkismiehistä. 

Minttu Räikkönen ylisti pari vuotta sitten puolisoaan, Formula 1 -kuski Kimi Räikköstä.

– Meidän täytyy nauttia kaikista vapaahetkistä, sillä Formulat pitävät Kimin muuten niin kiireisenä. Vapaalla Kimi on aivan loistava ja omistautuva isä, Minttu kertoi Avulle vuonna 2015.

Muusikko Kalle Alatalo, 37, muistaa isänsä laulajanuran ruuhkavuodet. Kun Kalle syntyi 1978, Mikko Alatalo oli juuri voittanut Syksyn sävelen.

– Isä on vauhdikas veijari, ja hänellä on aina ollut monta rautaa tulessa. Hän oli paljon poissa, mutta kotona ollessaan tuki turva. Ymmärrän nuo ruuhkavuodet nyt muusikkona paljon paremmin, Kalle Alatalo kertoi Avulle vuonna 2015.

Näyttelijä Heidi Herala alkoi ymmärtää isäänsä Helge Heralaa ja ylipäätään vanhempiaan paremmin aikuisena, jolloin nuoruuden kapina ja vastaanhangoittelu samankaltaisuutta vastaan olivat jääneet taakse.

– Minun kapinani oli aika vaatimatonta. Yritin kovasti olla kotikommunisti ruskeissa samettifarkuissa ja kukkahuivissani jo 13-vuotiaana, mitä oikeistolainen isäni manaili. Meitä yhdisti kuitenkin rakkaus Kaj Chydeniuksen musiikkiin ja KOM-teatteriin, jonka esityksissä kävimme yhdessä. Kun hän kehui muutamalle Kansallisteatterin kollegalleen niitä Suomen parhaiksi, lankesi kiusallinen hiljaisuus. Isä provosoi tahallaan.

KOMin esityksen jälkeen Helge Herala vei tyttärensä syömään legendaariseen Solnan grilliin Munkkiniemeen. Heidi sai syödä Cafe de Paris -pihviannoksen, mutta isä otti vain jäätelöpallon ja väitti olevansa kylläinen.

– Olen myöhemmin ymmärtänyt, ettei hänellä ollut rahaa enempään.

Pikku Heidi pääsi isän kanssa mitä erilaisimpiin rientoihin, esimerkiksi Helge Heralan Alkon henkilökunnalle pitämään näytelmäkerhoon. Se kokoontui samassa paikassa, jossa esiintyi legendaarinen Sirkus Papukaija: isohousuinen Onni-klovni eli viihdetaitelija Onni Gideon ja kaikki muut rakastettavat hahmot.

– Olin neljävuotias, ja isä huolehti, että tukkani on pestävä ennen lähtöä. Hän kuivasi tukkani vihreällä pölynimurin letkulla. Vihreä oli myös kelamagnetofoni, johon sain laulaa ollessani kipeä, Heidi Herala muistelee.

– Isä ei lukenut satuja, vaan tarinoi omiaan. Hän oli kova touhuamaan ja keksimään, ja sellaisena myös lapsenlapset hänet, Papulin, muistavat. Nimi Papuli tuli tietenkin hänen Heguli-hahmostaan television Valehtelijoiden klubi -viihdeohjelmasta. Vielä vanhana hän kehitteli erilaisia iltapalajuttuja rollaattorin pöytälevylle ollessaan täällä meillä lapsenvahtina.

Monet tyttären isään liittyvistä muistoista ovat hyvin visuaalisia: sorsien syöttämistä leikkikoira kainalossa ja pieni käsilaukku kädessä, retki isän vuokraamalla punavalkoisella Kleinbus-autolla ja ruuanlaittoa spriikeittimellä.

– Retki päättyi kesken kaiken kovaan sadekuuroon ja jouduimme palaamaan kotiin, vaikka alun perin suunniteltiin yöpymistä bussissa.

Vahva isä jätti perillisilleen myös vahvat elämänarvot. Siviilirohkeus ja kyky pistää itsensä alttiiksi ovat niistä tärkeimpiä.

– Tosin tiedän itsestäni, että laitan itseni likoon joskus liikaakin, ja siitä seuraa moraalinen krapula. Sitten miettii, mitähän tästäkin seuraa!

Koko kansan rakastama Helge Herala kuoli 87-vuotiaana helmikuussa 2010.

Avun toimitus toivottaa hyvää isänpäivää kaikille isille.

Tekstit ja kuvat: Avun toimitus ja A-lehtien arkisto

Kommentoi »