Terveys ja hyvinvointi
Miksi kynnet kellastuvat?
26.6.2015
 |
Apu

Kysymys:

Mistä johtuvat keltaiset varpaankynnet? Mitä niille voi tehdä?

Vastaus:

Sanonta ”Kynsin ja hampain” ilmentää noiden runsasrikkisestä keratiinista muodostuneiden sormien ja varpaiden päiden katteiden merkitystä ihmiselle. Eilen minun oli pakko poistaa laajan tulehduksen vuoksi ukkovarpaankynnet yhdeltä tytönreppanalta, minkä vuoksi hän itki kuin maansa myyneenä – ei toki kivusta, vaan tilapäisen kynnenmenetyksen vuoksi. Hän pelkäsi kaikkien nauravan hänelle. Kynsiä tarvitaan suojan lisäksi kynsimiseen ja näppejä näppäilemiseen. Niitä värjäämällä voidaan viestiä elastiikkaa ja estetiikkaa tai kannattaa seksuaalisen identiteetin ilmaisemisen vapautta. Ei siis ole se ja sama, mitä väriä kyntemme tunnustavat.

Kynsistä voi päätellä yhtä ja toista. Ketjupolttajan tunnistaa paitsi tynnyrimäisestä rintakehästä ja kessun aromista myös sätkäkäden ruskeista sormista ja samanvärisistä kynsistä. Vain kolme neljännestä käryttäjistä kuolee lopulta ennen aikojaan tupakkaansa. Kiellettäisiinkö vastaava lääke tai ympäristömyrkky – mietipä sitä. 

Kuperat kellonlasikynnet tai sormien ja varpaiden kärkijäsenien paksuuntuminen viestivät kroonisesta hapenpuutteesta (keuhkoahtaumatauti tai ennen aikaan hoitamaton synnynnäinen sydänvika). Muissakin yleissairauksissa saattaa esiintyä epäspesifisempiä kynsimuutoksia. Ihosairaudet voivat jättää jälkensä kynsiin: psoriaasi, punajäkälä, pälvikaljuisuus, dermatomyosiitti tai valoihottumat.

Kaikki mikä kynnessä mättää, ei siis ole välttämättä kynsisientä, jota ihmiset yleensä kammoksuvat. Jos jalkojen kynsien aluset ovat paksunaan vaalean kellertävää töhnää ja kynnet ovat rösöisen hapraat, rihmasieni on todennäköinen. Yllätyksiäkin sattuu, joten mielellään ennen hoitoa on syytä ottaa kynnestä ja mössöstä kunnollinen näyte viljelyä varten. Rapsakka kynsisieni ei paikallishoidolla tokene, ja kuukausia kestävän suun kautta otettavan lääkityksenkin teho on luokkaa fifty–sixty. Lopputulos nähdään kynnen hitaan kasvun vuoksi vasta kuukausien, joskus vuodenkin päästä. Etenkin iäkkäällä on usein maltillisen turvallisempaa turvautua jalkahoitajan antamaan palliatiiviseen hoitoon. 

No entäpä sitten keltaiset kynnet – sitähän Sinä kysyit? Keltaiset kynnet johtuvat kynsilevyn paksuuntumisesta, mikä liittyy ikääntymiseen. Joskus se saattaa olla seurausta huonontuneesta veren- tai imunesteenkierrosta. Keltaiset kynnet ovat yleisempiä jaloissa kuin käsissä. 

Uskon, ettei tädilläsi kyseessä ole yleinen kellastuminen, mikä on merkki sappiväriaineiden kertymisestä. Sen taustalla saattaa olla vakavakin tauti, kuten kasvaimet ja maksatulehdukset tai maksan poksahtaminen. Keltaiset kynnet eivät liity ollenkaan siihen tilanteeseen. Kyseessä on todennäköisimmin pelkkä ikääntyminen, mikä voi aiheuttaa melkoisiakin varpaankynsimuutoksia. Olen nähnyt jopa kymmenen senttiä pitkiä kaarevia kotkankynsiä, joita pätkin linjapihdeillä päivystyksen ratoksi. Nämäkin pohjautuvat koneiston vanhenemiseen ja huonontuneeseen verenkiertoon jaloissa. Sydämestä varpaan kärkeen on pitkä matka kuin tie pohjoiseen.

Eräässä televisio-ohjelmassa sanottiin, että henkilön lihaskato ennakoi ennenaikaista kuolemaa, mutta ei perusteltu miksi. Tietääkö lääkäri Kiminkinen, miksi lihaskatoa kärsivällä on toinen jalka jo haudassa? 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.