Auer kiistää, syyttäjällä uusi motiivi
Puheenaiheet
Auer kiistää, syyttäjällä uusi motiivi
Ulvilan kohuttu murhaoikeudenkäynti alkoi tänään alusta Satakunnan käräjäoikeudessa. Apu oli paikalla, kun Anneli Auer astui jälleen kerran oikeuden eteen.
20.8.2013
 |
Apu

Satakunnan käräjäoikeuteen saapui  sama ilmeetön Anneli Auer, kuten moneen muuhunkin oikeudenkäyntiin neljän viime vuoden aikana. Edessä on  raskas rupeama. Käräjäoikeus istuu juttua lokakuun alkupuolelle useina päivinä viikossa. 

Ratkaisevassa roolissa uudessa oikeudenkäynnissä tulevat olemaan lapset ja heidän kertomuksensa Auerien perhe-elämästä, vanhempien parisuhteesta sekä murhayön tapahtumista. Oikeudelle esitetään lasten videoituja haastatteluja, yhtä lapsista tullaan kuulemaan myös paikanpäällä oikeussalissa. Teini-ikäisen todistus on merkittävä, hän on ainoa joka Anneli Auerin itsensä lisäksi kertoo nähneensä taloon tunkeutuneen murhaajan.

Syyttäjän mukaan Auer murhasi aviomiehensä Jukka S. Lahden keskinäisen riidan päätteeksi joulukuussa 2006.  Julman surman tekovälineinä Auer käytti syytteen mukaan ensin keittiövälineitä, sitten takkapuuta ja lopulta jotakin painavaa esinettä, mahdollisesti sorkkarautaa.

Syyttäjällä uusi motiivi

Syyttäjän uusi löytö on murhan motiivi. Edellisessä oikeudenkäynnissä vuonna 2010 motiivista ei ollut vielä käsitystä.  Nyt syyttäjä Jarmo Valkama kertoo teon taustalla kyteneestä perhehelvetistä: eroriidoista ja  väkivallasta. Syyttäjän mukaan väkivaltainen oli nimenomaan Anneli Auer, ei hänen miehensä Jukka Lahti.  Auer oli syyttäjän mukaan väkivaltainen paitsi miestään myös lapsiaan kohtaan.  Väkivalta aviomiestä kohtaan ilmeni syyttäjän mukaan tappouhkauksina,  lyömisenä ja puukolla uhkailuna.

- Anneli Auer piti riitojen yhteydessä puukkoa miehensä kurkulla. Hän on kymmenen senttiä miestään pidempi, Jukka Lahti pelkäsi vaimoaan, selvitti syyttäjä Valkama heti oikeudenkäynnin alussa.

Syyttäjä maalasi oikeudelle kuvaa Auerista aviovaimona, jonka tekemiset ja arvomaailma olivat kaikkinensa pahassa ristiriidassa aviomiehen arvojen kanssa.  Jarmo Valkama kertoi Auerin opettaneen lapsilleen valehtelua ja varastamista.

- Auer kävi lastensa kanssa myymälävarkaissa.  Hänen väkivaltaisista toimintatavoistaan kertovat myös Varsinais-Suomen käräjäoikeuden ja Turun hovioikeuden seksuaalirikoksista langettamat tuomiot. Auer on kykeneväinen väkivaltaan, jatkoi syyttäjä Valkama murhamotiivin erittelyä.

Syyttäjän mukaan Auerin toimintatavoista on löydettävissä myös ritualistisia piirteitä.

- En halua puhua saatananpalvonnasta, ettei tule virhetulkintoja, Valkama selvitti toimittajille oikeudenkäynnin tauolla.

Auerin puolustusasianajaja Juha Manner kiisti  syyttäjän kuvaaman motiivin kaikilta osin. Hän piti syyttäjän puheita vihjailuna ja päämiehensä Anneli Auerin tarkoitushakuisena mustamaalauksena. Mannerin mukaan syyttäjän käsitykset perustuvat huonon parisuhteen osalta  naapureiden huhupuheisiin, jotka on myöhemmin peruttu poliisin hallussa olevalla videotallenteella. Auerin asianajaja ihmetteli miksei videohaastattelu ole mukana syyttäjän oikeudelle toimittamassa materiaalissa.

