Irlannin länsirannikko on täynnä huikeita elämyksiä
Matkailu
Irlannin länsirannikko on täynnä huikeita elämyksiä
Yhtenä hetkenä vaellat ypöyksin Irlannin vihreillä nummilla ja toisena tungeksit väkijoukossa keski­aikaisen kaupungin kaduilla. Pieneen maahan mahtuu paljon nähtävää.

1 Henkeäsalpaavat maisemat

Kalliorivistö kohoaa Atlantin valtamerestä luotisuorana. Näky on tyrmäävä, koska se jatkuu silmänkantamattomiin. Korkeimmat järkäleet yltävät 214 metriin.

Auringon säteet värjäävät kivimuodostelman punaiseksi. Pilvisellä säällä väritys on harmaa ja mustanpuhuva. Sateella kalliot katoavat sumuun, ja kahdeksan kilometriä kattavista jyrkänteistä näkee vain aavistuksen. Ollaan Moherin kallioilla, Irlannin kuuluisimmalla nähtävyydellä, jossa vierailee vuosittain miljoona kävijää.

Kallioiden laella kiemurtelee kinttupolku. Jos lähtee kulkemaan matkailijakeskukselta oikealle, törmää O’Brienin torniin. Tornin huipulle pääsee kiipeämään kapeita kierreportaita pitkin. Sen jälkeen voi jatkaa patikointia niin pitkälle kuin jalat kestävät.

Vasemmanpuoleinen polku on vaarallisempi. Se kulkee aivan kaiteetonta jyrkännettä pitkin. Välillä tapahtuu onnettomuuksia, josta muistokylttikin kertoo. Siitä huolimatta moni turisti tahtoo kuvauttaa itsensä aivan kallioiden äärilaidalla, josta on suora pudotus Atlantin vaahtopäisiin aaltoihin.

Moherin kallioille pääsee vuokra-autolla tai järjestetyillä bussiretkillä eri puolelta Irlantia. Galwaysta, 78 kilometrin päästä, retki maksaa 25 euroa. Killaryn vuonolla vihreä Irlanti on kauneimmillaan. Vaihteleva sää vain lisää viehättävyyttä.

Moherin kallioilla, Irlannin kuuluisimmalla nähtävyydellä, vierailee vuosittain miljoona kävijää.

2 Vihreät kunnaat

Maisema on niin vihreä, että tuntuu kuin tarkastelisi sitä filtterin läpi. Johtuneeko tämä sateesta, joka pieksee säännöllisesti Connemaran kansallispuiston kukkuloita ja kunnaita?

Vihreydestään huolimatta maisema on karua. Puita on vähän jos ollenkaan. Lampaita sen sijaan Irlannissa on enemmän kuin ihmisiä, joita on 4,6 miljoonaa. Nummilla kuljeskelee myös Connemaran poneja, joita käytetään maatöissä.

Connemarasta löytyy myös Irlannin ainut vuono, Killaryn vuono. Sen rantamilta aukeavat hienot näkymät vastapäisille vuorille ja Killaryn satamaan. Sateisella säällä näkyvyys ei ole hyvä, mutta usvassa ja sumussa on oma viehätyksensä. Se korostaa kaikenkattavaa autiutta, tunnetta, että ollaan siellä, missä kaduilla ei ole nimiä.

Silmiin piirtyy välillä talojakin. Osa on keskeneräisiä ja asumattomia. Ne ovat muistomerkkejä rakentamisen hulluista vuosista ennen vuoden 2010 talouskriisiä. Nyt Irlannissa eletään jälleen nousukautta.

Connemaran kierrokselle pääsee Galwaysta kätevästi päiväretkillä, hinnat alk. 25 euroa. Lipun voi ostaa turistitoimistosta uutta linja-autoasemaa vastapäätä.

3 Ystävälliset ihmiset

Hei, voinko auttaa? Etsitkö tietä? Haluatko, että otan sinusta valokuvan?

