Jörn Donner, 86, eli elämän, jollaista kukaan muu ei Suomessa ole elänyt
Puheenaiheet
Jörn Donner, 86, eli elämän, jollaista kukaan muu ei Suomessa ole elänyt
Suuri puu kaatui. Jörn Donner menehtyi torstaina 30. tammikuuta 2020. Hän oli syntynyt 5. helmikuuta 1933.

Jörn Donner (1933–2020) oli syksyllä 2016 tekemässä uutta versiotaan legendaksi nousseesta vuoden 1970 Perkele!-dokumentista. Alkuperäinen Perkele! (esitetään Yle TV1:ssa 9.2.) oli nostanut kohua. Oli sosiaalista realismia ja politiikkaa, puoliksi ohjattua, puoliksi sattumanvaraista kuvaa ei-niin-kauniista Suomesta. Oli 16-vuotiasta liftarityttöä ja poliitikkoa, oli juopottelua ja seksiä. Sen ajan tosi-tv:tä.

Mutta se oli sitä perkelettä, vanhalla puulla oli nyt mielessään uudet metkut. Perkele! Kuvia Suomesta 2 tulisi olemaan oman aikansa kuva. Hän haluaisi mukaan videosarjan, jossa ihmiset itse kuvaisivat itseään. Apu oli Donnerin apuna kannustamassa suomalaisia lähettämään selfievideoitaan.

– En halua kahlita kenenkään ajatuksia. Jos joku kysyy, mikä on elokuvan skenaario ja miltä se tulee näyttämään, vastaan, ettei ole aavistustakaan. Kaikki selviää vasta leikkauspöydässä, Donner sanoi.

Se oli Jörn Donneria omimmillaan. Hän raivasi polkunsa, ja juuri kun näytti siltä, että nyt Jörkan saa kiinni, hän oli jo mennyt eteenpäin. Ruotsinsuomalaisen kulttuurisuvun ja oikeistoaktivistin Kai Donnerin jälkeläinen otti suunnan, jota muiden asettamat rajat eivät kahlinneet. Hän seilasi korkean ja matalan, ylhäisen ja alhaisen välillä.

Donner oli perustamassa Suomeen elokuva-arkistoa, kirjoitti kärjekkäästi elokuvan uudistamisesta ja ohjasi elokuvia, joiden rohkeat kohtaukset ravistelivat siveellistä kansaa. Hän tuotti ystävänsä Ingmar Bergmanin elokuvia ja sai Suomen ainoan Oscar-patsaan. Hän oli kirjoittaja ja dokumentaristi, jollaista Suomessa ei toista ollut. Hän suoritti siviilipalveluksen 1950-luvulla sairaalassa aikana, jolloin muita sivareita ei julkisuudessa ollut.

Jörn Donner oli myös poliitikko, joka saattoi pikaisesti vaihtaa puoluetta. Hän puolusti tupakoitsijoiden ja elämästään nautiskelijoiden oikeuksia ja puhui itsekeskeisen suorasti isyydestään, joka ei häntä niin kiinnostanut. Hän tallensi ja kommentoi kaiken aikaa. Hän puhui syövästään ja keuhkosairaudestaan, joka lopulta lopetti suuren elämän 30. tammikuuta 2020.

Suomessa oli yksi Jörn Donner.

1 kommentti