Olen tehnyt mullistavan keksinnön, joka ratkaisee kaikki hallitusneuvottelujen ongelmat kertapainalluksella – Kutsun keksintöäni politiikkaraattoriksi™
Kolumni
Olen tehnyt mullistavan keksinnön, joka ratkaisee kaikki hallitusneuvottelujen ongelmat kertapainalluksella – Kutsun keksintöäni politiikkaraattoriksi™
Politiikkaraattori™ tuottaa keinoälyn avulla objektiivisesti parhaan mahdollisen poliittisen ohjelman kulloisessakin yhteiskunnallisessa tilanteessa. Se on lahjomaton. Sillä ei ole mitään omaa intressiä vääristämässä lopputulosta, kirjoittaa Pekka Sauri.
12.3.2023
 |
Apu

Vaalien jälkeisistä hallitusneuvotteluista ennustetaan vaikeita. Muun muassa puolueiden esittämät keinot valtiontalouden tasapainottamiseksi ovat joko täysin riittämättömiä tai silkkaa toiveajattelua.

Mutta onneksi apu on lähellä. Olen tehnyt mullistavan keksinnön, joka ratkaisee kaikki hallitusneuvottelujen ongelmat kertapainalluksella. Kutsun keksintöäni politiikkaraattoriksi™.

Se tuottaa keinoälyn avulla objektiivisesti parhaan mahdollisen poliittisen ohjelman kulloisessakin yhteiskunnallisessa tilanteessa. Politiikkaraattori™ on lahjomaton. Sillä ei ole mitään omaa intressiä, joka olisi vääristämässä lopputulosta.

Kunnianhimoisin ja puhdasoppisin versio politiikkaraattorista olisi algoritmi, johon syötettäisiin kaikki olennainen tieto yhteiskunnan tilasta: väestön ikärakenne, koulutustaso, työllisyys- ja työttömyysaste, bruttokansantuote, valtion velka korkomenoineen, ympäristön tila, mitä kaikkea sitten onkaan.

Kun riittäväksi katsottu joukko faktoja ja ennusteita on syötetty koneeseen, painetaan Enter-nappia, ja hetken rouskutuksen jälkeen algoritmi tulostaa optimaalisen hallitusohjelman. Sitä hallitus sitten ryhtyy yksituumaisesti toteuttamaan. Nerokasta!

Taas painetaan Enter-nappia ja pian on tulossa vaalituloksen mukaan painotettua hallitusohjelmaa seuraaviksi neljäksi vuodeksi.

No ei. Kaikki poliittiset puolueet olisivat tietenkin sitä mieltä, että algoritmin tuottama hallitusohjelma on monelta osin puutteellinen tai suorastaan vääränsuuntainen. Se ei voi saada enemmistöä puolelleen eduskunnan äänestyksessä, ja hieno konsepti kaatuu siihen. Yritetään demokraattisempaa versiota.

Syötetään politiikkaraattoriin™ puolueiden vaaliohjelmissaan esittämät tavoitteet siinä prioriteettijärjestyksessä, jonka puolueet niille antavat. Niiden perusteellahan äänestäjät ovat puoluevalintansa tehneet, ja kuluttajansuoja toteutuisi.

Tavoitteille annetaan painoarvot vaalituloksen antamassa järjestyksessä. Suurimman puolueen esittämät tavoitteet saavat suurimman painoarvon, toiseksi suurimman puolueen toiseksi suurimman ja niin edelleen. Tämä on erittäin demokraattista.

Taas painetaan Enter-nappia ja pian on tulossa vaalituloksen mukaan painotettua hallitusohjelmaa seuraaviksi neljäksi vuodeksi.

Ovatko kaikki nyt tyytyväisiä? Eivät, koska tästäkin hallitusohjelmaversiosta löytyy paljon kritisoitavaa. Etenkin pienemmän kannatuksen puolueet ovat sitä mieltä, että heidän painotuksiaan ei ole otettu riittävässä määrin huomioon. Ne voivat sitten esittää ohjelmaan lisäyksiä tai poistoja. Niistä sitten äänestetään, ja esitykset joko menevät läpi tai kaatuvat.

Odotan yhteydenottoja politiikkaraattoristani™. Early bird -tarjoushinta voimassa ennakkoäänestyksen alkuun asti.

Kun kaikki muutosesitykset on käsitelty, jotain on lisätty ja jotain poistettu, voidaan äänestää koko ohjelmasta. Hallituksen muodostavat sitten ne puolueet, jotka ovat ohjelman hyväksymisen kannalla.

Vähemmistöön jääneet jäävät oppositioon selittämään äänestäjilleen, mikä puolueiden painottamista tavoitteista koostuvassa hallitusohjelmassa vieläkin oli vikana. Siinä voi olla jonkin verran selittämistä.

Jäisikö tällaisen prosessin jälkeen syntyneeseen hallitusohjelmaan vieläkin olennaisia puutteita? En osaa kuvitella.

Odotan puolueiden yhteydenottoja politiikkaraattoristani™. Early bird -tarjoushinta on voimassa ennakkoäänestyksen alkuun asti.

Kommentoi »