Perustuslakivaliokuntaa ei voi neuvoa: ”Sitä sietääkin varoa – emme ota ohjeita ministereiltä”, sanoo puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä
Puheenaiheet
Perustuslakivaliokuntaa ei voi neuvoa: ”Sitä sietääkin varoa – emme ota ohjeita ministereiltä”, sanoo puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä
Puoluepolitiikka ja perustuslakivaliokuntatyö sopivat huonosti yhteen. Johanna Ojala-Niemelä muistuttaa, että jokaista lakialoitetta puntaroidaan itsenäisesti.

Tällä vaalikaudella valiokunnassa väännettiin sote-uudistuksesta, ja sittemmin koronapandemian aiheuttamat lakimuutokset ovat työllistäneet valiokuntaa. Pian eteen tulevat mm. valmiuslain uudistukset sekä Nato-hakemuksen äänestysmenettely. Puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelän (sd) mukaan kausi on ollut työntäyteinen ja täynnä tiukkoja aikatauluja.

– Pandemiavaiheessa hallitus asetti koronalainsäädännöllä eduskunnan mahdottomienkin aikataulujen eteen.

Hän korostaa demokratian ja parlamentarismin periaatteita.

– Valiokunnan ja eduskunnan työ ottaa sen ajan, mitä ottaa. Erilaiset näkökohdat tulevat huomioiduksi, kun meillä on aikaa pohtia niitä riittävästi. Eduskunnan perustuslakivaliokunta huolehtii siitä, että lainvalmistelussa noudatetaan perustuslakia ja kansainvälisiä sopimuksia. Valiokunnan työ on tullut aiempaa enemmän näkyviin viime vuosien aikana.

Ojala-Niemelän mukaan perustus­lakivaliokunta perustaa kannanottonsa asiantuntijoiden lausuntoihin.

– Meillä on huonoja kokemuksia siitä, että jos asiantuntijat eivät ehdi valmistautua kuulemisiin, lausunnot eivät ole niin laadukkaita. On tärkeää, että työ saadaan tehdä rauhassa.

Puoluepolitiikka ja perustuslakivaliokuntatyö sopivat huonosti yhteen. Painostusta Ojala-Niemelä ei ole kokenut.

– Minua ei ole yritetty neuvoa, ja sitä pitääkin varoa. Astuessamme valiokunnan huoneeseen aamuisin laskemme poliittisen viitan sivuun ja laitamme tuomarinhatun päähän. Emme ota ohjeita ministereiltä emmekä edus­kuntaryhmiltä. Puntaroimme jokaista lakiesitystä itsenäisesti.

Johanna Ojala-Niemelä

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, 47, juristi ja varatuomari. Sdp:n kansanedustaja Lapista. Puoliso ja kaksi lasta.

Kommentoi »