Arnold Schwarzenegger: Kieltäydyin muuttamasta sukunimeäni
Puheenaiheet
Arnold Schwarzenegger: Kieltäydyin muuttamasta sukunimeäni
Iso-Arska on taas Suomessa. Lihaskimpun useasti tavannut Raila Kinnunen kertoo, kuinka Arnold Schwarzenegger rakensi ja tuhosi itsensä.
10.10.2014
 |
Apu

Rusahtavatko kämmenluut limittäin heti kättelyssä, pitääkö puhua hi-taas-ti, miten leveää tirolilaismurre englannissa on – ymmärtääkö sitä, ratkeavatko hihansaumat hauiksen kohdalta, jos Conan Barbaari innostuu huitomaan, kuinka iso mies oikeasti on, mahtuuko ovesta?

Totta kai Arnold Schwarzenegger tiesi, että snobismiin taipuvaiset eurooppalaiset leffatoimittajat ajattelevat juuri näin odotellessaan häntä haastateltavaksi, vaikka olisivatkin rehdisti todenneet, että esimerkiksi Terminator 2 on lajinsa huippua.

Hän tulee ja täyttää huoneen, on remakka, hyväntuulinen, säteilee tervettä itseluottamusta, henkistä ja fyysistä varmuutta. Hänen egonsa on niin suunnaton, että sitä ei uhkaa mikään: hänen on varaa olla kaikille mukava.

Yleensä hän haluaa noina suuruutensa vuosina kautta 1990-luvun tulla haastatelluksi Pariisin Ritz-hotellin  kuninkaansinisen ja kullansävyisissä sviiteisssä, suurimpien miljardimenestyksen vuosina tärskyjä on pari vuodessa.

Hän talsii sisään riemunkirjavan havaijilaispaidan lyhyet hihat lihaksia piripintaan täynnä, pillifarkut ovat kuin toinen nahka, jaloissa on raskaan ruhon linttaan saattamat purjehtijankengät ilman sukkia. Pitkä hän ei ole, järkäleruho vahvistaa tattimaista vaikutelmaa.

Järisyttävimmän vaikutuksen tekevät lapasuuret kädet, peukalo, joka on kuin pullea kanankoipi, lähtee ranteen jälkeen 90 asteen kulmassa suoraan ulospäin.  Kun kätelty inahtaa helpotuksesta, Schwarzenegger hekottaa, että miksi pitäisi todistaa voimiaan rutistelemalla naisihmisen käsi tohjoksi – sehän kertoisi vain säälittävästä epävarmuudesta!

Iso Arska, oikeassa elämässä Wisconsinin yliopistosta valmistunut kiinteistöekonomi, rakastaa esitelmöimistä. Tulee sijoitusohjeita – ei kaikkia munia samaan koriin, pitää ymmärtää, että jossain vaiheessa palkkiot laskevat ja huipulta putoaa, korkeasuhdanteessa ansaituilla sadoilla miljoonilla täytyy pitää omaa ja perheen elintasoa yllä vielä kuusikymppisenä. Itse hän alkoi sijoittaa kiinteistöihin Santa Monicassa ja San Fransiscossa ja maa-alueisiin Denverissä jo 23-vuotiaana. Taiteeseenkin kannatta investoida: itse hän on suosinut Warholin, Chagallin ja Dalin töitä.

Luento saattaa koskea Hollywoodin tapaa toimia, sitä, miten rahakirstun vartijat haluavat pelata varman päälle ja toistaa hittejään.

– Studiopomot halusivat, että pysyn nystyrä-Arniena, isona mykkänä miehenä, joka mykistää lihaksillaan. Itse halusin jatkaa matkaa komedian suuntaan. Ujutin huumoria rooleihini pomojen kielloista piittaamatta, he huomasivat myyräntyöni paljon yleisöä myöhemmin. Ja silloin oli jo myöhäistä! Ihmiset olivat hyväksyneet muutoksen, näkivät, että huumori on osa minua, olen aina rakastanut pelleilyä!

