Terveys ja hyvinvointi
Ylös noustessa huimaa, mutta verenpainelääkitystä kehotetaan lisäämään – Mitä pitäisi tehdä?
19.5.2023
 |
Apu

Kysymys:

Minulla on ollut vuosikymmeniä verenpainetauti, johon käytän kolmea lääkettä (Telmisartan 80 mg aamuisin, Amlodipin 5 mg 2 kertaa päivässä ja Bisoprolol 5 mg aamuisin). Minua huimaa aika tavalla ylös noustessa ja seisoessa, mutta maatessa ja istuessa paine tuppaa olemaan keskimäärin 160/90–100 mmHg. Lääkitystä neuvotaan ottamaan lisää. En uskalla. Mitä pitäisi tehdä? Olen jo yhdeksänkymppinen.

Vastaus:

Kysymyksesi on enemmän kuin tärkeä väestön ikääntyessä. En voi välttyä esittämästä yhtä kommenttia. Olet elänyt korkeaan ikään verenpainetaudin kanssa, joten painetasosi ei ole vaikuttanut ennusteeseesi ainakaan haitallisesti – päinvastoin. Sen vuoksi olisin melko rauhallinen. Sinulla on todennäköisesti ikäryhmässäsi erittäin yleinen ortostaattinen hypotensio. Se tarkoittaa, että verenpaine laskee yli 20/10 elohopeamillimetriä 1–3 minuuttia seisomaan nousun jälkeen, vaikka potilaalla ei olisi oireita (Sinulla on). Jopa 30 prosentilla yli 70-vuotiaista verenpaine laskee pystyasennossa poikkeavasti ja suurentaa kaatumisvaaraa.

Useat lääkkeet ja autonomista hermostoa vaurioittavat sairaudet, kuten Parkinsonin tauti, lisäävät ortostaattisen hypotension riskiä. Sen suurin aiheuttaja on kuitenkin ikääntyminen, jonka myötä valtimoiden jäykkyys lisääntyy. Samaan aikaan verenpaineen äkillistä laskua estävien mekanismien toiminta heikkenee: sydämen syke ei nouse ylös noustessa kuten pitäisi, alaraajojen lihaspumppu ei palauta laskimoverta sydämeen riittävästi eivätkä valtimot supistu niin hyvin kuin nuorilla (sisätautiopin professori Teemu Niiranen).

Toinen puoli asiassa on, että veren­paineen tehokas hoito vähentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä iäkkäilläkin. Toisaalta tämä ikäryhmä on kaikkein ­alttein ortostaattiselle hypotonialle ja sen aiheuttamille vaarallisille kaatumisille. Tällä hetkellä ei ole olemassa tieteeseen perustuvia hoitotavoitteita potilaille, joilla on selvästi kohonnut verenpaine istuessa mutta matala seisoessa. Vastakkain ovat siis kohonneen verenpaineen aiheuttama lisääntynyt valtimotautiriski ja ortostaattisen hypotonian kaatumisriski.

On syytä edetä maalaisjärjen varaisesti. Olet saavuttanut kunnioitettavan korkean iän paineesi kanssa, joten verenpainetaudin hoito on onnistunut. Huomioni kiinnittyy käyttämääsi tehokkaaseen beetasalpaajaan (Bisoprolol). Se todennäköisesti estää, etenkin iässäsi, pulssin nousun seisomaan noustessa melko totaalisesti. Sama tapahtuu yleensä myös liikkuessa. Olen joskus nähnyt, että tehokas beetasalpaus hyydyttää nuorenkin ihmisen rasituksensiedon aivan sepelvaltimotaudin veroisesti. Tämän vuoksi tuon lääkeryhmän käyttö edellyttää tarkkaa potilasvalintaa ja vaikutusten tiedostamista. Toki lääke on usein täysin välttämätön esimerkiksi eteisvärinärytmin hillitsemisessä, akuutissa sepelvaltimotaudissa ja pumppausvajeisessa sydämen vajaatoiminnassa. On toki potilaita, joille beetasalpaajat sopivat eivätkä aiheuta suurempia haittoja, kun valmiste ja annostus on oikea.

Sinun tulee keskustella oman lääkärisi kanssa, onko beetasalpaaja jostain muusta syystä välttämätön vai voiko valmistetta vaihtaa ja annosta pienentää. Käytät Amlodipinia melko tuhtia määrää. Se aiheuttaa melko usein ja lääkeryhmästään voimakkaimmin jalkojen turpoamista. Jos turvotusta on, tarvitaan jo isompi lääkitysremontti.

Ortostaattista hypotoniaa hoidetaan lääkkeettömästi. Makuulta noustaan ­hiljaa ja hivuttamalla varsinkin yöllä ja aamulla. Potilaan tulee muistaa nauttia riittävästi nesteitä ja käyttää etenkin jalkojen turvotessa tukisukkia, jotka auttavat laskimoveren paluuta sydämeen. Jos amlodipiini turvottaa kovin, vaihdetaan lääkitystä, jos mahdollista. Lääkärin tulee tarkistaa, ettei käytössä ole ortostatismia usein aiheuttavia lääkkeitä, kuten eturauhaslääke tamsulosiinia tai alfutsosiinia. Jos verenpaine on tavoitteessa ja potilaalla on oireinen ortostaattinen hypotensio, verenpainelääkitystä tulee vähentää järkevimmästä päästä. Oireettomaan hypotensioon ei liene tarvetta puuttua.

Korkeassa iässä valtimot vääjäämättä kovettuvat. Tällöin on tyypillistä, että varsinkin ylempi paine heittelee paljon. Tiedetään myös, että valtimoa puristamalla eli verenpainemansetilla ei välttämättä saada luotettavia arvoja, vaan paine tulisi mitata verisesti, mihin emme ryhdy. On mahdollista, että mansettipaine heittää joskus niin paljon, ettei potilaalla ole oikeasti lainkaan korkeaa verenpainetta.

Ikäihmisillä ja etenkin huonokuntoisilla hoivakotiasukkailla ortostatismi voi aiheuttaa melkoisia kollapseja. Klassikko on tilanne, jossa asukas nuukahtaa hoivakodin aamiaispöydässä. Jos sitä ei heti huomata, hän saattaa jopa kouristella. Kyseessä on sata kertaa todennäköisemmin tavallinen pyörtyminen kuin aivohalvaus, sydänkohtaus, sydämen johtoradan häiriö, kireä aorttaläpän ahtauma tai ­epilepsia. Se, että tilannetta ei ymmärretä, aiheuttaa edelleen pilvin pimein perusteettomia ensihoidon hälytyksiä.

Juttua muokattu 23.5.2023 kello 16:55: Korjattu lääkkeen nimi, se on Bisoprolol, ei Bisoprol.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.