Närästys kuriin kotikonsteilla ja ruokavaliolla – Viisi vinkkiä painon pudotuksesta ateriarytmiin, nukkumiseen ja itsehoitolääkkeisiin
Terveys ja hyvinvointi
Närästys kuriin kotikonsteilla ja ruokavaliolla – Viisi vinkkiä painon pudotuksesta ateriarytmiin, nukkumiseen ja itsehoitolääkkeisiin
Korventaako hapan mahaneste ruokatorvea öisin tai rasvaisen aterian jälkeen? Näillä konsteilla lievität närästystä.

1. Pudota edes muutama kilo

Närästyksestä kärsii lähes jokainen elämänsä aikana. Vaiva johtuu siitä, että ruokatorven ja vatsan yhdistävä sulkijalihas löystyy. Silloin ruokatorven alueelle pääsee nousemaan normaalia runsaammin hapanta mahansisältöä. Se aiheuttaa polttavaa kipua ja epämiellyttävää korvennusta rintalastan takana. Muita oireita ovat palan tunne kurkussa, röyhtäily ja karvaan maun nousu suuhun.

Jos oireita on viikoittain, puhutaan refluksitaudista. Se on sairaus, kun taas närästys on pelkkä oire. Refluksitautiin liittyy ruokatorven tulehdus, joka nähdään mahalaukun tähystyksessä. Usein tulehduksen aiheuttaja on palleatyrä. Ylipaino altistaa palleatyrälle, koska se lisää painetta vatsaontelossa ja heikentää sulkijalihaksen toimintaa.

Ylipaino on myös närästyksen merkittävä riskitekijä. Siksi ylipainoisille suositellaan painon pudottamista. Jo muutaman kilon karistamisesta voi olla selkeää hyötyä. Kannattaa myös tumpata tupakka, sillä nikotiini lisää mahahapon eritystä, mikä myös heikentää mahalaukun sulkijalihaksen toimintaa.

2. Vältä isoja aterioita

Rasvaiset ja mausteiset ruoat sekä suklaa, sipuli, paprika ja sitrushedelmät voivat aiheuttaa ja pahentaa närästystä. Ruokapäiväkirja auttaa selvittämään, mistä ruoista koituu korvennusta. Hiilihapollisia juomia, kahvia ja alkoholia kannattaa välttää. Hiilihappo lisää painetta mahassa. Alkoholi ja kofeiini ärsyttävät mahan limakalvoja.

Ennen nukkumaanmenoa on syytä välttää syömistä 2–3 tunnin ajan. Makuuasennossa hapan mahaneste nousee ruokatorveen tavallista herkemmin. Vältä myös ylensyöntiä. On parempi syödä pitkin päivää pieniä määriä usein kuin suuria aterioita harvemmin. Säännöllinen ruokarytmi on vatsalle muutenkin hyväksi. Se auttaa myös painonhallinnassa.

Rauhoitu syömään ja pureskele ruoka huolellisesti. Hotkiessa nielet ilmaa, mikä lisää röyhtäilyä ja ruokatorveen pääsevän happaman mahanesteen määrää.

3. Pidä ruokailun ja treenin välillä taukoa

Vähänkin raskaampi liikunta voi aiheuttaa tai pahentaa närästystä etenkin heti aterian jälkeen, jos siinä kohdistuu painetta vatsaonteloon. Älä siis lähde suoraan ruokapöydästä kuntosalille ähkimään jalkaprässiin tai tekemään jalkakyykkyjä isoilla painoilla, vaan pidä ruokailun ja treenin välillä taukoa pari tuntia.

Sen sijaan kevyt liikunta, kuten kävely, aterian jälkeen saa ruoan painumaan kohti suolta, pois ruokatorvesta. Siksi happihyppely on parempi vaihtoehto kuin ruokalepo.

4. Kohota sängynpäätyä

Vältyt öiseltä närästykseltä, kun kohotat sängynpäätä 15–20 cm kiilamaisella refluksityynyllä. Sellaisen voi tilata netistä tai ostaa erikoisliikkeestä. Tavalliset tyynyt eivät toimi, vaikka niitä pinoaisi useita päänsä alle.

Toinen vaihtoehto on hankkia moottoroitu sänky, jonka pääty kohoaa helposti moottorin avulla. Toki sängyn päätypuolta voi nostaa myös sängyn jalkojen alle laitettavilla puupalikoilla.

Jos sängynpääty on koholla, nukkumisasennolla ei ole väliä. Jos kohotusta ei ole tehty, kannattaa nukkua mieluummin kyljellä kuin selällään. Happoa nousee ruokatorveen herkemmin selällään nukkuessa. Jotkut kokevat nukkumisen vasemmalla kyljellä paremmaksi kuin oikealla, mutta osa päinvastoin. Kokeilemalla löydät itsellesi parhaan asennon.

5. Käytä tarvittaessa itsehoitolääkkeitä

Aloita mahahappoa neutraloivista antasideista. Ne vaikuttavat nopeasti, mutta teho on lyhyt. Lievissä oireissa ne kuitenkin riittävät. Jos oireet ovat voimakkaita, käytä happopumpunsalpaajia. Ne ovat tehokkaimpia lääkkeitä. Voit syödä niitä turvallisesti kaksikin viikkoa. Lisäksi voit kokeilla nestemäisiä mahan limakalvon suoja-aineita.

Voit myös käyttää lääkkeitä ennalta ehkäisevästi, jos edessä on juhlat tai matka, jolloin syöminen on epäterveellisempää. Niitä kannattaa syödä myös tulehduskipulääkekuurien yhteydessä vatsan suojaksi.

Lääkärin puoleen on syytä kääntyä, jos itsehoitolääkkeistä ei ole apua tai oireet uusivat heti, kun lopetat

niiden käytön. Lääkäri voi määrätä vahvempia lääkkeitä, mutta ensin on varmistettava, että kyse on refluksista eikä mistään vakavammasta. Tarvittaessa tehdään mahalaukun tähystys sekä muita tutkimuksia. Yleensä refluksitauti hoituu lääkkeillä, mutta joskus tarvitaan leikkaushoitoa.

Hoitamattomana närästys voi johtaa akuuttiin tai krooniseen ruokatorven tulehdukseen tai jopa ahtaumaan. Vakavia oireita ovat nielemisvaikeudet, voimakas kipu, oksentelu ja painonlasku. Joskus sydänvaivat oireilevat samaan tapaan. Refluksitautiin liittyy myös kohonnut ruokatorvisyövän riski.

Asiantuntija: gastroenterologian erikoislääkäri Timo Heikkinen, Terveystalo

2 kommenttia