Terveys ja hyvinvointi
Kysy Kiminkiseltä: Miten vaarallista on, että munuaisarvo on 400?

Kysymys:

Miten vaarallista on, että munuaisarvo on 400? Ikäni on 85, lääkityksenä verenpainelääkkeitä sekä Hydrex (25 mg, 1/pv) ja Furesis (20 mg, 6/pv) sekä särkylääkkeenä Tramal 50 mg ja Lyrica kokeilussa. Odotan nefrologin vastaanotolle menoa, mutta hermostuttaa. On myös pieni läppävika.

Vastaus:

Munuaisten toimintaa mitataan kreatiniinimäärityksellä verestä. Lihasten kreatiini muuttuu kreatiniiniksi, minkä suodattumista munuaisten kautta arvioidaan. Mikäli ne eivät pelaa kunnolla, kreatiniini veressä kohoaa. Sen määrä riippuu oleellisesti yksilön lihasmassasta. Sen vuoksi sitä syntyy enemmän miehillä kuin naisilla. Lihaksikkailla miehillä kreatiniini voi olla hulppeastikin yli viitearvojen, vaikka heillä on moitteettomat munuaiset. Vastaavasti 40-kiloisella mummolla kreatiniiniarvo 50 merkitsee yleensä jo vähintään keskivaikeaa munuaisten vajaatoimintaa. Niillä potilailla, joilla on alaraajojen halvaus yleisimmin vamman vuoksi, kreatiniiniarvo on useimmiten erittäin matala juuri vähäisen lihasmassan vuoksi. Näin ollen laboratoriotulos pitää suhteuttaa potilaan ikään ja lihaksistoon.

Kreatiniini 400 mikromoolia litrassa on ikäiselläsi korkea, joten huolesi on aiheellinen. Munuaiset toimivat todella vajaasti, joten se aiheuttaa monia muutoksia aineenvaihdunnassa. Prosessi on niin monimutkainen, että sen avaaminen tässä ei ole mahdollista.

Yksinkertaisuudessaan munuaiset eivät suodata elimistön nesteitä ja normaalisti niiden kautta poistuvia aineita niin kuin pitäisi. Se vaikuttaa nestetasapainoon. Munuaisissa aktivoituu D-vitamiini, ja siellä syntyy myös kestävyysurheilijoiden himoitsemaa EPOa. Munuaiset säätelevät keskeisesti verenpainetta. Tämä kaikki johtaa siihen, että munuaisten vajaatoimintaa hoidettaessa tulee ottaa melkoinen määrä muuttujia huomioon.

Ikäiselläsi yleisin munuaisten vajaatoiminnan syy on yksinkertaisesti vanhenemisesta johtuva surkastuminen. Toki sinullakin taustaa selvitetään vähintään ultraäänitutkimuksen verran. Kun munuaiset eivät suodata normaalisti, nestettä uhkaa kertyä elimistöön. Sen vuoksi käytössäsi on vahva ja munuaisten vajaatoimintaan sopivan diureetti (”nesteenpoistolääke”) Furesis.

Olen monet kerrat tällä palstalla manannut diureetteja niiden erittäin usein esiintyvien haittojen vuoksi. Olen samalla yrittänyt korostaa, että ne ovat käypää hoitoa (pois lukien Furesis) erittäin pienenä annoksena verenpainetaudissa silloin, kun ne potilaalle sopivat – etenkin lääkeyhdistelmissä. Käyttämäsi Furesis on usein tarpeen hankalampihoitoisessa sydämen vajaatoiminnassa, kunhan sen annos muistetaan päivittää kulloisenkin tarpeen rajoihin. Sama koskee munuaisten vajaatoimintaa. Sitä vastoin käyttämäsi Hydrex ei tapauksessasi enää tehoa.

Munuaisten vajaatoiminta vaikuttaa keskeisesti niiden kautta poistuvien lääkkeiden pitoisuuksiin. Sellainen on myös Lyrica, mikäli ymmärsin nimen kysymyksestäsi oikein. Ymmärtääkseni käytät muitakin lääkkeitä, joten lääkelistasi pitää saneerata munuaistesi tilanteeseen sopivaksi.

Vielä haluan mainita kiusallisesta asiasta. Olen pitkän urani aikana huomannut, että joskus etenkin ikäihmisille syötetään perusteettomasti vahvaa diureettia (juuri Furesis). Useimmiten kyseessä on jalkoihin potilaan hiipuneen liikkumisen vuoksi kertynyt neste, mitä ei missään tapauksessa pidä hoitaa diureeteilla. Silloin potilas kuivuu, munuaiset alkavat piiputtaa ja vika on lääkärin aiheuttama. Se on yksi syy siihen, miksi katson diureetteja karsaasti. En väitä sinua tutkimatta, että kohdallasi olisi näin, mutta omatuntoni pakotti tästäkin yleisellä tasolla mainitsemaan. Kohta pääset nefrologille, joka selvittää asian.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.