Puhe kotitöistä ei ole puhetta kotitöistä, vaan sukupuolesta
Puheenaiheet
Puhe kotitöistä ei ole puhetta kotitöistä, vaan sukupuolesta
Raskaampaa kuin yksikään kotityö, on tunne siitä, että toinen tekee vähemmän kuin itse.
3.2.2015
 |
Image

Lapsuuden lukukokemukset vaikuttavat nuoruuden sanavarastoon. Monipuolinen ruokavalio tukee terveellisiä elintapoja.

Perhe-elämästä on helppo saada järkeenkäypiä tutkimustuloksia, mutta kaikki muuttuu, kun aiheena ovat kotityöt. Kotityönsä jakavat pariskunnat ovat onnellisempia! Kotityöt jakavat pariskunnat eroavat muita herkemmin! Joka toinen tutkimus tukee omaa tapaa jakaa kotityöt ja joka toinen kumoaa sen.

Kaikesta tasa-arvokehityksestä huolimatta uutisointi kotitöistä on yhä uutisointia sukupuolesta, siitä, mitä miehelle tai naiselle kotitöiden seurauksena käy.  Miehen siivotessa hän on joko kivasti kivikautisten roolimallien ulkopuolella tai epähaluttava tehdessään jotain, jota miessukupolvet hänen edellään eivät ole tehneet. Keskitytään sukupuoleen, vaikka pitäisi puhua käytännöistä. Kun nainen poraa, keskustelussa lopputulos ei ole koskaan se, että seinässä on reikä, vaan mieluummin se, kumpi on haluttavampi: nainen joka poraa vai nainen joka kieltäytyy siitä.

Brittien Facebook on esimerkki toisenlaisesta: siellä sukupuolensa voi valita 71 vaihtoehdosta. Jääkaappi ei tietenkään täyty itsestään, vaikka sen omistajat olisivat ruksanneet sukupuolikseen mitä, mutta ainakin se kohdistaisi huomion työhön eikä sen tekijään. Varsinkin, kun kaikki nykyiset kotityöt ovat kevyitä tai sitten auton huollon tapaan niin mahdottomia, että ne on annettava ulkopuolisille.

Kotitöiden jakamisen yhteyttä avioeroihin selvittänyt norjalaistutkimus ei ole aivan tuore, jo pari vuotta sitten uutisoitu, mutta ansaitsee tulla taas mainituksi. Toinen tutkimuksen kirjoittajista Thomas Hansen kertoi esimerkiksi YLE:n uutisessa, että avioerot tuskin johtuvat vain kotitöiden jakamisesta, vaan mieluummin erolle suopeimmista ”moderneista” asenteista. Tämän sanottuaan hän jatkoi: ”Joskus on hyvä, että osapuolilla on selvät roolit, eikä kukaan hypi toistensa varpaille.”

Eivät kotityöt ole kakku, jonka viimeisestä palasta kilpaillaan, vaan pikemminkin se lapsen haluama synttärikakku, joka nyt vain on tehtävä, jotta ylimääräiseltä harmilta vältyttäisiin.

Raskaampaa kuin yksikään kotityö, on tunne siitä, että toinen tekee vähemmän kuin itse.

Kommentoi »