Terveys ja hyvinvointi
Miksi päänahkani kutisee, hilseilee ja hiuksia irtoilee? Voiko kolesterolilääke olla syynä? Apu-klinikka vastaa
20.5.2020
 |
Apu

Kysymys:

Päänahkani kutisee, hilseilee ja hiuksiakin irtoaa. Olen kokeillut apteekin shampoot ja kampaajien suositukset, mutta mikään ei tunnu auttavan. Olisiko mahdollista, että joku lääkkeeni aiheuttaisi vaivan? Voiko kolesterolilääke olla syynä?

Kysyn myös samalla mielipidettänne terveyskaupan myymistä nokkonen-vihersimpukka-inkiväärituotteista. Auttavatko ne todella ­selän/polvien ajoittaiseen ­kipuun ja jäykkyyteen? Monet tuttavani ovat kertoneet saaneensa niistä apua.

Ikää minulla ja miehelläni on jo rapiat 70, lääkitys: verenpaine, diabetes, kolesteroli. Syömme kotiruokaa, ­vihanneksia ja hedelmiä sekä harrastamme liikuntaa.

Vastaus:

Huh, huh – mummokulta. En sen enempiä tässä mummoile, mutta yhden mummon vieressä itsekin nukun.

Jos en muuta ole rapiassa 40 vuodessa alaltani oppinut, niin sen, että mistä tahansa lääkkeestä voi yksittäiselle yksilölle seurata aivan mitä tahansa. Sen ovat lakitupien kautta lääketehtaatkin oppineet.

Valmisteyhteenvedot todentuvat mahdollisten haittavaikutusten osalta kutakuinkin yhteneväiseksi: niissä on lueteltu kaikki mahdolliset oireet navetan ja kotitalon väliltä. Eipähän tarvitse sitten tulla oikeudessa väittämään, ettei ole varoitettu.

Luin käyttämäni statiinin valmisteyhteenvedon. Sielläkin kutinat ja liikaherkkyydet mainittiin. Tapauksessasi kyse on todennäköisyyksistä.

Kolesterolilääke on mahdollinen, mutta sieltä epätodennäköisimmästä päästä.

Todennäköisempää on hiusestetiikka. Hiuksia värjätään aivan hirveillä myrkyillä. Joskus olen nähnyt niiden jäljiltä turvonneita päitä kuin potkupalloja.

Suosittelen selvitettäväksi päänahkasi ihottuman/reaktion syyn. Kovin paljon ei kustanna, vaikka kävisit kertaalleen ihotautilääkärillä.

Lukijoille lienee käynyt ­vuosien varrella selväksi, että edustan tutkittua tiedettä. En kykene näkemään lääkärinä muuta mahdollisuutta.

Olisi epäeettistä suositella sellaisia hoitoja, joiden vaikuttavuudesta ei vallitse todellista näyttöä. Markkinahenkilöiden ja rahanvaihtajien tutkimukset eivät kelpaa. En ota kantaa koettuun apuun.

Totean vain, että Spede käytti sketsissä inkiväärin sijasta oikeaa kivääriä.

Päivitetty 20.5.2020 – Julkaistu 13.5.2019

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.