Muoviton matka - 20 vinkkiä, joilla teet omista reissuistasi luontoystävällisempiä
Matkailu
Muoviton matka - 20 vinkkiä, joilla teet omista reissuistasi luontoystävällisempiä
Ahdistaako muoviroskien määrä, ja niiden päätyminen vesiin? Mondo kokosi matkailijoille vinkit muovin vähentämiseen reissatessa.
22.10.2021
 |
Mondo

1. Opettele sanomaan ei.

Kun haluaa vähentää muovin kulutusta, on sanottava usein kohteliaasti ei. Ei kiitos hedelmien muovikääreille kaupassa, ei kiitos kertakäyttölusikoille.

2. Ei kiitos etenkin kertakäyttöisille muovi­pulloille.

Maailmassa myytiin vuonna 2016 noin 480 miljardia muovista juomapulloa, arvioi Euromonitor International -tutkimusyritys. Näitä pulloja myydään maailmassa joka minuutti arviolta yli miljoona. Määrän odotetaan kasvavan jopa 20 prosenttia vuoteen 2021 mennessä. Kierrätyksessä hankalimpia muovipulloja ovat erikoisen muotoiset sekä muun väriset kuin kirkkaan läpi­näkyvät. Käytä matkalla omaa, kestävää pulloa.

Muoviroskan vähentäminen matkalla alkaa siitä, että ryhtyy sanomaan ylimääräisille muovipakkauksille kohteliaasti kiitos ei.

3. Vältä take away -ruokia, syö paikan päällä ravintoloissa ja kahviloissa.

Näin pakkausjätteen määrä putoaa heti. Jos ravintola tarjoaa lähiruokaa, sitä kannattaa suosia. Hyperlokaali eli hyvin lähellä ravintolaa tuotettu ruoka tarvitsee usein vähemmän pakkaamista kuin kaukaa kuljetettu.

4. Käytä muovikassien sijaan pestävää, kevyttä kangaskassia.

Useat kymmenet maat, etunenässä monet Afrikan valtiot, ovat kieltäneet tai rajoittaneet muovikassien myyntiä. Monet kaupat myyvät vaihtoehdoksi paksummasta muovista tehtyä kestokassia. Sitä on käytettävä tutkimusten mukaan ainakin kahdeksan kertaa, jotta se olisi ekologisempi kuin kertakäyttöinen.

5. Käytä omia sampoota ja saippuaa, jotka kuljetat pienissä, uudelleen täytettävissä pulloissa.

On toki mukavaa, kun hotellit tarjoavat aina uusia toilettitarvikkeita, mutta niiden kulutusta tulisi karsia.

6. Suosi vaatteissa luonnonkuituja.

Merkittävä osa vesiin päätyvästä mikromuovista on peräisin synteettisistä tekstiileistä, kuten lycrasta, fleecestä ja nailonista. Niistä lähtee muovikuituja pesuissa ja jätteessä.

Matkailijakin voi auttaa muoviroskan keräämisessä. Tiesitkö, että Amster­damissa voi tehdä vaikka kanavaristeilyn osallistuen samalla meren siivoamiseen? Plastic Whale -yrityksen risteilyillä matkailija voi veneessä istuessaan kerätä vedestä muovijätettä haaviin.

7. Tiesitkö, että piilolinssit ovat muovia?

Osa linssien käyttäjistä huuhtelee ne käytön jälkeen alas lavuaarista tai vessanpöntöstä. Vesistöön päätyessään ne eivät hajoa nopeasti, vaan niistä tulee mikromuoviroskaa. Linssit kuuluu laittaa roskakoriin.

8. Tarkista aurinkorasvasi ja muu ­kosmetiikkasi.

Niissä on usein mikro­muovia, pieniä muovirakeita, jotka päätyvät ihmisen iholta vesistöön. Muovia on ainakin tuotteissa, joiden tuoteselosteissa lukee esimerkiksi polyetyleeni tai polypropyleeni. Voit tarkistaa vaikka CosmEthics-sovelluksen avulla, mitä aineita käyttämissäsi tuotteissa on.

9. Lennoilla monet ruuat ja muut asiat on pakattu muoviin.

Voit vähentää muovinkulutustasi ainakin käyttämällä samaa mukia usein. Jos et aio syödä tarjottuja suolapähkinöitä tai muuta hiukopalaa, älä ota niitä vastaan. Ei kiitos myös kertakäyttöisille kuulokkeille lennolla. Samoja kuulokkeita voi yleensä käyttää useasti. Voit sanoa ei myös muoviin kääritylle huovalle, jos et lennolla tarvitse sitä.

10. Sinäkin voit poimia roskia matkallasi, vaikka rannalla kävellessä.

Ruotsalaiset tekivät lenkkeilyyn yhdistetystä roskien keräilystä maailmanlaajuisen plogging-trendin. Turistit ovat osallistuneet rantojen muovinkeräystempauksiin monissa maissa, esimerkiksi Vietnamissa ja Indonesiassa. Jotkut Mount Everestin kiipeilijät keräävät nykyään vuorenrinteiltä roskia, joita aiempien vuosien kiipeilijät ovat jättäneet.

11. Suosi toreja, älä supermarketteja.

Toreilla tavaroita ja ruokia pakataan usein vähemmän, tai voit ostaa niitä ilman pakkausta. Samalla suosit lähiruokaa ja tuet paikallistaloutta.

