Kerro parhaat junamatkasi, Pekka Haavisto?
Matkailu
Kerro parhaat junamatkasi, Pekka Haavisto?
Ulkoministeri Pekka Haavisto tunnetaan innokkaana juna­matkailijana. Viimeisimmän interreilinsä vapaa-ajallaan hän teki vuonna 2018. Mondo haastatteli Haavistoa junareissujen viehätyksestä ja parhaista kokemuksista alkutalvella 2020.

Pekka Haavisto, teit ensimmäisen interreilisi vuonna 1974, teini-ikäisenä, ja viimeisimmän reissun vuonna 2018, kuusikymppisenä. Miltä pitkä junamatka tuntui nyt viimeksi?

"Repun kantaminen oli samanlaista. Junat ovat nyt nopeampia, ja netistä löytyvät näppärästi niin junayhteydet kuin majapaikatkin. Raiteilla on vähemmän kulkureita: 1970-luvulla junat pullistelivat reilaajista ja asemahalleissa nukuttiin riveissä.

Maisema junan ikkunasta on pysynyt samana, vaikkapa Puolan tai Ranskan loputtomat pellot. Lentomatkailusta on tehty todella helppoa, mutta junissa palvelut, matkustusluokat ja junatyypit vaihtelevat paljon maittain. Junamatkustus vaatii vähän pidempää pinnaa mutta palkitsee kyllä."

Tapasit äskettäisellä matkallasi erilaisia eurooppalaisia, ja kirjasit matkantekoa ja pohdintojasi kirjaan ”Eurooppa raiteilla” (2019). Mikä oli yllättävin keskustelu, jonka matkalla kävit?

"Olin aina ajatellut, että espanjalaiset ovat puheliasta porukkaa. Kävin Barcelonassa keskustelun Katalonian tilanteesta ja suurista ristiriidoista alueella. Keskustelukumppanini sanoi, että kenraali Francon aikakin on vielä käsittelemättä, ja nyt sen päälle tulee uusi kerros jännitteitä.

Kuulin, että monissa perheissä ei voida puhua menneisyydestä, koska ristiriidat ovat niin syvällä. On kuulemma vaiettava. Ajattelin Suomea ja meidän vaikenemisen kulttuuriamme – kansalais­sodan tapahtumia selvitellään 100 vuotta myöhemmin. Emme näköjään ole ainoita."

Olet kirjoittanut useitakin kirjoja junamatkailusta, erityisesti interreilaamisesta. Junat kiinnostavat nyt yhä useampia suomalaisia, mutta käytännössä moni kokee, että Suomesta on hidasta päästä liikkeelle lentämättä. Mitä neuvoja sinulla on tähän pulmaan?

"Tein kesän 2018 matkani alun rahtilaivalla Puolaan. Se helpotti, kun ei tarvinnut jyristellä Ruotsin läpi molempiin suuntaan.

Suosittelen myös saarilla käymistä – Kreetalla, Korsikalla, Sardiniassa. Se katkaisee mukavasti reiliväsymystä. Nykyään interrail-kortteja saa myös lyhyemmäksi ajaksi ja maakohtaisesti.

Lentämisen ja junamatkustuksen voi myös yhdistää. Ei tarvitse reilata kuukautta: viikko tai kaksi voi olla hyvä vaihtoehto."

Mitä junasta näkemääsi maisemaa et unohda koskaan?

"Ensimmäisellä interreilillä kuljin pitkän matkan Balkanilla, muistaakseni Wienistä Ateenaan. Se tuntui tolkuttoman pitkältä, ja junakin taisi olla lopuksi melkein vuorokauden myöhässä. Vaunu oli tupaten täynnä tavallisia matkustajia ja reilaajia. Nukuimme lattioilla ja junan väliköissä. Kaikki pitivät huolta toisistaan, jakoivat eväänsä ja juomansa. Istumapaikkoja kierrätettiin.

Kun juna vihdoin tuli Ateenaan, kukaan ei hievahtanutkaan vaunusta hetkeen. Matka ikään kuin jatkui vielä. Kaikki hyvästelivät toisensa ja syleilivät. Illaksi sovittiin treffit mukavaan baariin Ateenassa. Se oli näkymä ystävyydestä, matkustuksen veljeydestä ja toisten huomioon ottamisesta."

Pekka Haavisto kävi vuoden 2018 interrail-reissullaan muun muassa Kataloniassa. Kuva: Pekka Haaviston arkisto

Mikä Euroopan maa on erityisen hyvä kohde junamatkailulle? Mikä taas on erityisen hankala?

"Kesällä 2018 tykästyin junaliikenteeseen Italiassa. Oli nopeaa, ja käyttämäni junat olivat siistejä, palvelutkin toimivat. Olen huomannut, että monilla on ollut vastaavia kokemuksia.

Balkanin läpi tuleminen sen sijaan oli pieni pettymys. Pohjois-Makedonian ja Kreikan kohdalla osa matkoista tehtiin bussilla monien ratatöiden vuoksi."

Mitä tietolähdettä käytät apuna matkojen suunnittelussa?

"Omassa nuoruudessani jotkut kantoivat mukanaan Thomas Cookin keltakantista Continental Timetablea. Se oli perfektionistin valinta. Itse tyydyin asemilta löytyviin aikatauluihin.

Nykyään aikatauluja ja vinkkejä löytyy esimerkiksi interrail.eu-­sivulta. Majoitusvaihtoehtoja, kuten Airbnb, on nyt paljon. Se on ehkä suurin matkustusta helpottava yksittäinen asia. Kaunokirjallisuus on usein paras tapa upota eri paikkojen historiaan."

Minne paikkoihin maailmassa haluaisit vielä matkustaa?

"Puolan ja Valko-Venäjän rajalla Białowieżassa on suurin jäljellä oleva yhtenäinen metsä­alue Euroopan lehtimetsä­vyöhykkeellä. Sen vanhimmat puut ovat yli 500-vuotiaita, ja siellä elävät myös Euroopan suurimmat maanisäkkäät, visentit. Eikö olisi mukavaa kävellä sellaisessa metsässä?"

Haastattelu on julkaistu alun perin Mondossa 1-2/2020, tammikuussa 2020.

Kommentoi »