Häädä häiritsevät syylät ilmastointiteipillä – Sinnikkäät tapaukset tarvitsevat jäädytystä – Viisi vinkkiä
Syylät pois
Häädä häiritsevät syylät ilmastointiteipillä – Sinnikkäät tapaukset tarvitsevat jäädytystä – Viisi vinkkiä
Syylissä häiritsee useimmiten niiden ulkonäkö, mutta jalkapohjissa ne voivat aiheuttaa myös kipua. Syylien kimppuun voi käydä itse hiekkapaperilla ja ilmastointiteipillä.
18.2.2023
 |
Apu

1. Riko syylä

Syylä on papilloomaviruksen aiheuttama hyvänlaatuinen ihokasvain. Jotkut papilloomaviruksista aiheuttavat kondyloomia eli sukuelinsyyliä, osa taas kohdunkaulamuutoksia. Tavallisiakin syyliä aiheuttavat useat papilloomavirukset.

Syylässä on hiusverisuonia, joiden hyytyneet päät erottuvat iholla mustina pisteinä. Käsissä ja varpaissa syylät ovat usein vähän koholla olevia, harmahtavan rusehtavia tai ihonvärisiä ja karheapintaisia muutoksia. Jalkapohjassa syylät ovat paineen vuoksi melko litteitä ja painuvat syvemmälle ihoon. Tavallisesti syylän ympärille kehittyy känsää. Kasvojen syylät ovat rihmamaisia, ja niitä voi olla sieraimen reunassa, huulessa ja silmäluomien ympärillä. Miehillä syyliä saattaa tulla myös parta-alueelle. Jos ihoon tulee partaa ajaessa pieni haavauma, syylä voi tarttua siihen esimerkiksi kädestä.

Lähes jokaiselle lapselle tulee syyliä, sillä heillä ei vielä ole immuniteettia syyläviruksille. Aikuisillakin syylät ovat melko yleisiä. Myös immuunipuolustusta heikentävä lääkitys tai jokin vastustuskykyä horjuttava sairaus voi altistaa syylille.

Syylän rikkominen on sallittua ja jopa toivottavaa, jos mielii siitä eroon. Koska iho on syylässä melko karheaa ja sarveistunutta, se kannattaa ensin pehmentää kylvettämällä. Sen jälkeen syylää voi hioa hiekkapaperilla tai rapsutella esimerkiksi rengasveitsellä ohuemmaksi. Muutenkin syylän ärsyttäminen tekee hyvää, koska se herättää puolustusjärjestelmän. Valkosolut kokoontuvat paikalle, ja keho alkaa kyhätä vasta-aineita syylävirukselle. Paljain käsin syylää ei kannata käsitellä. Jos käsissä on ihottumaa tai kynsinauhat ovat rikki, virusta voi levitä käsien kautta muualle kehoon. Kasvojen syylät on parasta jättää lääkärin hoidettavaksi.

2. Jätä kynsinauhat rauhaan

Syylät ovat kosmeettinen ja joskus sosiaalinenkin haitta. Ne ovat kiusallisen näköisiä, ja ihmiset saattavat pelätä niiden tarttumista. Syyliä myös häpeillään. Jalkapohjien syylät voivat olla kipeitä urheillessa ja kävellessä.

Syyliä voi yrittää ehkäistä pitämällä uimahallissa uimatossuja tai -kenkiä. Ne suojaavat myös jalka- ja kynsisienen tarttumiselta. Kynsiä ja kynsinauhoja ei kannata pureskella tai repiä. Myös jalkaterien ihon kunnosta kannattaa huolehtia, sillä terveelle iholle syylät tarttuvat huonommin. Tartuntoja ei voi kuitenkaan estää täysin.

3. Kokeile happovalmisteita

Apteekeista saa syylänhoitoliuoksia ja voiteita, esimerkiksi salisyylihappoa, etikkahappoa tai muurahaishappoa sisältäviä paikallishoitovalmisteita. Ne surkastuttavat ja syövyttävät syylää ja auttavat kehon puolustusjärjestelmää tunnistamaan ja tuhoamaan syyläviruksen. Kasvojen syylille happohoidot eivät sovi.

4. Kääri syylä ilmastointiteippiin

Vanha hyvä kikka syyliin on ilmastointiteippi. Yhtä lailla voi käyttää muovilaastaria. Teippi tai laastari hautoo ihoa ja pehmentää syylää niin, että sitä on helpompi rapsutella irti. Usein syylät paranevat tällä tavoin. Kaikki hoidot vievät yleensä vähintään viikkoja, mahdollisesti kuukausia. Syylät myös tuppaavat uusiutumaan.

5. Hakeudu jäädytyshoitoon

Valtaosa syylistä paranee itsestään, vaikka niille ei tekisi mitään. Jos syylästä on harmia eivätkä kotikonstit tepsi, kannattaa turvautua järeämpiin häätökeinoihin. Ihotautilääkärit käyttävät syylien hoitoon tavallisimmin nestetyppijäädytystä. Yleensä tarvitaan sarjahoitoa, sillä yksi kerta harvemmin hetkauttaa muita kuin kasvojen syyliä.

Jäädytys aiheuttaa pinnallisen paleltumavamman syylään. Ihoon tulee usein vesikello, joka puhkeaa ja rupeutuu. Kun rupi irtoaa, suurin osa syylästä tarttuu matkaan. Lisäksi paleltumavamman aiheuttama tulehdusreaktio aktivoi immuunipuolustusta. Yksi hoitokerta maksaa yksityislääkärin vastaanotolla noin 100–200 euroa, sairaanhoitajan tekemänä jonkin verran vähemmän. Julkisella puolella syyliä ei yleensä hoideta.

Sitkeiden syylien poistoon saatetaan joskus käyttää laserhoitoa. Siitä voi kuitenkin jäädä arpikudosta, ja joskus syylät voivat uusiutua laserhoidon jälkeenkin. Jos syylä ei tahdo nujertua millään, voidaan kokeilla imikimodia sisältävää lääkevoidetta, jota käytetään yleensä kondyloomien hoitoon.

Asiantuntija: Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Liisa-Lotta Kiiski, Ihosairaala

Kommentoi »