Ilmastolakko keräsi tuhansia Eduskuntatalolle: "Enemmän lakkoilua, marsseja ja suoraa, väkivallatonta toimintaa!"
Puheenaiheet
Ilmastolakko keräsi tuhansia Eduskuntatalolle: "Enemmän lakkoilua, marsseja ja suoraa, väkivallatonta toimintaa!"
Ilmastoliike on kasvanut vuodessa yhden nuoren protestista globaaliksi kansanliikkeeksi. Aktivisti Atte Ahokkaan mukaan työ on kuitenkin vasta alussa. Poliittiset päätökset vaativat julkista painetta.
27.9.2019
 |
Apu

Jokioisista kotoisin oleva 16-vuotias Atte Ahokas on tuttu hahmo ilmastonmuutosaktivismista kertovissa uutisissa.

Ahokas kertoo ilmastolakkoilun hulinassa Apu-lehdelle kuluneen vuoden olleen vaativa, mutta myös antoisa.

Ahokkaan mukaan ilmastoliike on ottanut vuodessa roiman harppauksen eteenpäin. Ihmisten ilmastotietoisuus on lisääntynyt ja ilmastokriisi huomioidaan myös mediassa aiempaa useammin. Vaikka edistystä on tapahtunut, päätöksentekijöiden suhteen työ on kuitenkin vasta alussa.

Edellisten vaalien tulos ja hallitusohjelma olivat Ahokkaan mukaan askel parempaan suuntaan, mutta suuret päätökset ja linjat ovat edelleen avoinna. Siksi yleisön ja julkisen keskustelun luoma kasvava paine on tärkeää.

– Tulevaisuudessa näemme enemmän lakkoilua, enemmän marsseja ja lisääntyvässä määrin suoraa, väkivallatonta toimintaa, linjaa Ahokas ilmastoliikkeen suuntaa.

Perjantaina 27.9. ympäri Suomea järjestetty koululakko keräsi tuhansia osallistujia. Helsingissä Eduskuntatalon eteen kokoontui poliisin arvion mukaan noin 5 000 lasta ja nuorta muistuttamaan aikuisia heidän vastuustaan ilmastokriisin hoidossa.

Perhe ja vertaistuki auttavat jaksamaan

Atte Ahokas oli myös yksi Eduskuntatalolla järjestettävän ilmastotapahtuman puhujista. Vaikka Ahokas ei ole ollut mukana tapahtuman teknisissä järjestelyissä, tapahtumasta tiedottaminen ja kampanjointi median suuntaan on ollut aikaa vievää ja kuluttavaa.

Tämän päiväisen tapahtuman jälkeen Ahokas sanoo ottavansa hetken hiukan rennommin, vaikka samaan aikaan perässä kulkee ilmastoaktivistista dokumenttia tekevä kuvausryhmä. Ahokas on mielenilmauksessa tunnettu hahmo, jonka puheille varsinkin nuoret pyrkivät.

Vaikka nuorta aktivistiä viedään nyt vauhdilla paikasta toiseen, energiaa riittää myös vielä tuleviin haasteisiin. Perheen ja nuorten aktivistien oma vertaistuki auttavat jaksamaan, vaikka palaute ja ilmastosta käytävä keskustelu saattavat olla ajoittain hyvinkin asiatonta.

Äärioikeiston ja ilmastonmuutoksen kieltäjien suhteen Ahokas kertoo pärjäävänsä, kun blokkisormi sosiaalisessa mediassa on herkkä.

– Vaikka niskaan tulee paljon törkyä, määrä on kuitenkin vähäinen verrattuna Greta Thunbergin kohtaamiin asiattomuuksiin.

Atte Ahokas Eduskuntatalon portailla.

Yhden koululaisen protestista globaali kansanliike

Noin vuosi sitten ruotsalaisaktivisti Greta Thunberg aloitti viikoittaisen protestinsa ilmastokriisin aktiivisen hoitamisen puolesta. Tuolloin 15 -vuotiaan aktivistin joka perjantainen koululakkoilu levisi nopeasti kansainväliseksi ilmiöksi.

Tällä viikolla ilmastokriisin aiheuttama liikehdintä on ollut voimakasta YK:n ilmastokokouksen, sekä uuden IPCC -ilmastoraportin julkistamisen myötä.

Erilaisten arvioiden mukaan noin 1,5 miljoonaa ihmistä ympäri maailman on osallistunut koululakkoihin ja muihin protesteihin.

Nuoria mielenosoittajia Helsingissä 27. syyskuuta 2019.
Kommentoi »