Antti Luusuaniemi vaimostaan Lili Ermezeistä: "Lili on koulinut parhaita puoliani esiin"
Puheenaiheet
Antti Luusuaniemi vaimostaan Lili Ermezeistä: "Lili on koulinut parhaita puoliani esiin"
– Ilman Liliä olisin ihan eri mies. Jos vanhemmat kasvattavat lapsiaan, niin tässä tapauksessa Lili on koulinut minusta parhaita puoliani esiin, näyttelijä Antti Luusuaniemi tunnustaa.
4.9.2019
 |
Apu

Näyttelijä Antti Luusuaniemen, 39, ja digitaalisia palveluja tarjoavan kansainvälisen yrityksen johtajan Lili Ermezein, 31, elämän kiintopisteitä ovat lapset. Yhteinen tytär, Luna, aloitti juuri ruotsinkielisessä esikoulussa. Yläkoulun aloittanut Ella on Antin edellisestä liitosta.

– Antti puhuu Lunalle vain suomea, minä pelkästään unkaria, ja yhteinen kielemme on englanti. Sitä Luna oppi päiväkodissa. Ja nyt hän oppii ruotsia puolestaan esikoulussa ja on siitä todella innoissaan, Lili kuvailee perheen kansainvälisyyttä.

– Kielet ja koulutus ovat iso rikkaus, hän lisää ja Antti muistuttaa, että Ellakin puhuu ruotsia.

Televisio puuttuu

Suomalaisissa kodeissa olohuonetta hallitsee poikkeuksetta televisio. Siksi sen puuttuminen perheen kodista pistää heti silmään.

– Katsomme kyllä elokuvia ja sarjoja, mutta emme televisiosta vaan läppäriltä. Viihteessä ei ole mitään vikaa, mutta emme halua telkkarin olevan kaiken keskipisteenä. Se on myös esineenä epäesteettinen, sisustamisesta tarkka Lili sanoo.

Lukemista rakastava Lili lukee paljon myös Lunalle.

– Se on mahtava tapa päästää mielikuvitus valloilleen.

Perhe kokoontuu päivälliselle ja aamiaiselle

Kun työpäivä on täynnä, pariskunta tekee ruokaa ja kokoontuu lasten kanssa syömään. Myös aamiaisella on yleensä koko kööri koossa.

– Kun olin itse pieni, söimme aina puoli viisi. Vaikka emme ihan samaan pysty, yritämme. Pyrimme myös puhumaan muistakin kuin työasioista, Antti sanoo.

Riitaa tulee harvoin, oikeastaan vain silloin, kun töiden vuoksi ei ole muistanut katsoa toista hetkeen silmiin.

– Olemme olleet yhdessä onneksi jo sen verran pitkään, että olen oppinut antamaan toiselle tilaa, Antti miettii.

Yhdessä vietetyt vuodet ovat muokanneet molempia parempaan suuntaan.

– Ilman Liliä olisin ihan eri mies. Jos vanhemmat kasvattavat lapsiaan, niin tässä tapauksessa Lili on koulinut minusta parhaita puoliani esiin. Hän ymmärtää kuka olen ja mitä voisin olla, ja osaa haastaa minua.

Antti huomioi Liliä arjessa ruokatarjottimella

Kun Antti haluaa ilahduttaa Liliä lahjalla, vaimo lähettää toiveensa valokuvana.

– Joskus se on käsilaukku, joskus kello. Arjessa huomioin Liliä viemällä hänelle läppärin luokse ruokaa ja juomaa, sillä kun Lili tekee töitä, hän unohtaa syödä. En edes kysy, tarvitseeko hän jotakin, vaan vien suoraan tarjottimen. Sieltä se ruoka aina katoaa.

Siitä molemmat ovat samaa mieltä, että perhe on ykkösasia, joka pitää elämän koossa.

– Ei mikään tuntuisi miltään ilman perhettä. Isyys on tietenkin ylivoimaisesti elämäni tärkein rooli. On upeaa saada seurata, kuinka lapset kasvavat ja kehittyvät omiksi persoonikseen. Olen todella ylpeä molemmista tytöistäni.

"On ihanaa nähdä nuoren löytävän oman juttunsa"

Elokuu on Antille Red Carpet -elokuvafestivaalin vuoksi vuoden kiireisin. Joka vuosi kasvanut tapahtuma työllistää jo ympärivuotisesti työntekijöitä, mutta taiteellisena johtajana Antti tekee edelleen paljon kaikenlaista.

– Onneksi Lili ymmärtää, että nyt on tämä projekti, mutta se ei kestä ikuisesti. Totta kai festivaali on silti koko ajan läsnä arjessani. Minulle tapahtumajärjestäminen on extremelaji, josta saan todella paljon itselleni. Se tuo valtavasti sisältöä elämään.

Antti pitää erityisen tärkeänä sitä, että nuoret innostuvat elokuva-alasta festivaalin työpajojen kautta.

– Meillä on esimerkiksi erilaisia kirjoituskilpailuja. Mikään ei ole niin ihanaa kuin nähdä nuoren löytävän oman juttunsa.

Aikuisille vierailijoille Antti haluaa tarjota glamouria.

– Keskivertoihmisellä on kerran elämässään iso juhlapäivä, omat häät. Onhan se nyt hiton tylsää. Meidän festivaaleille saa tulla ykköset päällä juhlimaan.

Luvassa hektinen syksy

Glamouria on tiedossa myös Antin 40-vuotissyntymäpäivillä. Ne osuvat festivaalin kulmille syyskuun alkuun.

– Ajattelin juhlia niitä vähän myöhemmin syksyllä, sillä en halua tappaa itseäni työllä, nykyinen Nelosen kotimaisen elokuvan päällikkö sanoo vain puoliksi vitsaillen.

Suositun Syke-sarjan uuden kauden kuvaukset alkavat heti festivaalin jälkeisenä maanantaina. Yksi elokuvakin on tiedossa.

– Onneksi olen aika hyvä opettelemaan vuorosanoja. Ja tunnistan kyllä, jos alan käydä ylikierroksilla. On tärkeää ottaa hetkiä, jolloin vain lepää.

"Ajan kulu ja vanheneminen mietityttää"

Pyöreiden täyttäminen tuntuu Antista hyvältä.

– Minulla ei ole sellainen olo, että nuoruus olisi loppunut, vaan että kaikki on mahdollista. Olo on hyvällä tavalla tasapainoinen. Kymmenen vuotta sitten olin näyttelijä, nyt minulla on monta muutakin toimenkuvaa. Maailma on auennut ihan eri tavalla. Se tuntuu hyvältä. Unelmoin vielä siitä, että saan tehdä hyviä elokuvarooleja. Ajan kulu ja vanheneminen mietityttää, vaikka kriisiä ei olekaan.

– Arvostan aikaa ystävien ja vanhempieni kanssa entistä enemmän. Vanhemmistani on valtava apu lastenkin kanssa. Kun lähdemme syömään rapuja Asikkalaan, pyydän isää savustamaan pari lohta. Perhe on tärkein.

Kun Antti juhlii nelikymppisiään, tärkeintä on, että paikalla on Lilin lisäksi paljon ystäviä, hyvää ruokaa ja laadukasta viiniä.

– Ja sitten jutellaan.

Juttu on julkaistu Avussa 36/2019.

Kommentoi »