Näin Alepan kuljetusrobotti toimittaa lapsiperheen ostokset perille – Apu testasi: Sohjoisella metsätiellä robotti joutui kutsumaan työntöapua
Puheenaiheet
Näin Alepan kuljetusrobotti toimittaa lapsiperheen ostokset perille – Apu testasi: Sohjoisella metsätiellä robotti joutui kutsumaan työntöapua
Espoossa liikkuvista kuljetusroboteista on tullut lyhyessä ajassa somehitti. Suositut kauppa-apulaiset osaavat esimerkillisen hyvin liikennesäännöt ja käytöstavat.

Moni Espoossa liikkunut on hieraissut silmiään nähdessään muun liikenteen seassa sujuvasti seikkailevan valkoisen polvenkorkuisen robotin. Alepan juuri ennen pääsiäistä lanseeraama kuljetusrobotti on saanut runsaasti näkyvyyttä lyhyessä ajassa sosiaalisessa mediassa.

Avun toimitus päätti testata, miten hyvin kuljetusrobotti selviää tehtävästään. Tilausta varten tarvitaan Starshipin mobiilisovellus. Ensimmäisenä valitaan saapumismusiikki useamman vaihtoehdon joukosta. Testaajaksi lupautunut Tanja Pellikka klikkailee nopeasti halutut ruoat ja pian perheen kauppakassin sisältö on kasassa.

Aurinkoisena iltapäivänä Laajalahden Alepan edessä vuoroaan odottelee useampi robotti. Pian omamme on lastattu ja pääsemme seuraamaan sen matkaa. Sympaattinen kauppa-apulainen empii hetken paikallaan, suunnittelee selkeästi sopivaa reittiä. Sitten se lähtee päättäväisesti matkaan.

Alkuvaiheessa käytössä on 60 kuljetusrobottia, jotka ovat 8 000 espoolaisen kotitalouden saatavilla. Tilaus tehdään Starshipin mobiilisovelluksen kautta, minkä jälkeen työntekijä kerää tilatut tuotteet, lastaa ne kyytiin ja lähettää robotin työkeikalle.

Robotti suunnittelee tekoälyn avulla itselleen sopivimman reitin toimitusosoitteeseen. Sähköllä toimiva robotti tarkkailee ympäristöään 12 kameran avulla. Robotissa on myös ääniominaisuus, jonka avulla voi myös kommunikoida.

Kisailua robotin kanssa

Heti ensimetreillä selviää, että laite on paitsi hyvin lainkuuliainen myös huomaavainen kanssakulkijoita kohtaan. Robotti kulkee kiltisti tien oikeaa reunaa ja väistää nopeasti huomatessaan kävelijän tai pyöräilijän. Alkumatkasta vastaan tulee toinen robotti, joka on tulossa takaisin keikalta. Molemmat pysähtyvät hetkeksi paikalleen ennen ohitustilannetta.

Robotin vauhti yllättää. Laite ei hurjastele, mutta vierellä saa kävellä suhteelliseen ripeää tahtia. Kenties tämä innoitti matkalle osuneen pikkupojan ottamaan kisan robotin kanssa. ”Odota” poika hihkaisi pinkaistessaan sen perään. Riemu oli suuri, kun oma askel olikin nopeampi. ”Hahaa, voitinpas! Mikä kestää?” poika huuteli kisan jälkeen robotille.

Pikkupoika ei ole ainoa, joka jää ihmettelemään laitetta, vaan se tuntuu kiinnostavan kaiken ikäisiä. Moni alueen asukkaista tuntuu jo tietävän mistä on kyse. Robotin kyljestä löytyy tietoa asiasta, ja jos menee riittävän lähelle ihmettelemään, esittelee robotti itsensä kohteliaasti.

Kuljetusrobotti pysähtyy aina suojatien eteen arvioimaan tilannetta, eikä lähde liikkeelle, vaikka autoilija antaisi tietä.

Lumisohjo pysäytti matkan

Monesta pulmasta robotti selviää itse, mutta toisinaan se tarvitsee apua. Tällä kertaa kauppa-apulainen pystyi valitsemaan reitin, jonka varrella ei ollut liikennevaloja. Ne asettavat haasteita, jos samaan aikaan ei ole liikkeellä muita kulkijoita, jotka voisivat painaa nappia.

Sen sijaan sohjoinen metsätie pysäytti meidän robottimme matkan. Sinnikkäästi se yritti peruuttamalla ja takaosaansa nostamalla päästä eteenpäin, mutta turhaan. Äkkiä ilmoille kantautuu vihellystä muistuttava ääni. Ei kuitenkaan huomiovislaus vaan ennemminkin sellainen, jolla yritetään viestiä, ettei tässä mitään hätää. Ihan heti ei siis ohi mennessään tajuaisi, että laite tarvitsee apua.

Matkan varrelle osuneesta pehmenneestä sohjosta robotti ei yrityksistään huolimatta selvinnyt omin avuin. Apua saatuaan se kiitti kauniisti auttajiaan ennen kuin jatkoi eteenpäin.

Robotti ei pyytänyt meiltä apua englanniksi, kuten se yleensä hankalaan tilanteeseen joutuessaan tekee. Tuupimme kuitenkin kuljetusrobottia sohjossa eteenpäin, jotta se pääsisi taas jatkamaan matkaa. Tällöin robotti kiitti kauniisti ennen kuin jatkoi matkaansa.

Liikennesäännöt hyvin hallussa

Kuljetusrobotti ansaitsee kiitosta liikennesääntöjen noudattamisesta. Se pysähtyi aina kiltisti suojatien eteen arvioimaan rauhassa tilanteen ennen tien ylittämistä. Välillä jopa niin pitkäksi aikaa, että hätäisempi kulkija olisi jo mennyt yli.

Uusi kulkija aiheuttaa autoilijoissa selkeästi hämmennystä, sillä robotti ei lähde liikkeelle, vaikka auto on pysähtynyt suojatien eteen. Ainakin yksi kuskeista näytti käyttävän tilannetta hyväkseen ja nappasi kuvan robotista ennen kuin jatkoi matkaansa.

Välillä kuljetusrobotti jää hetkeksi paikoilleen aivan kuin se pohtisi, mihin suuntaan kannattaisi jatkaa.

On mielenkiintoista seurata, millaisia valintoja robotti matkansa aikana tekee, sillä välillä se pysähtyy risteyksiin ikään kuin miettimään, että mihin seuraavaksi. Alueella asuvan Pellikan mukaan reitti on huomattavasti pidempi kuin hänen käyttämänsä.

Se tosin on saattanut tippua laskuista hiljaisen ajankohdan ja matkan varrelle osuvien painikkeellisten liikennevalojen takia. Mutta hieman paremmalla suunnittelulla matka olisi lyhentynyt ja robotti olisi voinut välttää lumisen kohdan, joka oli päättää matkanteon.

Nopea uusi kauppa-apulainen ei siis välttämättä ole, sillä tällä kertaa 15 minuutin matkaan meni lähes tunti. Oli kuitenkin hienoa seurata, miten hienosti robotti tiensä perille selvitti. Ja hymy nousee väkisinkin kasvoille, kun robotti kurvaa noutopaikalle valittu musiikki soiden.

Kohteessa. Kuljetusrobotti tarkistaa sovelluksen avulla, että ostosten tilaaja on lähellä ennen kuin poistaa lukituksen. Takaosasta aukeavan luukun alta paljastuu tilat 2–3 ruokakassilliselle.

1 kommentti