On hyvinkin mahdollista, että irlantilaiset ovat maailman ystävällisin kansa. Ainakin turistin on helppo saada apua. Ei tarvitse kuin seisoskella kadun- kulmassa kartta kädessä, niin joku pysähtyy saman tien viereen ja neuvoo reitin määränpäähän.

Ystävällisyys on myös osa kukoistavaa bed & breakfast -kulttuuria. Parhaissa paikoissa isäntäväki kokkaa vierailleen niin runsaan aamupalan – munia, pekonia, makkaroita ja irlantilaista vanukasta –, että sillä pärjää pitkälle iltapäivään. Syrjässä sijaitsevista majapaikoista voi saada ilmaisen kyydin lähimpään kaupunkiin tai bussipysäkille isännän omalla autolla.

Suomalaisia kohtaan irlantilaiset tuntevat sympatiaa, onhan maiden historiassa paljon samankaltaisuuksia. Molemmat ovat kamppailleet suuren ja mahtavan naapurin sorron alla. Ja entäs sitten sää! Talvet ovat ankaria ja kesät lyhyitä ja vetisiä.

The Lodge B&B Galwayn kaupungin ulkopuolella on majatalojen aatelia: kohtuuhintainen, hurmaava paikka ja huippuystävällinen henkilökunta. Varata voi esim. Booking.comin kautta.

Kylemoore Abbeyssa oli pitkään nunnien johtama kansainvälinen sisäoppilaitos.

4 Kiehtovat kartanot

Jos rakastit Downton Abbeya, rakastut myös Kylemoore Abbeyiin, joka on monin verroin komeampi kuin tv-sarjan näyttämönä toiminut kartano. Se sijaitsee Connemarassa peilikirkkaan järven rannalla. Valkoiseksi rapattu, monilla torneilla kruunattu rakennus hohtaa vastarannalle kuin taianomainen kangastus.

Kaunottaren rakensi 1800-luvun puolivälissä brittiläinen herrasmies nimeltä Mitchell Henry, joka löysi paikan häämatkallaan. Tuolloin kartanon tilalla oli vain pieni metsästysmaja. Mitchell osti maat itselleen ja rakensi Kylemoore Abbeyn lahjaksi nuorikolleen. Pari eleli tiluksillaan onnellisena ja sai yhdeksänlasta. Sitten vaimo sairastui ja kuoli vain 45-vuotiaana. Surun murtama puoliso rakensi haudalle mausoleumin.

Vuodesta 1920 Kylemoore Abbey on ollut nunnien koti ja vuosina 1923–2010 Kylemooren kartanossa toimi nunnien johtama kansainvälinen sisäoppilaitos. Nunnat elelevät yhä alueella, mutta Kylemooresta on tullut yksi Länsi-Irlannin matkailuvalteista. Sen ihanissa puistoissa, kukkivissa puutarhoissa ja koreissa sisätiloissa vaeltavat turistit ympäri maailmaa.

Kylemoore Abbeyhin voi tutustua omatoimisesti tai oppaan johdolla. Pelkkä sisäänpääsy maksaa 13 euroa. Netistä (www.kylemooreabbey.com) lipun saa hieman halvemmalla.

Galwayn kaupungissa voi herkutella maailman parhailla ostereilla.

5 Galwayn värikkäät kadut

Punaiset, siniset ja keltaiset talot ovat somia kuin karamellit. Idyllin täydentää parvi Corrib-jokea pitkin lipuvia joutsenia. Vastarannalla, vihreässä nurmimaastossa, kuljeksii matkailijoita kameroineen. Irlannin kolmanneksi suurin kaupunki, 75 000 asukkaan Galway, on söötti ja suloinen, katseli sitä mistä kulmasta hyvänsä.

Galway on myös iloinen ja vilkas, kesällä täynnä turisteja ja talvella opiskelijoita. Kolme korkeakoulua takaa, ettei siellä ole koskaan hiljaista. Eniten väkeä pörrää Latinalaisessa korttelissa, joka on keskiaikaisen kaupungin sykkivä sydän. Se on täynnä viihtyisiä pubeja, tasokkaita ravintoloita ja pieniä kauppapuoteja sekä joka sortin katutaiteilijoita. Parasta Irlantia, kuten paikalliset ylpeänä väittävät.

