Päivän Apu 21.2.2019: Tupakantumpit ovat merten yleisin saastuttaja
Puheenaiheet
Päivän Apu 21.2.2019: Tupakantumpit ovat merten yleisin saastuttaja
Harva tulee ajatelleeksi, että myös maahan heitetyt tupakantumpit päätyvät todennäköisesti vesistöihin.
21.2.2019
 |
Apu

Meriin kerääntyvä muovi ja jäte puhuttaa jo Suomessakin. Tyynenmeren muovipyörteestä keskustelu on siirtynyt Helsingin rantoja koristavaan rakennusjätteeseen ja järvien mikromuoviin.

Moni ei joko ymmärrä tai välitä, miten massiivinen haitta esimerkiksi maahan tai veteen heitetyt tupakantumpit ovat sekä Suomen että maailman tasolla.

Muovia päätyy maailman valtameriin jäteautollisen verran minuutissa. Ja määrä kasvaa: arvion mukaan vuoteen 2050 mennessä maailman merissä on enemmän muovia kuin kalaa.

Myöskään järvet eivät ole säästyneet muovisaasteelta. Hätkähdyttävästi esimerkiksi merkittävästä kesämökki- ja virkistyskalastusjärvestä, Kuopion Kallavedestä, löytyy mikromuovia siinä missä merestäkin. Se tarkoittaa, että ainakin teoriassa mikromuovia voi päätyä jo hanaveteenkin.

Välimeren mikromuovipitoisuus on jopa neljä kertaa suurempi kuin surullisenkuuluisan Tyynenmeren muovipyörteen pitoisuus.

Uusi ajattelu muovin suhteen voi tuoda monia etuja. Sitran arvion mukaan esimerkiksi kiertotalouden täysimittainen omaksuminen voisi luoda jopa 75 000 uutta työpaikkaa Suomessa, ja SYKEn mukaan sillä voitaisiin kasvattaa Suomen bruttokansantuotetta jopa 1,7 miljardia euroa.

Yksi perinteinen pahis muovista puhuttaessa on pullovesi – etenkin täällä puhtaan hanaveden Suomessa. Sen suhteen on kehitelty kiinnostavia innovaatioita.

Monelle kierrätys ja muovin välttely on jo osa arkea. Silti eettiset tavat unohtuvat helposti matkalla. Sisarlehtemme Mondo keräsi vinkit matkailijan ympäristöystävällisiin valintoihin.

Päivän Apu on juttupaketti, joka pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen ja sen taustoihin päivittäin.

2 kommenttia