JO VUOSIA ENNEN poliitikon ja republikaanisen kuvernöörin uraansa tähti manaa sitä, miten julkisuus kohtelee poliitikkoja: kyynisesti, tonkii ja jahtaa, tuhoaa useampia ihmisiä kuin nostaa. Sen hän tietää Kennedy-klaaniin naituna vävynä, Maria Shriverin puolisona. Shriverin enoja olivat John F., Robert ja Edward.

Poliitikkona Schwarzenegger lopulta tuhosi itse itsensä.  Kontrolloituaan siihen asti elämäänsä kuin taikuri: ryysyistä rikkauteen, Itävallan peräkylästä kehonrakentajajulkisuuden kautta elokuvasankariksi, miljardööriksi ja lopulta kuvernööriksi, hän menee ja saattaa perheen arkisen näköisen taloudenhoitajan raskaaksi. Maria Shriverin ja Schwarzeneggerin neljäs lapsi, poika, syntyy samoihin aikoihin kuin taloudenhoitajan poika.

Siihen kaatuu unelma-avioliitto, tulee ero Kennedy-dynastiasta, loppuu poliittinen ura.

Kaksi kautta kestäneen kuvernööripestin aikaan Schwarzeneggeriä epäillään seksuaalisesta häirinnästä ja syrjähypyistä. Hän yrittää karsia intoaan viljellä kaksimielisyyksiä – siinä hän jää itävaltalaisen peräkylän pojan rutiineihin, pitää juttujaan hauskana.

Kun haastattelutilanteessa puhutaan Arskan leffahahmojen yhden rivin hittirepliikeistä – I’ll be back, Hasta la vista, baby, tai Big mistake – hän räkättää, että kuules tätä: – Seuraava Terminator onkin nimeltään Sperminator, siementäjä, ja siinä sanon, että I’ll coooome, Arnie ulvoo onnellisena.

Joku amerikkalainen määritteli Schwarzeneggerin näin: saksanpähkinöitä täynnä oleva kondomi.

Vielä muutama Schwarzeneggerin haastatteluissaan suoltama aatos: Älä unohda mistä tulet. Tee sitä mitä rakastat – rakasta sitä mitä teet. Bisnesongelmat ovat hyttysenrähmää perhekaunojen rinnalla, tee aina sovinto ennen yötä. Päiväunet täytyy pitää tiukasti erillään suunnitelmista – jälkimmäiset ovat mahdollisia.

– Näe mahdollisuutesi, jotka voivat olla toisten silmissä ongelmia. Outo ulkonäkö, poikkeava koko, puolikielisyys ja kamala murre, mahdoton nimi – minä käänsin ne valteikseni, asioiksi jotka painuvat ihmisten mieleen. Halusivat tehdä minusta Arnold Strongin, kieltäydyin.

ENSIMMÄISESSÄ TAPAAMISESSAMME 1989 Schwarzenegger ylpeilee osaavansa kolme sanaa suomea. Oikeastaan niitä on vain kaksi, kolmas on saksaa: Stockmann. Ne muut ovat Pukeva Kappakeskus.

Niissä Iso Arska kävi 1970-luvulla pumppaamassa rautaa ja markkinoimassa mieskuntoa kohentavia vitamiineja. 90-luvulla hän pyörähti kaverinsa Renny Harlinin kanssa avaamassa osittain omistamansa Planet Hollywood -ravintolan.

2010-luvulla Schwarzenegger on tehnyt viisi aika kehnosti menestynyttä elokuvaa. Hän kiertää maailmaa esitelmöiden aiheesta ”Minun sääntöni menestykseen”.  9.–10. lokakuuta hän luennoi Helsingissä Nordic Business Forumissa.

teksti Raila Kinnunen

Kommentoi »