Aivan toisenlaiset näkymät aukeavat Salthill Promenadella, joka yhdistää Galwayn ja sen merellisen osan Salthillin. Parin kilometrin mittainen kävelyreitti myötäilee kaunista Galwayn lahtea. Horisontissa hohtavat Atlantin aaltojen karuiksi muokkaamat Aransaaret. Saaret tunnetaan sekä upeista maisemistaan että Aran-villapaidoistaan, jotka ovat suosittuja tuliaisia.

Galwayhin pääsee bussilla suoraan Dublinin lento­asemalta. Menopaluuhinnat alk. 30 euroa. Aran-saarille pääsee esim. päiväretkellä Galwaysta.

6 Dublinin taide-elämykset

Dublin on helppo ottaa haltuun kävelemällä. Kaupunkia halkoo Liffey-joki, jonka yli kulkee 24 siltaa. Joen eteläpuolella on jo viikinkiaikana asutettu keskiaikainen kaupunginosa monine kirkkoineen. Pohjoispuolella, aivan joen rannassa on suuren nälänhädän (1846–52) koskettava muistomerkki: kuusi ryysyistä, riekaleista ja riutunutta pronssipatsasta. Onnekkaimmat nälkää näkevät pääsivät Amerikan-laivaan, mutta valtava määrä väkeä menehtyi.

Kulttuurinnälkäisille on kaksi pyhiinvaelluspaikkaa. Toinen on juuri entiseen loistoonsa restauroitu National Gallery, jossa on pysyviä ja ilmaisia sekä vaihtuvia ja maksullisia näyttelyitä. Toinen on Trinity Collegen kirjasto, jossa on esillä Kellsin kirja. Se on kuvitettu keskiaikainen, latinankielinen evankeliumikäsikirjoitus, jonka kelttiläiset munkit valmistivat 700-luvulla. Jokainen 340:stä arkista on häikäisevän kaunis.

Hop on, hop off -turistibussista (hinnat alk. 15 euroa) näet kaikki nähtävyydet yhdellä iskulla. Sisäänpääsy Kellsin kirja -näyttelyyn maksaa 14 euroa. Varaudu jonottamaan. Netistä (www.tcd.ie/visitors/book-of-kells/tickets-information/) lipun voi ostaa etukäteen.

Kuuluisin Dublinin tuhannesta pubista on Brazen Head, joka avasi ovensa jo vuonna 1198.

7 Loistava livemusiikki

Kädet hakkaavat ja jalat jyskäävät, kun perinnemusiikkia soittava orkesteri panee parastaan. Yleisö ei meinaa pysyä tuoleillaan. Toisaalta tarkoitus onkin, että The Temple Bar -pubiin Dublinin samannimisessä kaupunginosassa kokoontunut väki tempautuisi tanssimaan. Pubissa soittavat kuulemma kaupungin parhaat bändit, ja se on joka ilta ääriään myöten täynnä.

Kuuluisin Dublinin tuhannesta pubista on Brazen Head, joka avasi ovensa jo vuonna 1198. Nykyisin paikka pullistelee aamusta iltaan Guinnessia särpivistä matkailijoista. Tätä Dublinin panimokorttelissa pantavaa maailmankuulua olutta juodaan Irlannissa joka päivä lähes miljoona tuoppia. Slainte (äännetään slontse) eli kippis, kuten iirin kielellä sanotaan!

Katusoittajien musiikki soi Galwayn kävelykaduilla tauotta. Siellä myös tanssitaan. Ja koskapa ollaan Irlannissa, jalka nousee riverdancen rytmien tahtiin. 

Galwayssa kannattaa vierailla The Quays -pubissa samannimisellä kadulla. Osa sen upeasta sisustuksesta on peräisin keskiaikaisesta ranskalaisesta kirkosta. Musiikkia on tarjolla joka ilta.

Kommentoi »