Jessikka Aro: ”Halusin vain tehdä tutkivan toimittajan työtä – Siksi haastoin vainoajat oikeuteen”
Puheenaiheet
Jessikka Aro: ”Halusin vain tehdä tutkivan toimittajan työtä – Siksi haastoin vainoajat oikeuteen”
Ylen toimittaja Jessikka Aro tutki Venäjän informaatiovaikuttamista ja joutui laajan häirintäkampanjan uhriksi. Putinin trollit -kirjansa julkaisutilaisuudessa hän kertoi pelkäävänsä sekä oman turvallisuutensa että monien kirjassa puhuvien turvallisuuden puolesta.
23.9.2019
 |
Apu

”Herran pelko on viisauden alku”. Teksti helsinkiläisen G18-juhlasalin katonrajassa on tässä yhteydessä lievästi sanottuna ironinen: salissa pidettiin Jessikka Aron Putinin trollit -kirjan (Johnny Kniga) julkaisutilaisuus.

Puhujina oli muutamia muitakin kirjassa esiintyviä ja nettivainon kohteeksi joutuneita informaatiosodan, valeuutisten ja verkkovaikuttamisen asiantuntijoita.

Ruotsalaistutkija Martin Kragh julkaisi vuonna 2017 selvityksen Kremlin moderneista vaikutuskeinoista Ruotsissa ja joutui useiden kyberhyökkäysten kohteeksi. Nettiin perustettiin valeuutissivustoja ja feikkiprofiileja, joiden tehtävä oli tuhota hänen maineensa.

Ruotsin ulkopoliittisen instituutin introvertin oloista tutkijaa syytettiin milloin Naton ja milloin brittien vakoojaksi.

Verkkolehti Independent Barents Observerin norjalaiselta toimittajalta Thomas Nielseniltä taas on evätty pääsy Venäjälle, jossa taas lehden nettisivujen lukeminen on estetty.

Kirjan mukaan venäläiset ovat yrittäneet painostaa Norjaa sulkemaan sivuston ja pyrkineet estämään siihen kirjoittaneiden venäläistoimittajien akkreditointia esimerkiksi Baretsinmeren huippukokouksiin .

Tilaisuuden luonne tuli selväksi myös suomalaisittain järeistä turvatoimista. Sisään ei ollut asiaa ilman ennakkoilmoittautumista ja henkilöllisyystodistusta. Korvanapeilla varustettuja turvamiehiä näkyi useammassa paikassa.

Jessikka Aro Putinin trollit -teoksensa julkistustilaisuudessa.

Käräjäoikeus: ”Systemaattista vainoa”

Jessikka Aron osalta tapahtumat saivat alkunsa, kun hän ryhtyi tutkimaan Venäjä-mielisiä nettitrolleja syksyllä 2014.

Seuraavana keväänä hän julkaisi selvityksensä Pietarin niin sanotusta trollitehtaasta ja juttusarjan Venäjän trollit Suomessa, mistä hänet palkittiin Bonnierin suurella journalistipalkinnolla 2016.

Samalla häntä vastaan alkoi vuosia kestänyt laaja mustamaalauskampanja sosiaalisessa mediassa ja sittemmin lakkautetussa MV-lehdessä.

Lokakuussa 2018 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kampanjan päätekijän eli MV-sivuston päätoimittajana esiintyneen Ilja Janitskinin vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Muun muassa Venäjän valtiolliselle Risi-instituutille työskennellyt dosentti Johan Bäckman sai vuoden ehdollista vankeutta.

Käräjäoikeuden mukaan kyse oli vainosta: suunnitelmallisesta ja pitkästä vihakampanjasta, jonka tarkoitus oli Aron maineen tuhoaminen. Tuomioista on valitettu hovioikeuteen, joka aloittaa asian käsittelyn ensi kuussa.

– Kuvio on aina samantapainen: siihen kuuluvat valeuutiset, maalittaminen, maineen mustaaminen, uhkailut ja hiljentämispyrkimykset. Jotta siihen ja informaatiovaikuttamiseen pystytään puuttumaan, tarvitaan järeitä toimia niin lainsäädännön, globaalien someyritysten valvonnan kuin turvallisuuskoneistojen tasolla, Jessikka Aro sanoi.

Kiitosta ja kritiikkiä

Jessikka Aro kouluttaa nyt toimittajia ja muita kiinnostuneita trollausilmiön tunnistamisessa, ja hän on kysytty puhuja kansainvälisissä seminaareissa.

Putinin trolleja on arvioissa kiitelty nettivainon ja informaatiovaikuttamisen tekemisestä näkyväksi, mutta myös kritisoitu todentamattomista väitteistä ja joistain ylilyönneistä.

Tilaisuudessa Aro korosti, ettei hän pyrkinyt sankariksi tai trollien ja nettihäiriköiden vastustajaksi.

– Halusin vain tehdä tutkivan toimittajan työtä. Suomessa kansalaisille on kuitenkin opetettu, että rikoksista tulee ilmoittaa poliisille, ja oikeuslaitos rankaisee niihin syyllistyneitä. Siksi haastoin vainoajat oikeuteen.

– Todellisia sankareita ovat kuitenkin ne venäläiset toimittajat, tutkijat, järjestöihmiset ja kansalaisvaikuttajat, jotka jatkavat työtään ja selvityksiään jopa henkensä kaupalla.

Kommentoi »