Muotitoimittaja Sami Sykkö rohkaisee olemaan erilainen
Puheenaiheet
Muotitoimittaja Sami Sykkö rohkaisee olemaan erilainen
Kallion lukiolaiset haastattelevat toimittajia 9/10. Pitää uskaltaa epäonnistua ja käydä vaikka pohjalla, jotta elämä olisi kiinnostavaa, sanoo muotitoimittaja Sami Sykkö, 47.
1.12.2017
 |
Apu

Muotitoimittaja Sami Sykkö kertoo, ettei hänelle tullut mieleenkään, että hän osaisi kirjoittaa. Sykkö oli kuitenkin isosta toimittajajoukosta ainoa, joka pääsi haastattelemaan muotimaailman suurta nimeä Karl Lagerfeldiä.

“Minulle ei ollut ikinä tullut mieleenkään, että osaisin kirjoittaa. Kun opiskelin Kallion lukiossa, sain hyvää palautetta kirjoituksistani ja  Vaasassa opiskellessani ekonomiksi ystäväni pyysi minua kirjoittamaan Ylioppilas-lehteen. Tehtyäni kaksi juttua sain jälleen pyynnön tekemään uutta haastattelua. Silloin kysyin päätoimittajalta: ‘Minkä takia sä pyydät mua aina uudestaan?’ Päätoimittaja vastasi: ‘Koska sulla on oma erottuva ääni.’ Silloin opin, että kirjoittajalle on eduksi, jos hänen tyylinsä erottuu muista.

Tyypillisiin työtehtäviini kuuluu esimerkiksi Helsingin Sanomien kuukausiliitteen muoti- ja kotijuttujen kirjoittaminen, tilaisuuksien juontaminen, seminaarien vetäminen ja haastatteleminen. Olen toiminut muun muassa muotitoimittajana, Helsingin Sanomien toimittajana kulttuuritoimituksessa, Glorian päätoimittajana ja Linnan juhlien pukukommentaattorina.

Yksi mieleenpainuvimmista työkokemuksistani oli, kun sain haastatella maailman kuuluisinta muotisuunnittelijaa Karl Lagerfeldiä. Silloin hiki virtasi otsaa pitkin. Hänen uutta lasimallistoaan esiteltiin Pariisissa ja paikalla oli useita toimittajia. Meidät oli jaettu kolmeen ryhmään: ensimmäinen ryhmä pääsi hänen kanssaan lounaalle. En kuulunut siihen. Toisen ryhmän toimittajat saivat häneltä haastattelun. En kuulunut siihenkään. Kuuluin ryhmään, joka sai olla hänen kanssaan samassa tilassa. Lounaan jälkeen kukaan ei kuitenkaan uskaltanut mennä puhumaan hänelle, joten minä menin ja loppujen lopuksi sain haastattelun ja kuvan hänen kanssaan. Tuntui mielettömältä, että sain niin mahtavan jutun Glorian lukijoille.

Gloriassa olin ensimmäistä kertaa esimiestehtävissä ja tekemässä naistenlehteä, mikä oli jännittävää ja haastavaa. Tavoitteenamme oli koko lehden uudistaminen, ja niin myös tehtiin. Kirjoittajana minua ei ole juurikaan kritisoitu, mutta päätoimittajana kyllä. Gloriassa kritiikkiä tuli esimerkiksi siitä, että naistenlehden päätoimittaja oli mies, minkä piikkiin laitettiin niin lehden aikaisemmat kuin uudetkin ongelmat.

Minulla ei ole koskaan ollut idolia, jolta olisin ottanut vaikutteita omaan tyyliin ja pukeutumiseen. Ihailen kuitenkin ystäväni Jorma Uotisen erilaista tyyliä, johon hän aina onnistuu poimimaan kauden trendeistä itselleen sopivimmat elementit. Hänen innoittamanaan olenkin ostanut elämäni kalleimmat kengät.

Rohkaisisin nuoria, jotka vielä hakevat omaa tyyliään, uskaltamaan olla erilainen. Mitä järkeä on olla samanlainen kuin muut? Eikö ole paljon hauskempaa olla erilainen? Omasta kokemuksesta voin sanoa, että on! Ja aina pitää kuunnella omaa intohimoaan. Amerikkalaisten mielestä ei ole elänyt, jos ei ole joskus epäonnistunut kunnolla. Se on hyvä elämänohje.

Monesti ajatellaan, että pukeutuminen ja tyyli ovat vähäarvoisempia kuin vaikkapa koti tai auto. Mutta juuri ulkonäöllä teemme ensivaikutelman ihmisiin. Kun se on kohdallaan, se on nautinto itselle – ja kaikille muillekin.”

Julia Vuorinen ja Eleonoora Kauhanen, Kallion lukio

1 kommentti