12. Katuruokaa tarjotaan usein biomuovista tehdyissä astioissa.

Biomuovi kuulostaa hyvältä, mutta sen valmistus vaatii paljon energiaa eikä suurin osa biomuoveista ole biohajoavia. Siksi biomuoviin on paras suhtautua samoin kuin muuhun muoviin: käytä mahdollisimman vähän.

13. Pakkaatko lapsille rantalomalle muovisia leluja?

Hiekka- ja uimalelut tuppaavat joskus menemään hukkaan – ja päätyvät mereen. Tee lapsille lelujen keräämisestä päivän päätteeksi ekotietoinen leikki. Harkitse voiko leluja vuokrata tai lainata, niin niitä ei tarvitse ostaa paljon. Älä heitä vanhoja leluja roskiin vaan lahjoita vaikka kirpputorille.

14. Muovipilli juomassa? Ei kiitos.

Pillit laseissa ovat useimmille ihmisille turhia, ja silti niitä laitetaan vuosittain maailmassa juoma­sekoituksiin miljardeja. Sano baarissa jo cocktailia tilatessasi, ettet toivo siihen pilliä. Useat yritykset, kuten Walt Disney ja Starbucks, ovat karsimassa pillejä tai siirtymässä paperipilleihin. Muovipillit on myös kielletty joissakin kaupungeissa. Esimerkiksi New Yorkissa kielto on vireillä.

15. Kahviloiden take away -mukit ovat yllättävän suuri muoviriesa.

Vaikka suurin osa mukeista on pahvia ja ne olisivat periaatteessa kierrätettävissä, ne on lähes aina pinnoitettu polyetyleeniseoksella, jotta niissä voi kuljettaa juomaa. Muovin ja juomajämien vuoksi mukit eivät sovi pahvinkierrätykseen. Britanniassa heitetään pois joka vuosi arviolta 2,5 miljardia take away -mukia, ja niistä vain alle prosentti päätyy jätteenkierrätykseen. Useat kahvilat Britanniassa myyvät kahvia asiakkaiden omiin mukeihin. Monet isot kahvilaketjut antavat tällöin alennuksen: suurin on Pret A Manger -ketjulla, noin 50 senttiä per kuppi.

Erityisen paljon muoviroskaa kulkeutuu vesiin Thaimaassa, Kiinassa, Indonesiassa ja Filippiineillä. Näissä maissa kannattaa erityisesti suosia majapaikkoja ja palveluja, jotka karsivat muovinkulutusta ja hoitavat jätteensä vastuullisesti.

16. Miten ottaa vettä lennolle, kun sitä ei saa viedä turvatarkastuksen läpi?

Monilla lentokentillä on ilmaisia vesipisteitä, joissa voi tarkastuksen jälkeen täyttää oman pullon. Helsinki-Vantaalla on 14 kylmänveden juomapistettä ja lisäksi vessojen hanat (kartta pisteistä löytyy finavia.fi:stä haku­sanalla vesipiste). Myös monien kenttien kahvilat ja ravintolat saattavat antaa hanavettä ilmaiseksi.

17. Käytännössä kaikki isot hotelliketjut karsivat jätettä, etenkin muovia.

Esimerkiksi Hilton, yksi suurimmista hotelli­yrityksistä, aikoo pienentää koko ympäristörasitettaan puolella vuoteen 2030 mennessä. Sen on pakko: kyselyn mukaan puolet alle 34-vuotiaista Hiltonin asiakkaista sanoo etsivänsä aktiivisesti tietoa hotellin vastuullisuudesta ennen kuin valitsee majapaikan. Hotellien ekoluokituksia on satoja, ja niiden arvioinnissa auttavat Global Sustainable Tourism Council -järjestön tiedot (gstcouncil.org).

18. Sukellatko tai snorklaatko lomalla?

Jo kymmenettuhannet sukeltajat ovat viime vuosina keränneet roskia meristä vapaa-ajan sukelluksillaan. Snorklaajat voivat tehdä samaa rantavesissä. Tietoa aiheesta löytyy esimerkiksi Dive Against Debris -kampanjasta (projectaware.org).

19. Purukumit ja tupakantumpit ovat hankalaa, muovin kaltaista jätettä.

Kumpaakaan ei missään tapauksessa kannata heittää maahan, mistä ne voivat päätyä vesistöön. Toisin kuin usein väitetään, tumpit eivät ole muovia. Savukefiltterit tehdään käsitellystä puukuidusta, selluloosa-asetaatista. Luontoon joutuessaan siitä tulee kuitenkin muovin kaltaista mikroroskaa. Tumpit ja purukumi hajoavat hitaasti. Niitä ei pidä laittaa biojätteeseen vaan sekajäteroskikseen.

20. Vältä plastic shamingin houkutusta, eli muiden julkista moittimista muoviroskista.

Matkailijan kotimaassa jätehuolto voi toimia paremmin kuin matkakohteessa, mutta se ei oikeuta väärään ylemmyydentuntoon. Anna sen sijaan kehuja, kun näet jonkin paikan fiksusti vähentävän muovinkulutusta. Siitä kannattaa jakaa tietoa muillekin matkailijoille.

Kommentoi »