Viisi vinkkiä: Aloita siitepölyallergian hoito jo ennen, kuin oireita ilmaantuu – Näin selviät ilman niiskutusta ja kutinaa
Terveys ja hyvinvointi
Viisi vinkkiä: Aloita siitepölyallergian hoito jo ennen, kuin oireita ilmaantuu – Näin selviät ilman niiskutusta ja kutinaa
Siitepöly saa nenän vuotamaan ja silmät kutiamaan. Oireiden hyvä hoito on tärkeää, koska allerginen nuha altistaa astmalle. Näillä vinkeillä onnistut!

1. Aloita nenäsuihkeen käyttö ennen oireita

Noin miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta. Sen oireita ovat aivastelu, vetinen nuha, tukkoisuus, silmien punoitus, kutina ja kirvely sekä joskus astmaoireet, kuten yskä ja hengenahdistus. Myös atooppinen ihottuma voi pahentua.

Päivittäisten siitepölyoireiden ensisijainen hoito on kortisoninenäsuihke. Se hoitaa tehokkaasti allergista tulehdusta. Suihkeiden sisältämää kortisonia on turha pelätä, sillä nenän limakalvoilta imeytyy muualle elimistöön minimaalinen määrä kortisonia.

Aloita suihkeen käyttö jo ennen oireiden ilmaantumista, koska sen teho alkaa vasta 1–2 viikon säännöllisen käytön jälkeen. Niistä ensin lima nenästä pois, suihkauta sitten ja imaise suihke sisäänhengityksellä syvemmälle nenän limakalvoille.

Usein tarvitaan myös antihistamiinitabletteja. Ne helpottavat oloa, mutta eivät hoida oireita kuten nenäsuihke. Tutkimusten mukaan eri antihistamiineilla ei ole juuri tehoeroja. Nykyiset antihistamiinit eivät myöskään väsytä, mutta väsymys on yksi siitepölyallergian oireista. Antihistamiinin käyttöä ei tarvitse aloittaa ennakoivasti, sillä se tehoaa nopeasti.

Silmäoireita voit helpottaa silmätipoilla. Silmäallergologit suosittelevat antihistamiini- ja kromogligaattitippoja käyttöön vuoroviikoin, koska antihistamiinitippoja saa käyttää yhtäjaksoisesti vain neljä viikkoa. Muista myös kostuttaa silmät.

Siitepölyä on vähiten ilmassa sateen jälkeen ja eniten tuulisella ja aurinkoisella säällä. Myös vuorokauden ajalla on väliä: vähiten siitepölyä on aikaisin aamulla.

Niin ikään nenän kostutus on tärkeää. Se onnistuu kostutussuihkeilla tai nenänhuuhtelukannulla. Yksi vaihtoehto on pyöräyttää ruokaöljyyn kostutettua pumpulipuikkoa nenän limakalvoilla.

Jatka lääkityksiä niin pitkään kuin siitepölyä on ilmassa. Hakeudu lääkäriin, jos lääkkeet eivät auta tai oireisiin liittyy yskää ja hengityksen vinkumista. Lääkäriltä saat myös reseptin itsehoitolääkkeille, jolloin ne tulevat halvemmaksi.

2. Syö kasvikset kypsennettyinä

Siitepölyallergiaan voi liittyä ristioireita tietyille ruoka-aineille. Tämä johtuu siitä, että ne sisältävät siitepölyjen valkuaisaineita muistuttavia valkuaisaineita.

Esimerkiksi omena, päärynä ja ananas sekä raaka porkkana, tomaatti ja paprika voivat aiheuttaa koivuallergisille nielun ja suun polttelua tai korvien kutiamista. Syömistä ei kuitenkaan pidä rajoittaa vain varmuuden vuoksi.

Nykyisin suositellaan, että kaikkea syödään oireiden sallimissa rajoissa, koska se kehittää sietokykyä. Juuresten ja hedelmien keittäminen, raastaminen tai pakastaminen vähentää niiden allergeenisuutta. Ristireagoivista ruoista johtuvat oireet eivät yleensä ole vakavia.

Voit myös käyttää ulkoillessa FFP2-hengityssuojainta. Se jättää siitepölyn suojaimen ulkopuolelle.

3 Ulkoile aamulla

Siitepölyä on vähiten ilmassa sateen jälkeen ja eniten tuulisella ja aurinkoisella säällä. Myös vuorokauden ajalla on väliä: vähiten siitepölyä on aikaisin aamulla. Tosin kukinnan huippuaikaan siitepölyä voi olla ilmassa öisinkin. Keskitä ulkoileminen aamuun tai reippaile heti sateen laannuttua. Voit myös käyttää ulkoillessa FFP2-hengityssuojainta. Se jättää siitepölyn suojaimen ulkopuolelle.

4 Harkitse siedätystä

Ennen neuvottiin välttämään pyykin kuivattamista ja petivaatteiden tuulettamista ulkona. Lisäksi kehotettiin ravistamaan ulkovaatteet sisälle tullessa sekä huuhtelemaan hiukset ennen nukkumaanmenoa. Toki nämä konstit toimivat edelleen, mutta jos siitepölyoireet ovat näin vaikeita, kannattaa harkita siedätyshoitoa. Sillä lisätään sietokykyä allergiaa aiheuttavaa allergeenia kohtaan.

Hoito aloitetaan siitepölykauden päätyttyä. Kun pidät oireistasi päiväkirjaa, niiden vaikeusaste ja kesto muistuu mieleen syksylläkin. Heinä- ja koivuallergiaan on nykyään tarjolla kotona toteuttavaa tablettihoitoa. Hoito kestää kolme vuotta.

Jotkut koivulle allergiset kokevat saavansa hyötyä myös siitepölyuutteesta tehdystä kotimaisesta hunajasta. Hunajaa tulisi ottaa annostusohjeen mukaan joka päivä siitepölykauden jälkeen uuden kauden alkuun asti.

5 Seuraa siitepölytiedotteita

Norkko.fi-sivusto päivittää kahden tunnin tarkkuudella koivun ja heinän siitepölymäärät. Voit myös ladata kännykkääsi app.norkko.fi-sovelluksen. Maaliskuusta (viikko 12) lähtien siitepölyallergisia palvelee myös neuvontapuhelin, jonka löydät osoitteesta siitepolytieto.fi. Sitä kautta voit varata soittoajan allergianeuvojalle.

Asiantuntija: Astma- ja allergia-asiantuntija Anne Vuorenmaa, Avama -astma & allergiavalmennus

Kommentoi »