Rummun louhos: Rappioromantiikkaa ja sukellusretkiä kalkkikaivoksen raunoilla
Matkailu
Rummun louhos: Rappioromantiikkaa ja sukellusretkiä kalkkikaivoksen raunoilla
Kirkasvetinen tekojärvi ympäröi kalkkikivikaivoksen raunioita. Sen rantatöyräällä seisoo hylätty Murrun vankila. Järvi on suosittu sukelluskohde, vaikka siellä on tapahtunut vakavia onnettomuuksia.
14.5.2019
 |
Apu

Harjumaalla, vain runsaan 40 kilometrin päässä Tallinnasta Haap-salun suuntaan, lähellä Paldinskin kaupunkia, on mielikuvitusta kiihottava matkakohde.  Se on Rummun louhos, Rummu karjäär.

Harjumaa on kuin Suomen Uusimaa, Viron tiheimmin asuttu maakunta. Yli 45 prosenttia virolaisista asuu Harjumaalla. Omassa autiudessaan Rummun louhos tuntuu silti olevan kaukana kaikesta.

Rummun kaivoksesta louhittiin neuvostoaikaan kalkkikiveä, jota kutsuttiin Vasalemman marmoriksi. Vuonna 1938 alueelle rakennettiin Murrun vankila, jonka vangit toimivat kaivoksen työvoimana.

Kaivos lopetti toimintansa vuonna 1991, kun Viro itsenäistyi. Vankila suljettiin vuonna 2012.

Kaivos alkoi täyttyä vedellä, kun pohjavettä pumpanneet pumput sammutettiin. Vesi nousi jopa kolmekymmentä senttiä päivässä ja täytti pian koko alueen.

Tekojärvi oli syntynyt.

Rivakkaotteinen lautturi Ingas Andres kiskaisee perämoottorin käyntiin, ja ison ponttoorilaiturin kokoinen lautta kääntyy hitaasti Rummun tekojärven epätodellisen turkoonsinisessä vedessä.

Lautalla ei ole turvakaiteita, eikä matkustajilla pelastusliivejä, mutta lautturiin on luotettava. Varmoin ottein hän isoa lauttaa käsitteleekin ja varoo vedenalaisia raunoita.

Lautturi Ingas Andres osaa varoa vedenalaisia raunioita

Näkyvyys tekojärven pohjaan on hyvä, onhan pohja valkoista kalkkikiveä. Syvällä näkyy sileiksi hioutuneita puunrankoja, jotka ojentautuvat kohti pintaa kuin luurankojen kädet. Pohjassa on myös kaivosrakennusten raunioita, työkoneita ja levän peittämiä piikkilankoja. Näky on kuin vedenalainen museo.

Tyhjät kaivosrakennukset ovat saaneet rappeutua rauhassa

Rummu on kesäisin suosittu veneily-, uinti- ja sukelluskohde, vaikka siellä ei ole valvottua rantaa, vessoja tai muita palveluita. Se ei tunnu kesähelteillä haittaavan  auringonpalvojia ja uimareita.

Järvellä on myös tapahtunut vakavia onnettomuuksia, kun rantatöyräältä veteen hypänneet ovat sukeltaneet päin vedenalaisia raunioita. Viron valtion matkailutoimisto painottaa, että vaikka Rummun louhoksessa käydään uimassa, ranta on epävirallinen ja vartioimaton. Pulikointi tapahtuu siis omalla vastuulla, ja sukellus- ja muut vierailut on tehtävä oppaan kanssa.

Talvella tekojärven jää on suosittu luistelupaikka.

Lautta lähestyy hitaasti rantaa. Rantatöyräällä seisovat autiot, osittain romahtaneet vankilarakennukset lisäävät alueen kummitusmaista tunnelmaa – vedenalaisten näkyjen lisäksi.

Yhtä outo näky on seitsemänkymmentä metriä korkea kalkkikivivuori. Maisemasta tulee mieleen eroosion muovaamat kalliot aavikolla.

Rannalla maa on tyhjä ja hiljainen, vain tuuli ujeltaa kalkkikivivuoren juurella. Hiljaisuuden rikkovat ylitse jyräävät Naton hävittäjät – tukikohta sijaitsee läheisessä Paldinskissa.

Vartiotorneista valvottiin vankeja, jotka työskentelivät kaivoksella. Karkuun ei päässyt, vaikka moni kenties yritti

Rummun autiutta onkin hyödynnetty eri elokuvahankkeissa ja esimerkiksi suomalaisen Karppi-poliisisarjan kuvauksissa.

Vankila-alueella on järjestetty myös suuri musiikkifestivaali Into the Valley. 

Alue on vaikuttavin hiljaisuuden vallitessa. Oliko maa aikojen alussa juuri tällainen?

Rummun louhos

  • Perille pääsee omalla autolla tai Tallinnasta bussilla 146 ja 148, bussilippu maksaa 3 euroa.
  • Matka kestää tunnin verran, sillä bussi kiertää Keilan ja Leholan kautta, omalla autolla nelisenkymmentä minuuttia.
  • Tekojärven rannalla sijaitsevasta Paekaldan-lomakeskuksesta voi vuokrata kanootteja ja veneitä.
  • Lomakeskuksessa on tekojärven rannalle pystytettyjä, tynnyrin muotoisia lomamajoja.
  • Osoite on Sireli tänav, 11, Vasalemma vald.

Kommentoi »