Autot ja liikenne
Sokeriruokoetanolin valmistuksen tieltä tuhotaan elintärkeitä sademetsiä
Vastaajana
22.5.2008
 |
Tuulilasi

Kysymys:

Lausuit: “Ruotsissa käytettävä polttoaine-etanoli tulee pääosin Brasiliasta, missä sokeriruo’on viljelyalan lisäämiseksi kasketaan valtavia määriä sademetsiä. Niiden väheneminen taas on koko maapallon kannalta kielteinen asia, koska sademetsät sitovat kasvuunsa suuria määriä hiilidioksidia.”

Mielestäni sokeriruokokin sitoo hiilidioksidia kasvaessaan ja yleensä aika nopeasti, mitä mieltä sinä olet? Toisaalta “sademetsät” vapauttavat paljon CO2:ta kun lahoavat, siis vanhat kasvustot, mitä mieltä sinä olet? Onko siis isoa eroa mitä kasvatetaan jos kasvu on nopeaa ja myös “sitominen” sekä kasvuala käytetään “tehokkaasti”?

Vastaus:

Sokeriruoko on aika lailla vähäisempi hiilidioksidin käyttäjä kuin sademetsän monimuotoinen kasvillisuus. Sademetsässä kasvillisuutta on paljon ja monessa kerroksessa. Ainakin ympäristöväki on huolissaan sademetsien hävittämisestä, etenkin Amazonin alueen sademetsiä on sanottu maapallon keuhkoiksi.

Sademetsän kuten muunkin metsän hiilitasapaino taitaa olla aika hyvin kohdallaan, lahoavasta kasvustosta vapautuva hiilidioksidi menee välittömästi kiertoon. Kasvit käyttävät hiilidioksidia ja vapauttavat ilmakehään puhdasta happea.

Sinänsä Brasiliassa kasvatetusta sokeriruo´osta valmistettu etanoli on CO2-taseeltaan parhaita biopolttoaineita.