Korkeasaaren apinoille tarjottiin soittorasia, joka tuottaa musiikkia ja muita ääniä – Suosikkiääni yllätti kaikki
Puheenaiheet
Korkeasaaren apinoille tarjottiin soittorasia, joka tuottaa musiikkia ja muita ääniä – Suosikkiääni yllätti kaikki
Äänten hyödyntäminen voi olla tulevaisuuden keino tarjota virikkeitä eläintarhojen eläimille ja lisätä niiden hyvinvointia.

Eläintarhoissa asuvien eläinten hyvinvointia pyritään parantamaan äänien avulla. Aalto-yliopiston ja Korkeasaaren eläintarhan yhteisessä tutkimuksessa seurattiin seitsemän valkopääsakiapinan käyttäytymistä, kun niille soitettiin erilaisia ääniä.

Tutkijat suunnittelivat ja rakensivat Korkeasaaren Amazonia-talossa asuville apinoille laatikon, joka ripustettiin ylös puuhun. Ääninauha alkoi soida, kun saki asteli laatikon sisään. Apinat oppivat nopeasti, että laatikon sisään meneminen synnytti ääniä tai musiikkia.

– Tunnelimaiseen laatikkoon mahtui useita apinoita kerrallaan, mutta useimmiten ne viettivät aikaa sen sisällä yksin, kertoo Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava Roosa Piitulainen.

Turkinhoitoa soittorasiassa

Tutkijat seurasivat apinoiden tapaa käyttää laatikkoa usean kuukauden ajan. Apinat tykästyivät ääniin niin, että ne alkoivat ensimmäisten päivien jälkeen myös nukkua ja hoitaa turkkiaan laatikossa.

Apinat saivat kuunnella neljää erilaista äänimaailmaa. Eläimet saivat itse valita, kuinka paljon ne kuuntelivat rauhallista tunnelmamusiikkia, vauhdikkaampaa elektronista musiikkia, sateen ropinaa, hiljaisuutta tai liikenteen ääniä.

Suosikkiäänimaailma oli tutkijoillekin yllätys. Sakit viettivät laatikossa aikaa eniten silloin, kun nauhalta kuului liikenteen ääniä.

Äänten hyödyntäminen voi olla tulevaisuuden keino tarjota virikkeitä eläintarhojen eläimille ja lisätä niiden hyvinvointia.

– Oli hienoa olla luomassa jotain, josta voisi olla eläimille hyötyä. Tutkimus antoi myös mahdollisuuden kehittää tietotekniikkasovelluksia ja -laitteita eläimille ja erityisesti eläinten kanssa.

Ensimmäiset valkopääsakit saapuivat Korkeasaaren vasta avattuun trooppiseen Amazonia-taloon vuonna 1995. Nyt vallassa on jo toinen sukupolvi. Luonnossa sakit asustavat Pohjois-Brasilian, Venezuelan ja Guyanan sademetsäjokien lähistöillä. Perheryhmissä elävät sakit eivät juuri laskeudu puistaan maan kamaralle.

Valkopääsaki kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan (EEP), jolla pyritään kasvattamaan elinvoimainen tarhakanta.
Kommentoi »