"Valittuja todisteita ja epäpäteviä asiantuntijoita"

Salissa kuultiin kipakkaa väittelyä puolustuksen ja syyttäjän välillä. Murhasta syytetyn Anneli Auerin asianajaja Juha Manner kritisoi voimakkaasti sekä poliisin että syyttäjän toimintaa.  Hänen mukaansa vain syytettä tukevat todisteet ovat kelvanneet syyttäjälle ja asiantuntijoiksi on valikoitu yksinomaan henkilöitä, jotka ovat olleet samanmielisiä poliisin ja syyttäjän kanssa.

Manner ihmetteli,  miksei esimerkiksi yhdelläkään lapsia haastatelleista asiantuntijoista ole oikeuspsykologian asiantuntemusta, vaikka nimenomaan lasten kertomukset ovat syyttäjän keskeisintä näyttöä. Syyttäjän mukaan tärkeintä eivät ole tittelit, vaan ammattitaito.

- Todelliset asiantuntijat eivät kelvanneet syyttäjälle, koska heidän näkemyksensä ei tukenut syytettä,  vastasi Manner.

- Kertomusten arvioinnille antaa oikeaa perspektiiviä se, että pidetään mielessä tilanne, jossa ne ovat syntyneet, hän muistutti.

Manner esitti oikeussalissa, että  poliisin esitutkinnasta on paljastanut vakavia virheitä.

- Vaihdettiin tutkinnanjohtajaa ja otettiin tähtäimeen yksin Anneli Auer. Matkan varrella on rikottu syyttömyysolettamaa monin tavoin.

- Miksi Turussa seksuaalirikosjuttua tutkivat samat poliisit, jotka ovat syyttäjän todistajia täällä, jotka ovat salanneet merkittävän määrän tutkimusaineistoa ja kertoivat väärää tietoa esitutkinnan etenemisestä ja faktoista Auerille syksyllä 2009 tunnustuksen saadakseen, Manner kyseli salissa.

Mihin nyt mennään?

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi Anneli Auerin aviomiehensä murhasta äänin 2-1 keväällä 2010. Kesällä 2011 Vaasan hovioikeus kumosi tuomion ja syksyllä 2011 Korkein oikeus palautti jutun uuteen käsittelyyn Satakunnan käräjäoikeuteen esiin tulleen uuden näytön eli lasten kertomusten perusteella.

Välissä Varsinais-Suomen käräjäoikeus ja Turun hovioikeus ovat tuominneet Auerin useista törkeistä lapsiin kohdistuneista väkivalta- ja seksuaalirikoksista seitsemäksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen.

Hovioikeuden tuomio on tältä kesältä, sillä ei kuitenkaan saisi olla vaikutusta nyt Satakunnan käräjäoikeudessa käynnistyneeseen murhaoikeudenkäyntiin.

Käytännössä on kuitenkin toisin, syyttäjän keskeinen näyttö perustuu juuri samoihin lasten kertomuksiin kuin seksuaalirikosjutussakin. Syyttäjä Jarmo Valkama vetosikin heti murhaoikeudenkäynnin alussa seksirikostuomioihin näyttönä Auerin väkivaltaisuudesta.

Auerin suku on jakautunut kahteen leiriin. Vanhin tytär ja vanhemmat puolustava aviomiehensä murhasta syytettyä Anneli Aueria, kolme nuorinta lasta, sijaisvanhempana toimiva veli ja tämän puoliso sekä surmatun aviomiehen sisarukset vaativat vahingonkorvauksia ja tuomiota.

Teksti Tuula Malin

Kuvat Harri Joensuu

Anneli Auer Satakunnan käräjäoikeudessa 20.8.2013
Anneli Auer Satakunnan käräjäoikeudessa 20.8.2013
Anneli Auer Satakunnan käräjäoikeudessa 20.8.2013
Anneli Auer Satakunnan käräjäoikeudessa 20.8.2013
Anneli Auer Satakunnan käräjäoikeudessa 20.8.2013
Anneli Auer Satakunnan käräjäoikeudessa 20.8.2013
Kommentoi »