Selvitimme unisex-vessakäytännön voittajat ja häviäjät
Puheenaiheet
Selvitimme unisex-vessakäytännön voittajat ja häviäjät
New Yorkin pormestari Bill de Blasio allekirjoitti kesäkuussa lain, jonka seurauksena kaikista kaupungin julkisista vessoista tulee sukupuolineutraaleja, siis unisex-vessoja. Ruotsissa miltei kaikki vessat ovat jo vessoja ilman etuliitteitä, ja Suomessakin käytäntö on leviämässä.
10.10.2016
 |
Image

Ketkä voittavat? Tietysti he, jotka eivät ongelmattomasti voi tai saa valita mies- ja naiskylttisistä vessoista omaansa.

Entäs muut voittajat ja häviäjät?

Suurissa yleisötapahtumissa, teattereissa, baareissa ja yökerhoissa voittavat naiset (tai naistenvessojen käyttäjät). Masentavan pitkät jonokiemurat puolittuvat, kun pyttymäärä tuplaantuu. Samalla katoaa se ärsyynnys, jota jonottaja kokee, kun mies pölähtää paikalle, katselee hetken epätietoisena pitkää jonoa, huomaa miestenvessan oven ja luikahtaa siitä muina miehinä tekemään tarpeensa.

Urheilutapahtumissa voittaja on miesyleisö (ja muut miestenvessoja käyttävät). Se saa käyttöönsä ne puhtaanvalkoiset ja miltei käyttämättömät naisten pytyt.

Jos taas ajatellaan viihtyisyyttä, häviäjiä ovat naiset. Tätä mieltä on mies, jota käytin asiassa kokemusasiantuntijana.

”Te naiset ette tajua, kuinka sottaisia miestenvessat ovat”, hän kommentoi. Miehet pissaavat kuulemma mihin sattuu, ja väliäkös sillä, jos ei tarvitse istua alas.

Jotkut naiset tosin juuri hygieniasyistä kyykkivät pöntön yllä ja näin ollen pissaavat hekin vähän mihin sattuu.

Toisaalta muutokset voivat jäädä ennakoitua pienemmiksi. Pisuaarit sopivat edelleen vain noin puolelle ihmisistä. Paikassa, jossa on erikseen pisuaarivessa ja pöntöt, jonotustilanne ei muutu nykyisestä lainkaan.

Kommentoi »