Miksi rokote pitää pistää piikillä?
Puheenaiheet
Miksi rokote pitää pistää piikillä?
Ilman neulaa annettavia rokotteita kehitetään koko ajan.
22.11.2014
 |
Image

Miksi rokottteet pitää pistää piikillä? Tämä tuli mieleen, kun nelivuotias lapsi halusi kieltäytyä lääkärikäynnistä, koska pelkäsi, että taas tulee rokotuspiikki. Moni aikuinenkin kammoaa rokotuksia.

”Piikillä antaminen on perinteinen ja varma tapa. Se on tehokas tapa immuunivasteen aikaansaamiseksi”, professori Timo Vesikari Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksesta sanoo.

Keinoja toki on muitakin. Nytkin Suomessa annetaan influenssarokotteita suun kautta tai nenäsuihkeena. Moni muistaa, että noin 30 vuotta sitten Suomessa toteutettiin poliorokotekampanja, jossa elävää virusta annettiin sokeripalan avulla.

”Jo viime vuonna Kansallinen rokotusasiantuntijatyöryhmä ja THL ehdottivat STM:lle että valtio voisi hankkia pikkulapsille influenssarokotteen nenäsumuna. Nyt sitä saa Suomessa vain reseptillä omakustanteisena”, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotusohjelmayksiköstä.

Rokoteteknologiaa kehitetään myös koko ajan. Yhdysvaltalaisen PharmaJetin (pharmajet.com) kehittämä menetelmä puskee rokoteaineen ihon läpi ilmanpaineella. Ilma tekee saman kuin neula eli läpäisee ihon mutta ilman piikkiä.

Vaxxas puolestaan kehittää pienenpienillä mikroneuloilla ainetta erittävää laastaria (vaxxas.com). Testeissä teho on ollut hyvä. Vaxxas kehittää laastareistaan myös sellaisia, ettei niitä useiden rokotteiden tavoin tarvitse säilyttää kylmässä.

Aridis Pharmaceuticalin tuote taas on kielellä sulava ohut kalvo (aridispharma.com). Siis imeskeltävä rokote rotavirukseen. Aktiv-Dry tekee suun kautta – tavallisen flunssaviruksen tapaan tartutettavia – hengitettäviä rokotteita (aktiv-dry.com). Rokote otetaan hienona jauheena ja se imeytyy hengitysteiden kautta.

Nohynekin mukaan lihaksen sisään tai ihon alle pistetty rokote on kuitenkin toistaiseksi tehokkain ja varmin tapa. Esimerkiksi ihon läpi ilmanpaineella ammuttava rokote on hankala, koska eri ihmisillä on eripaksuinen iho.

”Kaikkea on kokeiltu: lääke ja rokotekehittely on pitkällistä. Aina pitää miettiä, mikä on optimaalinen reitti, miten ihmiseen antigeeni eli rokote saatetaan”, Nohynek sanoo.

Joihinkin maha-suolikanavan tauteihin kuten koleraan tai lavantautiin nieltävä rokote tepsii, toisiin siitä ei ole hyötyä.

Kommentoi »