Näin bongaat eläimiä vastuullisesti
Matkailu
Näin bongaat eläimiä vastuullisesti
Eläimet ja luonto ovat monen matkan kohokohtia. Mutta kuinka bongata eläimiä vastuullisesti? Kokosimme vinkit eettiseen eläinmatkailuun.
29.9.2017
 |
Mondo

Luonto ja eläimet ovat meistä monille matkojen kohokohtia. Näillä vinkeillä voit tehdä omasta safaristasi ja luontoelämyksestäsi vastuullisemman ja yrittää varmistaa, että eläimiä kohdellaan retkellä kunnioittavasti.

1. Selvitä taustatietoja Useat eettisen matkailun parissa toimivat järjestöt, kuten World Animal Protection (worldanimal­protection.org), Responsible Travel (responsibletravel.com), ABTA (abta.com) ja Reilun matkailun yhdistys (reilumatkailu.fi) tarjoavat sivuillaan tietoa villieläimistä ja matkailusta. Selvitä tietoja kohtees­tasi ennen matkaa, ja vältä ostamasta hetken mieli­johteesta tehtäviä eläinretkiä, joiden taustoja et tunne. World Animal Pro­tectionin sivuilta löytyy myös listaus epäeettisimmistä eläin­turismin muodoista sekä ohjeet vastuulliseen matkailuun.

2. Tutki muiden kokemuksia Facebook, Instagram, Twitter ja matkailublogit voivat välittää tuoretta tietoa retkistä ja eläinten kohtelusta. Etsi tietoa käyttämästäsi retkiyrityksestä somessa. Esimerkiksi #reilutblogit-­­­hash­tagilla löytyy tietoa eettisestä eläinmatkailusta. Jotkin sovellukset, kuten Sustainable Visit, listaavat vastuullisia eläinretkien järjestäjiä. Osallistuttuasi retkelle jaa myös omia kokemuksiasi somessa, niin tieto hyödyttää muitakin.

3. Katso, älä koske Ei villieläinselfieitä, eläinten halaamista tai muuta koskettamista. Älä yritä saada eläintä katsomaan kameraasi häiritsemällä sitä äänillä tai muulla tavoin. Ilman vuorovaikutustakin voit nähdä eläimiä niiden luonnollisessa ympäristössä. Esimerkiksi Thaimaassa voi nähdä ele­­fant­teja ­vastuul­lisesti Elephant Nature ­Parkis­­sa ­(­­elephantnaturepark.org) ja Keniassa The David Sheldrick Wildlife Trustin kautta (sheldrickwildlifetrust.org). Monet paikalliset suojelujärjestöt listaavat eettisiä vaihtoehtoja eläinbongaukseen. Esimerkiksi Save the Rhino -järjestö seuraa sarvikuonojen bongausta eteläisessä Afrikassa (savetherhino.org). 

4. Kysy ja keskustele Ole tarkkana retkiä ja matkoja valitessasi, mutta myös kun ostat matkamuistoja ja syöt paikallista ruokaa, joka on peräisin eläimistä. Muista, että aktiviteetin hinta ei vielä kerro toiminnan vastuullisuudesta. Keskustele oppaiden ja matkanjärjestäjien kanssa. Tarkkaile safarilla oppaan toimintaa: villieläimistä tulisi pysytellä hyvän matkan päässä. Anna palautetta, kiitä hyvästä toiminnasta.

5. Mitä omat matkasi kertovat sinusta? Kaikkea luonnossa ei tarvitse nähdä omin silmin tai saada kaikesta omia valokuvia. Joskus viisaimman luontoretken voi tehdä kotisohvalla, katsellen tuttavan ottamia matkakuvia tai tv:n luonto-ohjelmaa. Matkat ovat nautintojen keräilyä, mutta eläinten bongauksessa on tärkeää oppia saamaan ilonsa pienistäkin asioista ja hetkistä. Mieti edistätkö käytännössä sellaista matkailua, jota toivot muilta: fiksua ja ympäristöä kunnioittavaa.

Kommentoi »